Woning kopen Enschede

Een woning kopen in Enschede? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Overijssel. In en rondom deze plek zijn er voldoende voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een prachtige natuur, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente heeft 75.925 huizen (48,5% koop, 51,3% huurhuizen). De prijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €293.302. Op dit woningplatform vind je het actuele woningaanbod in Enschede, contactgegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Overijssel.
 • Er is een mix van kleinere huizen en grotere woningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €194.000, de basis verkoopprijs is €293.302.
 • In de regio vind je volop opties zoals scholen, openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden, winkels.
ProvincieProvincie Overijssel
GemeenteEnschede
Postcode7514
Netnummer053 (+3153)
Inwoners (gemeente)159.640
Aantal huishoudens79.459
Aantal huishoudens met kinderen22.505
Gemiddelde huishoudensgrootte1,97
Aantal woningen75.925
Aantal koopwoningen48.096
Aantal huurwoningen27.829
Gemiddelde woonoppervlakte107 m2
Gemiddelde WOZ€194.000
Gemiddelde verkoopprijs€293.302
Gemiddeld gasverbruik1020 m3
Gemiddeld stroomverbruik2720 kWh

Woningaanbod Enschede mei 2024

Hieronder krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als vraagprijs, woningtype, perceeloppervlakte, ligging, aantal kamers, woonoppervlakteen additionele aspecten als zuinigheid en rolstoelvriendelijk. Bel of mail de bewoners of makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Bekijk ook huizen die te koop staan in Hengelo, Oldenzaal, Haaksbergen, Hof van Twente & Rijssen-Holten.

woning-te-koop-enschede

Aanbod appartement kopen in Enschede

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Maar let op: het is allemaal wat kleiner, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 66 m2 en 98 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 660 m3 gas en daarbij 1970 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Enschede

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus aan beide kanten vast. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 72 m2 en 125 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 970 kuub gas en gem. 2890 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Enschede is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 84 m2 – 122 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2960 kWh elektriciteit & 1170 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Enschede

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 132 m2 en 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3130 kWh elektra en 1410 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 153 m2 – 193 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 4260 stroom (kWh) en 1860 gas (m3) verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Enschede

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. In de situatie dat het duidelijk is wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huispedia, Huislijn.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Enschede Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat jij wil bieden bepaal je op basis van de woningwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Check altijd of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Gebaseerd op koopsom, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast welk hypotheekbedrag nodig is en welke hypotheek daarbij past. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Enschede

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Hij of zij heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het afsluiten van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de onderstaande tabel tonen wij adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Enschede en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Enschede geeft je passend en persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.550 & €3.050. In onderstaande lijst verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Enschede.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Enschede. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Enschede

In mei 2024 is er een groot aantal woning verkocht in de regio. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Enschede en daarbuiten. Goed om te weten: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Hoekwoning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat kost een woning in Enschede kopen?

In de hele gemeente Enschede vinden we circa 75.925 huizen. Het gaat daarbij om 48.096 (48,5%) koophuizen en 27.829 (51,3%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 107 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €194.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €293.302. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Enschede. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Enschede?

Een woning in Enschede gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1020 m3 gas voor verwarming en warm water en 2720 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (660 kuub gas en 1970 elektra (kWh). Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (1860 kuub gas en 4260 kWh electriciteit). Steeds meer huiseigenaren van huizen te koop in Enschede passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Enschede?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 159.640 personen in 79.459 huishoudens. Wat meer specifiek: 36.748 eenpersoonshuishoudens, 20.206 gezinnen zonder kinderen en 22.505 gezinnen met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,97 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. De meest gangbare middelen zijn Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en ga je bezichtigingen inplannen. Nu begint het onderhandelen. Zit er een fraai bod tussen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Enschede?

In deze streek kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Enschede laten ontwerpen. Informeer bij de gemeente (www.enschede.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 7500, 7502, 7503, 7504, 7511, 7512, 7513, 7514, 7521, 7522, 7523, 7524, 7525, 7531, 7532, 7533, 7534, 7535, 7536, 7541, 7542, 7543, 7544, 7545, 7546, 7547, 7548, 7562.

Plaats een reactie