Woning kopen Hoogwoud

Jouw volgende woning kopen in Hoogwoud? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand bestaan er meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Verder tref je hier een prachtig groen natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente staan er 4.974 woningen (76,1% koophuis, 23,9% huurhuizen). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €381.818. Op Woningassistent.nl blader je door het recente woningaanbod in Hoogwoud, namen en adressen van NVM-makelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Je vind hier zowel rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €266.000, de gemiddelde woningprijs is €381.818.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals winkels, sportclubs, natuurgebieden, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteOpmeer
PlaatsHoogwoud
Postcode1718
Netnummer0226 (+31226)
Inwoners (gemeente)11.836
Aantal huishoudens5.018
Aantal huishoudens met kinderen1.848
Gemiddelde huishoudensgrootte2,34
Aantal woningen4.974
Aantal koopwoningen4.232
Aantal huurwoningen742
Gemiddelde woonoppervlakte141 m2
Gemiddelde WOZ€266.000
Gemiddelde verkoopprijs€381.818
Gemiddeld gasverbruik1330 m3
Gemiddeld stroomverbruik3030 kWh

Woningaanbod Hoogwoud april 2024

Met onze huizenzoeker krijg je inzicht in alle woningen die in april 2024 te koop worden aangeboden. Maak een selectie aan de hand van woningtype, ligging, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaar, perceeloppervlakteen extra details als verwarming en aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen te koop in Aartswoud, Broek op Langedijk, Spanbroek, Obdam & Hensbroek.

woning-te-koop-hoogwoud

Een appartement kopen in Hoogwoud

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, in de basis gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en het onderhoud is zeer beperkt. Aandachtspunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een prettige ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 67 m2 en 103 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 810 m3 gas en +/- 2010 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Hoogwoud

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Waardevaste investering.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 & 113 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1030 kuub gas en gem. 2670 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Hoogwoud is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 94 m2 en 118 m2.
 • Schatting: er wordt 2830 kWh elektriciteit + 1270 m3 gas verbruikt

2-onder-1-kap woningen Hoogwoud

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 130 m2 & 150 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3070 kWh stroom + 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 144 m2 & 193 m2.
 • Verwachting: er wordt 3880 elektriciteit (kWh) en 1850 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Hoogwoud

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Hoogwoud Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat jij wil bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte zal dan worden samengesteld. Check altijd of alles klopt en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen rond te maken. Door middel van aankoopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek daarbij past. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Hoogwoud

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Hieronder vind je gegevens van taxateurs en makelaars in Hoogwoud en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Hoogwoud geeft je natuurlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De bank of adviseur bekijkt jouw financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.300 & €2.550. In de tabel hieronder verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Hoogwoud.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoogwoud. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Hoogwoud

Afgelopen maand (april 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Hoogwoud en net daarbuiten. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Op deze website lees je ook meer over Moderne woning.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost nu een woning in Hoogwoud kopen?

In de gemeente Opmeer vinden we circa 4.974 woningen. Hierbij spreken we van 4.232 (76,1%) koopwoningen en 742 (23,9%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 141 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €266.000 en de gem. verkoopprijs is €381.818. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoogwoud. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Hoogwoud?

Een woonobject in Opmeer verbruikt gemiddeld 1330 m3 gas en 3030 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (810 m3 aan gas en 2010 kWh stroom. Een vrijstaande woning is een grootverbruiker qua energie (1850 kuub aardgas en 3880 kWh stroom). Een groeiend aantal huizenbezitters van huizen te koop in Hoogwoud passen duurzame producten zoals dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type gezinnen wonen in Hoogwoud?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 11.836 mensen die we kunnen onderverdelen in 5.018 verschillende gezinnen. Dit zijn 1.566 eenpersoonshuishoudens, 1.604 huishoudens zonder kinderen en 1.848 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,34 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste moet je een verkoopprijs bepalen en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna komen de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Hoogwoud?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Hoogwoud plaatsen. Doe navraag bij de gemeente (www.opmeer.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 1718.

Plaats een reactie