Woning kopen Haarlem

Jouw aanstaande woning kopen in Haarlem? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Noord-Holland. In de regio zijn er verschillende dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente staan er 77.201 huizen (53% koopwoning, 46,8% huurwoning). De prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €507.862. Op dit woningplatform vind je het laatste woningaanbod in Haarlem, adressen van kantoren als makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Noord-Holland.
 • Er is een mix van tussenwoningen en vrijstaand.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €358.000, de gemiddelde woningprijs is €507.862.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals sportclubs, openbaar vervoer, scholen, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteHaarlem
Postcode2011
Netnummer023 (+3123)
Inwoners (gemeente)162.902
Aantal huishoudens78.171
Aantal huishoudens met kinderen24.887
Gemiddelde huishoudensgrootte2,06
Aantal woningen77.201
Aantal koopwoningen38.532
Aantal huurwoningen38.669
Gemiddelde woonoppervlakte100 m2
Gemiddelde WOZ€358.000
Gemiddelde verkoopprijs€507.862
Gemiddeld gasverbruik1080 m3
Gemiddeld stroomverbruik2390 kWh

Woningaanbod Haarlem mei 2024

In ons overzicht maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van bouwjaar, ligging, woningtype, vraagprijs, aantal kamers, perceeloppervlakteen relevante factoren als verwarming en de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook huizen die te koop staan in Zandvoort, Bloemendaal, Velsen, Heemskerk of Beverwijk.

woning-te-koop-haarlem

Eigen appartement kopen in Haarlem

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Negatieve aspecten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 en 92 m2.
 • Het energiegebruik is circa 850 m3 gas en tevens 1970 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Haarlem

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 76 m2 en 114 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1220 kuub gas en doorgaans 2730 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een net hoekhuis in Haarlem is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 97 m2 & 121 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2900 kWh elektra + 1450 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Haarlem

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten van aandacht zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 132 m2 & 147 m2.
 • Verwachting: er wordt 3680 kWh stroom en 1900 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 142 m2 en 204 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4250 elektra (kWh) en 2310 gas (m3) afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Haarlem

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Haarlem Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je bieding zal afhangen van de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Jij kunt ook informeren om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alles juist vermeld is en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Als laatste is het tijd om de financiering van het huis definitief te regelen. A.d.h.v. aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en toekomstige verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en taxateurs in Haarlem

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en kopen van een huis. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de bijgaande tabel tref je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Haarlem en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Haarlem geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een passende hypotheek. Deze expert kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.200 – €2.850. In onderstaande lijst tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Haarlem.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Haarlem. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Haarlem

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. Hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Haarlem en net daarbuiten. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Op deze website lees je ook meer over Airco.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat kost een woning in Haarlem kopen?

In de hele gemeente Haarlem vind je ongeveer 77.201 woningen. Het gaat daarbij om 38.532 (53%) koopwoningen en 38.669 (46,8%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 100 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €358.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €507.862. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Haarlem. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Haarlem?

Een huis in Haarlem kent een gem. verbruik van 1080 m3 gas voor verwarming en warm water en 2390 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (850 m3 aan gas en 1970 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (2310 kuub gas en 4250 electriciteit (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Haarlem passen duurzame artikelen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om de energienota te drukken.

Wat voor type families wonen in Haarlem?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente wonen 162.902 inwoners in 78.171 huishoudens. Wat meer specifiek: 34.100 eenpersoonshuishoudens, 19.184 families zonder kinderen en 24.887 families met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,06 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media en marktplaats. Nu zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. Een koper gevonden? Dan teken je het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Haarlem?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Haarlem laten uittekenen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.haarlem.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 2000, 2001, 2002, 2003, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2019, 2021, 2022, 2023, 2024, 2025, 2026, 2031, 2032, 2033, 2034, 2035, 2036, 2037, 2051.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie