Woning kopen Oosterleek

Een woning kopen in Oosterleek? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Noord-Holland. In en rondom deze plek heb je toegang tot meerdere faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast kan je hier genieten van een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente staan er 8.410 huizen (73,7% koop, 25,7% huurwoningen). De huizenprijs stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €390.248. Op dit woningportaal bieden wij het nieuwe woningaanbod in Oosterleek, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Verder bieden we informatie over verschillende woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Noord-Holland.
 • Er is een mix van kleinere huizen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €287.000, de gemiddelde woningprijs is €390.248.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals kinderopvang, sportclubs, natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteDrechterland
PlaatsOosterleek
Postcode1609
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)19.719
Aantal huishoudens8.201
Aantal huishoudens met kinderen3.076
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.410
Aantal koopwoningen7.443
Aantal huurwoningen967
Gemiddelde woonoppervlakte146 m2
Gemiddelde WOZ€287.000
Gemiddelde verkoopprijs€390.248
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik3060 kWh

Woningaanbod Oosterleek maart 2024

In onderstaande weergave ontdek je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtype, liggingen andere woningeigenschappen als isolatie of aanwezigheid van parkeerplaats. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Bovenkarspel, Grootebroek, Wijdenes, Hem & Venhuizen.

woning-te-koop-oosterleek

Appartementen te koop Oosterleek

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, zijn uitstekend bereikbaar, meestal gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Maar let op: je hebt minder ruimte, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 – 96 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 740 m3 gas & 1860 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis Oosterleek

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 – 120 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1060 kuub gas en gem. 2670 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Oosterleek is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 96 m2 & 111 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2780 kWh elektriciteit & 1220 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Oosterleek

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte met voldoende beschutting. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 124 m2 en 155 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3230 kWh elektriciteit + 1360 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Er is een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je ervaart bijzonder veel privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 144 m2 – 194 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3750 elektra (kWh) en 1820 gas (m3) afgenomen.

In vijf stappen een woning kopen in Oosterleek

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Als je huizen gaat bekijken dan is het verstandig om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Wanneer je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via woningzoeksites als Funda, Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Oosterleek Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis definitief te regelen. D.m.v. de overeengekomen prijs, notariële kosten, kosten koper, belastingen, spaartegoeden en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Oosterleek

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Hieronder kan je aan de slag met contactgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Oosterleek en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Oosterleek helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een passende hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 en €2.550. In het schema hier bieden we gegevens van financieel adviseurs in Oosterleek.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oosterleek. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Oosterleek

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in de regio. In het overzicht hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Oosterleek en net daarbuiten. Let op: dit zijn alleen de vraagprijzen, dus de echte verkoopprijs kan anders zijn. Lees op deze website ook alles over Alles in pakket vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost een woning in Oosterleek kopen?

In de buurt van de gemeente Drechterland bestaan er circa 8.410 woonhuizen. Het gaat om 7.443 (73,7%) koopwoningen en 967 (25,7%) huurwoningen. De gemiddelde woonoppervlakte is 146 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €287.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €390.248. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oosterleek. Woningen staan kort te koop en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Oosterleek?

Een woonhuis in Drechterland verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 kuub aardgas en 3060 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1860 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1820 kuub aardgas en 3750 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Oosterleek passen duurzame producten zoals dubbel glas, dakisolatie, warmtepomp, zonneboiler, zonnepanelen, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Oosterleek?

Deze regio wordt omschreven als erg In de gemeente verblijven 19.719 mensen in 8.201 huishoudens. Wat meer specifiek: 2.286 eenpersoonshuishoudens, 2.839 gezinnen zonder kinderen en 3.076 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,38 personen.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. Nu ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de volgende stap komen de biedingen binnen. Een passend bod ontvangen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Oosterleek?

In deze provincie zijn meerdere bouwkavels beschikbaar met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Oosterleek laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.drechterland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1609.

Plaats een reactie