Woning kopen Sint Annen

Ga je een woning kopen in Sint Annen? Het is een heerlijke plek in de provincie Groningen. In de regio zijn er diverse dagelijkse voorzieningen winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Verder vind je hier een schitterende natuur waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er in totaal 118.922 woningen (41,2% koophuis, 58,1% huurwoningen). De huizenprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €321.804. Op dit woningportaal check je het beschikbare woningaanbod in Sint Annen, adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Groningen.
 • Het aanbod is heel divers met starterswoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €207.000, de gemiddelde verkoopprijs is €321.804.
 • In de directe omgeving zijn diverse mogelijkheden zoals kinderopvang, winkels, scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteGroningen
PlaatsSint Annen
Postcode9796
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)232.874
Aantal huishoudens136.383
Aantal huishoudens met kinderen25.808
Gemiddelde huishoudensgrootte1,69
Aantal woningen118.922
Aantal koopwoningen47.207
Aantal huurwoningen71.715
Gemiddelde woonoppervlakte103 m2
Gemiddelde WOZ€207.000
Gemiddelde verkoopprijs€321.804
Gemiddeld gasverbruik1080 m3
Gemiddeld stroomverbruik2200 kWh

Woningaanbod Sint Annen maart 2024

Met onze huizenzoeker bieden we alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Kies op basis van ligging, vraagprijs, bouwjaar, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamersen andere woningeigenschappen als duurzaamheid & parkeeropties. Extra info nodig? Bezoek dan het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op onze website vind je ook het woningaanbod Thesinge, Garmerwolde, Woltersum, Lellens en Winneweer.

woning-te-koop-sint-annen

Studio of appartement kopen in Sint Annen

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, je vind ze veel in het centrum, zijn doorgaans gelijkvloers worden gekenmerkt door een lage energierekening en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Gunstige ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Woonoppervlak tussen de 65 m2 en 101 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 870 m3 gas en 1790 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Sint Annen

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 90 m2 en 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas & 2550 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Sint Annen is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeshuizen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 en 114 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2700 kWh stroom & 1360 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Sint Annen

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met een gedeelte buitenkant. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor het financieel haalbaar blijft. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 134 m2 en 154 m2.
 • Verwachting: er wordt 3060 kWh elektriciteit en 1520 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 & 198 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3740 stroom (kWh) + 2070 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Sint Annen

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. In de situatie dat het duidelijk is wat je kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Op de website van Funda, maar ook Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je 24/7 woningen te koop in Sint Annen Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de woningwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze specialist zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Is jouw bod het winnende bod? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Loop na of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De gezamenlijke koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de koop af te ronden. Gebaseerd op aankoopsom, notariële kosten, kosten koper, belastingen, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in Sint Annen

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden en kopen van een huis. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en helpt met zaken als bezichtigingen. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de tabel hieronder tonen wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Sint Annen en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Sint Annen geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 – €3.300. In het schema hier bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Sint Annen.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sint Annen. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Sint Annen

In maart 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze gemeente. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Sint Annen en direct omgeving. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees ook verder over Woningtaxatie.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Hoe duur is gemiddeld een woning in Sint Annen kopen?

In en rondom de gemeente Groningen zijn er ruim 118.922 woonhuizen. Je vindt hier circa 47.207 (41,2%) koopwoningen en 71.715 (58,1%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 103 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €207.000 en de gem. marktprijs is €321.804. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Sint Annen. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Sint Annen?

Een huis in Groningen gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1080 m3 gas voor verwarming en warm water en 2200 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (870 m3 gas voor verwarming en warm water en 1790 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (2070 m3 gas en 3740 kWh stroom). Veel eigenaren van huizen te koop in Sint Annen passen duurzame investeringen zoals dakisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, warmtepomp, vloerisolatie, zonneboiler toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Sint Annen?

Deze omgeving kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 232.874 mensen in 136.383 gezinnen. Het gaat om 80.637 eenpersoonshuishoudens, 29.938 huishoudens zonder kinderen en 25.808 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,69 personen.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. In de volgende stap moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en plan je bezichtigingen in. Nu starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Sint Annen?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Sint Annen realiseren. Vraag een brochure aan bij de gemeente (gemeente.groningen.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond voor postcodegebied 9796.

Plaats een reactie