Woning kopen Drechterland

Ga je een woning kopen in Drechterland? Het is een heerlijke plek in de provincie Noord-Holland. Op korte afstand heb je allerhande dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens vind je hier een prachtig groen natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er 8.410 woningen (73,7% koopwoning, 25,7% huur). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €390.248. Op deze website tonen wij het laatste woningaanbod in Drechterland, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Daarnaast vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Noord-Holland.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €287.000, de gemiddelde verkoopprijs is €390.248.
 • In de buurt vind je volop opties zoals winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs, scholen.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteDrechterland
Postcode1616
Netnummer0229 (+31229)
Inwoners (gemeente)19.719
Aantal huishoudens8.201
Aantal huishoudens met kinderen3.076
Gemiddelde huishoudensgrootte2,38
Aantal woningen8.410
Aantal koopwoningen7.443
Aantal huurwoningen967
Gemiddelde woonoppervlakte146 m2
Gemiddelde WOZ€287.000
Gemiddelde verkoopprijs€390.248
Gemiddeld gasverbruik1360 m3
Gemiddeld stroomverbruik3060 kWh

Woningaanbod Drechterland mei 2024

Bijgaand bekijk je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, woonoppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakteen relevante factoren als CV-ketel en en de aanwezigheid van een tuin. Bel of mail het makelaarskantoor en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Hoorn, Koggenland, Stede Broec, Enkhuizen & Wormerland.

woning-te-koop-drechterland

Studio of appartement kopen in Drechterland

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn centraal gelegen, vaak gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en het onderhoud is zeer beperkt. Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, je hebt meestal geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 66 m2 & 102 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 740 m3 gas en tevens 1860 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Drechterland

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 en 112 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1060 kuub gas en doorgaans 2670 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Drechterland is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt iets meer beschutting, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 100 m2 en 115 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2780 kWh elektriciteit + 1220 m3 gas afgenomen.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Drechterland

Een twee onder een kap houdt in 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt deels het vrijstaande gevoel. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 127 m2 & 146 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3230 kWh elektra & 1360 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is ontzettend veel woonruimte en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 146 m2 & 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3750 elektra (kWh) + 1820 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Drechterland

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je budget is kan de zoektocht beginnen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Huislijn.nl, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Drechterland Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding komt tot stand door de marktwaarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze woning deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan tekenen beide partijen een koopakte. Kijk goed of de juiste dingen erin staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het tijd om de financiering van het huis te bevestigen. A.d.h.v. woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaargeld dat je zelf meeneemt en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaars en woningtaxateurs in Drechterland

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In de bijgaande tabel bieden wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Drechterland en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Drechterland helpt je van A tot Z bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 en €3.150. In onderstaande lijst verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Drechterland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drechterland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Drechterland

De afgelopen periode (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In onderstaande visuele weergave check je de onlangs verkochte woningen in Drechterland en daarbuiten. Let op: je ziet hier de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Levensloopbestendige woning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Hoe duur is een woning in Drechterland kopen?

In de hele gemeente Drechterland vinden we circa 8.410 woonhuizen. Het gaat om 7.443 (73,7%) koopwoningen en 967 (25,7%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 146 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €287.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €390.248. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Drechterland. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Drechterland?

Een woning in Drechterland verbruikt qua energie gem. zo’n 1360 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3060 kWh stroom. Een flat of appartement is relatief zuinig (740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1860 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt vaak het meeste energie (1820 m3 gas en 3750 stroom (kWh)). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Drechterland passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Drechterland?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente zijn 19.719 personen in 8.201 gezinnen. Het gaat om 2.286 eenpersoonshuishoudens, 2.839 huishoudens zonder kinderen en 3.076 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,38 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of via persoonlijke en zakelijke netwerken. In de volgende stap moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en maak je afspraken voor een rondleiding. Daarna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in het (voorlopige) koopcontract en de notariële overdrachtsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Drechterland?

In deze streek vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Drechterland bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.drechterland.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 1697.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie