Woning kopen Enkhuizen

Snel een woning kopen in Enkhuizen? Het is een heerlijke plek in de provincie Noord-Holland. In de nabije omgeving heb je toegang tot verschillende dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Ook is er vlakbij een prachtig groen natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er in totaal 8.880 woningen (60,7% koophuis, 38,7% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €326.901. Op deze website check je het woningaanbod in Enkhuizen, adressen van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekmakelaars. In aanvulling daarop lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Noord-Holland.
 • Het aanbod is divers met zowel kamers, appartementen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €227.000, de gemiddelde woningprijs is €326.901.
 • In deze buurt vind jij veel faciliteiten zoals natuurgebieden, restaurants, winkels, scholen, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteEnkhuizen
Postcode1601
Netnummer0228 (+31228)
Inwoners (gemeente)18.591
Aantal huishoudens8.622
Aantal huishoudens met kinderen2.747
Gemiddelde huishoudensgrootte2,12
Aantal woningen8.880
Aantal koopwoningen6.530
Aantal huurwoningen2.350
Gemiddelde woonoppervlakte111 m2
Gemiddelde WOZ€227.000
Gemiddelde verkoopprijs€326.901
Gemiddeld gasverbruik1100 m3
Gemiddeld stroomverbruik2650 kWh

Woningaanbod Enkhuizen juni 2024

Met onze huizenzoeker bieden we het huidige beschikbare woningaanbod van juni 2024. Zoom verder in op ligging, bouwjaar, perceeloppervlakte, vraagprijs, woningtype, woonoppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming en de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Stede Broec, Drechterland, Wormerland, Oostzaan & Zaanstad.

woning-te-koop-enkhuizen

Appartement kopen in Enkhuizen

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Vergeet niet: slechts een beperkt vloeroppervlak, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een prettige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 & 91 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 710 m3 gas en tevens 1860 kWh stroom.

Rijtjeshuis Enkhuizen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: een kleine achtertuin en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 80 m2 – 108 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1090 kuub gas en tevens 2750 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Enkhuizen is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 100 m2 & 124 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2810 kWh elektra en 1270 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Enkhuizen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Nadelen zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 130 m2 & 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3100 kWh elektra & 1340 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 148 m2 – 205 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3690 elektra (kWh) + 1720 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Enkhuizen

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat je verantwoord kan lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huispedia kan je razendsnel woningen te koop in Enkhuizen Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering af te handelen. Door middel van koopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen geld en toekomstige verbouwingen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en taxateurs in Enkhuizen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van een woning bepaalt door te kijken naar diverse aspecten. Een taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Enkhuizen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een goede hypotheekadviseur in Enkhuizen geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.250 en €2.500. In de volgende weergave bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Enkhuizen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Enkhuizen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Enkhuizen

In juni 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. Hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Enkhuizen en in de buurt. Disclaimer: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Jaren 30 woning.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost een woning in Enkhuizen kopen?

In en rondom de gemeente Enkhuizen registreren wij 8.880 huizen. Het gaat daarbij om 6.530 (60,7%) koopwoningen en 2.350 (38,7%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 111 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €227.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €326.901. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit zorgt ervoor dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Enkhuizen. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Enkhuizen?

Een woonhuis in Enkhuizen verbruikt gemiddeld 1100 m3 aan gas en 2650 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (710 m3 gas voor verwarming en warm water en 1860 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3690 stroom (kWh)). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Enkhuizen passen duurzame verwarmingsbronnen als zonnepanelen, warmtepomp, dubbel glas, spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Enkhuizen?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente verblijven 18.591 inwoners die we kunnen onderverdelen in 8.622 huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.248 eenpersoonshuishoudens, 2.627 families zonder kinderen en 2.747 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,12 bewoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Als eerste denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bekende kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Ook zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en ga je bezichtigingen inplannen. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Enkhuizen?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Enkhuizen bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.enkhuizen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 1600, 1601, 1602.

Plaats een reactie