Woning kopen Groningen

Jouw volgende woning kopen in Groningen? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. In deze levendige buurt heb je diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij ontdek je hier een heerlijk natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 118.922 woningen (41,2% koopwoning, 58,1% huurwoningen). De prijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €321.804. Op dit woningplatform bieden wij het beschikbare woningaanbod in Groningen, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Groningen.
 • Het aanbod is heel divers met rijwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €207.000, de gemiddelde verkoopprijs is €321.804.
 • In deze buurt vind jij veel mogelijkheden zoals kinderopvang, winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteGroningen
Postcode9712
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)232.874
Aantal huishoudens136.383
Aantal huishoudens met kinderen25.808
Gemiddelde huishoudensgrootte1,69
Aantal woningen118.922
Aantal koopwoningen47.207
Aantal huurwoningen71.715
Gemiddelde woonoppervlakte103 m2
Gemiddelde WOZ€207.000
Gemiddelde verkoopprijs€321.804
Gemiddeld gasverbruik1080 m3
Gemiddeld stroomverbruik2200 kWh

Woningaanbod Groningen mei 2024

Met onze woningzoeker vind je alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Selecteer op ligging, vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaaren meer onderwerpen zoals energieprestaties & en de aanwezigheid van een balkon. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het actuele woningaanbod in Eemsdelta, Het Hogeland, Oldambt, Pekela of Veendam.

woning-te-koop-groningen

Studio of appartement kopen in Groningen

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, ze zijn centraal gelegen, meestal gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: je hebt minder ruimte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 64 m2 & 101 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 870 m3 gas en doorgaans 1790 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Groningen

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die zich tussen 2 andere gelijke woningen bevindt. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 74 m2 – 125 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en tevens 2550 kWh aan stroom.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Groningen is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere tuin, je hebt meer privacy, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijtjeswoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 91 m2 & 119 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2700 kWh stroom en 1360 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Groningen

De definitie van een twee onder een kap is: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte met slechts beperkte inkijk. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 122 m2 en 150 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3060 kWh elektra & 1520 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt maximale privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 142 m2 & 201 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3740 elektra (kWh) en 2070 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Groningen

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra hij een goede calculatie heeft wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl kan je woningen te koop in Groningen zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering in orde te maken. A.d.h.v. de overeengekomen prijs, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen ontvang je een advies over welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Makelaars en woningtaxateurs in Groningen

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet door te kijken naar diverse aspecten. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de bijgaande tabel vind je adressen van taxatie experts en makelaars in Groningen en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in Groningen geeft advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.950 – €2.700. In de lijst hierna vind je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Groningen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Groningen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Groningen

In mei 2024 zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze streek. In de tool hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Groningen en net daarbuiten. Goed om te weten: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Alles in pakket vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Wat kost nu een woning in Groningen kopen?

In deze gemeente Groningen zijn er ruim 118.922 huizen. Het gaat daarbij om 47.207 (41,2%) koopwoningen en 71.715 (58,1%) huurhuizen. De gem. gebruiksoppervlakte is 103 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €207.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €321.804. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Groningen. Woningen staan kort te koop en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Groningen?

Een woning in Groningen verbruikt gemiddeld 1080 kuub gas en 2200 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (870 m3 gas en 1790 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (2070 m3 per jaar aan gas en 3740 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Groningen passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, dakisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor gezinnen wonen in Groningen?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente wonen 232.874 mensen in 136.383 huishoudens. Hier wonen 80.637 eenpersoonshuishoudens, 29.938 gezinnen zonder kinderen en 25.808 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 1,69 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. In de volgende stap zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Groningen?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Groningen realiseren. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (gemeente.groningen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9700, 9701, 9702, 9703, 9704, 9711, 9712, 9713, 9714, 9715, 9716, 9717, 9718, 9721, 9722, 9723, 9724, 9725, 9726, 9727, 9728, 9731, 9732, 9733, 9734, 9735, 9736, 9737, 9738, 9741, 9742, 9743, 9744, 9745, 9746, 9747.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie