Woning kopen Hoogkarspel

Jouw ideale woning kopen in Hoogkarspel? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Noord-Holland. In de regio bestaan er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Bovendien geniet je hier ook van mooie natuurgebieden, ideaal voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 8.410 woningen (73,7% koophuis, 25,7% huurwoning). De huizenprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €390.248. Op Woningassistent.nl tonen wij het nieuwe woningaanbod in Hoogkarspel, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel benedenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €287.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €390.248.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals winkels, restaurants, openbaar vervoer, scholen, kinderopvang.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteDrechterland
PlaatsHoogkarspel
Postcode1616
Netnummer0228 (+31228)
Inwoners (gemeente)19.719
Aantal huishoudens8.201
Aantal huishoudens met kinderen3.076
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.410
Aantal koopwoningen7.443
Aantal huurwoningen967
Gemiddelde woonoppervlakte146 m2
Gemiddelde WOZ€287.000
Gemiddelde verkoopprijs€390.248
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik3060 kWh

Woningaanbod Hoogkarspel mei 2024

Met onze huizenzoeker krijg je inzicht in de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoom verder in op perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijs, woningtype, aantal kamersen extra details als energielabel of parkeermogelijkheden. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Lutjebroek, Westwoud, Grootebroek, Bovenkarspel en Oosterleek.

woning-te-koop-hoogkarspel

Appartementen te koop Hoogkarspel

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, een tuin ontbreekt vaak en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Gunstige ligging en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 & 93 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 740 m3 gas & 1860 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Hoogkarspel

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 78 m2 – 115 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1060 kuub gas en +/- 2670 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

Een net hoekhuis in Hoogkarspel is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeswoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 89 m2 & 119 m2.
 • Schatting: er wordt 2780 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas verstookt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Hoogkarspel

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst zodat de kosten beheersbaar blijven. Nadelen zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 126 m2 en 153 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3230 kWh stroom + 1360 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 150 m2 & 202 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3750 stroom (kWh) + 1820 gas (m3)afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Hoogkarspel

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat je weet wat je verantwoord kan lenen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Hoogkarspel zoeken. Heb je iets moois gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). In veel situaties is het een aanrader om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering in orde te maken. Aan de hand van aankoopsom, kosten koper (k.k.), eigen middelen en noodzakelijke verbouwingen wordt voor jou berekend hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Hoogkarspel

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Deze deskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Dit taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van taxateurs en makelaars in Hoogkarspel en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Hoogkarspel helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 en €3.000. In de opsomming hierna check je gegevens van financieel adviseurs in Hoogkarspel.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoogkarspel. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Hoogkarspel

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze streek. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Hoogkarspel en daarbuiten. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Woonverzekeringen.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Hoogkarspel kopen?

In de hele gemeente Drechterland vind je ongeveer 8.410 huizen. Het gaat daarbij om 7.443 (73,7%) koopwoningen en 967 (25,7%) huurwoningen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 146 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €287.000 en de gem. verkoopprijs is €390.248. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat wil zeggen dat er maar beperkt aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoogkarspel. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Hoogkarspel?

Een woonhuis in Drechterland verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas voor verwarming en warm water en 3060 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (740 m3 aan gas en 1860 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is is topverbruiker qua energie (1820 m3 gas en 3750 kWh stroom). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Hoogkarspel passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Hoogkarspel?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente wonen 19.719 mensen die we kunnen onderverdelen in 8.201 huishoudens. Dit zijn 2.286 eenpersoonshuishoudens, 2.839 huishoudens zonder kinderen en 3.076 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,38 personen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin moet je een verkoopprijs bepalen en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of via bekenden, vrienden en familie. Hiervoor moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan leg je alles vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Hoogkarspel?

In en rondom deze gemeente zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Hoogkarspel laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.drechterland.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 1616.

Plaats een reactie