Woning kopen Haren

Ga je een woning kopen in Haren? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. In de omgeving bestaan er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast geniet je hier ook van een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 118.922 woningen (41,2% koopwoning, 58,1% huurhuis). De gemiddelde prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €321.804. Op dit huizenplatform tonen wij het nieuwe woningaanbod in Haren, adresgegevens van makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Ook tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Groningen.
 • Je vind hier zowel tussenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €207.000, de gemiddelde huizenprijs is €321.804.
 • In de buurt vind je volop opties zoals natuurgebieden, scholen, kinderopvang, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteGroningen
PlaatsHaren
Postcode9752
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)232.874
Aantal huishoudens136.383
Aantal huishoudens met kinderen25.808
Gemiddelde huishoudensgrootte1,69
Aantal woningen118.922
Aantal koopwoningen47.207
Aantal huurwoningen71.715
Gemiddelde woonoppervlakte103 m2
Gemiddelde WOZ€207.000
Gemiddelde verkoopprijs€321.804
Gemiddeld gasverbruik1080 m3
Gemiddeld stroomverbruik2200 kWh

Woningaanbod Haren mei 2024

In het overzicht hieronder bieden we het huidige beschikbare woningaanbod van mei 2024. Selecteer op aantal kamers, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, vraagprijsen andere woningeigenschappen als verwarming en parkeeropties. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Onnen, Glimmen, Matsloot, Vriescheloo en Wedde.

woning-te-koop-haren

Een appartement kopen in Haren

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, zijn gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en je hebt weinig onderhoud. Maar let op: het is een relatief kleine woning, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle voorzieningen dichtbij en zeer levensloopbestendig.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 en 99 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 870 m3 gas en daarbij 1790 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Haren

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 & 121 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1180 kuub gas en 2550 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Haren is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 97 m2 – 114 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2700 kWh stroom + 1360 m3 gas ingekocht.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Haren

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Punten van aandacht zijn: dat je minder keuze in bouwstijl hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 131 m2 – 142 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3060 kWh elektriciteit + 1520 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Er is erg veel ruimte in en om de woning en je hebt een groot gevoel van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 146 m2 & 201 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3740 elektra (kWh) en 2070 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Haren

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Haren Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor het bezichtigen van het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van de woning in orde te maken. Door middel van woningwaarde, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Haren

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze woningdeskundige zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Tip: de NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een deskundige die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Hieronder bekijk je contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Haren en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Haren geeft advies bij het vinden van een goede hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.350 en €3.050. In de tabel hieronder bieden we adressen van financieel adviseurs in Haren.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Haren. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Haren

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In onderstaande visuele weergave doorzoek je onlangs verkochte woningen in Haren en in de buurt. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Advieskosten hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Haren kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Groningen zijn er 118.922 woonhuizen. Dit zijn 47.207 (41,2%) koophuizen en 71.715 (58,1%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 103 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €207.000 en de gem. verkoopprijs is €321.804. De woningmarkt is vrij oververhit. Je moet er rekening mee houden dat de keuzes zeer beperkt zijn en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Haren. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Haren?

Een woonhuis in Groningen gebruikt gemiddeld 1080 m3 gas en 2200 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (870 kuub gas en 1790 kWh stroom. Een vrijstaande villa gebruikt vaak het meeste energie (2070 m3 gas en 3740 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Haren passen duurzame verwarmingsbronnen als zonneboiler, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Haren?

Deze buurt kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 232.874 mensen die we kunnen onderverdelen in 136.383 verschillende huishoudens. Het betreft 80.637 eenpersoonshuishoudens, 29.938 gezinnen zonder kinderen en 25.808 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,69 bewoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin stel je een vraagprijs op en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan leg je alles vast in de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Haren?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Haren zetten. Bel of kijk eens bij de gemeente (gemeente.groningen.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9751, 9752, 9753.

Plaats een reactie