Woning kopen Harderwijk

Snel een woning kopen in Harderwijk? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Gelderland. In en rondom deze plek vind je veel voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. In aanvulling daarop kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 20.677 huizen (59,1% koop, 40,2% huur). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €369.508. Op deze pagina check je het beschikbare woningaanbod in Harderwijk, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Gelderland.
 • Je vind hier zowel kleinere huizen en vrijstaand.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €272.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €369.508.
 • Veel voorzieningen zoals faciliteiten zoals openbaar vervoer, restaurants, sportclubs, winkels, kinderopvang.
ProvincieProvincie Gelderland
GemeenteHarderwijk
Postcode3841
Netnummer0341 (+31341)
Inwoners (gemeente)48.414
Aantal huishoudens20.531
Aantal huishoudens met kinderen7.718
Gemiddelde huishoudensgrootte2,32
Aantal woningen20.677
Aantal koopwoningen14.157
Aantal huurwoningen6.520
Gemiddelde woonoppervlakte116 m2
Gemiddelde WOZ€272.000
Gemiddelde verkoopprijs€369.508
Gemiddeld gasverbruik1120 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Harderwijk mei 2024

Onderstaand blader je door alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woningtype, aantal kamers, vraagprijs, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakteen extra details als energieprestaties of rolstoelvriendelijk. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Ermelo, Nijkerk, Leusden, Amersfoort en Barneveld.

woning-te-koop-harderwijk

Appartement kopen in Harderwijk

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn betaalbaar, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en het onderhoud is zeer beperkt. Belangrijke nadelen: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en geen tuinonderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 – 96 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 750 m3 gas en +/- 2010 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Harderwijk

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze hebben vrij lage energiekosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 79 m2 – 116 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1100 kuub gas en tevens 2810 kWh stroomverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Harderwijk is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 112 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3010 kWh elektra en 1290 m3 gas verstookt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Harderwijk

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 133 m2 – 154 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3380 kWh elektriciteit en 1440 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je hebt een groot gevoel van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 142 m2 en 204 m2.
 • Verwachting: er wordt 4400 stroom (kWh) + 2020 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Harderwijk

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens je weet wat jouw bestedingsruimte is kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Pararius, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Harderwijk Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze professional gaat mee met de rondleiding door de woning en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. A.d.h.v. aankoopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In het laatste stadium maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Harderwijk

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze deskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is verplicht voor het aankopen van een huis, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Hieronder kan je aan de slag met adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Harderwijk en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een privé hypotheekadviseur in Harderwijk geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.850 & €2.850. In de volgende weergave check je gegevens van financieel adviseurs in Harderwijk.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Harderwijk. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Harderwijk

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in de regio. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Harderwijk en omgeving. Belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Notariswoning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is een woning in Harderwijk kopen?

In en rondom de gemeente Harderwijk registreren wij 20.677 huizen. We maken onderscheid tussen 14.157 (59,1%) koophuizen en 6.520 (40,2%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 116 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €272.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €369.508. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat maakt dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Harderwijk. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Harderwijk?

Een huis in Harderwijk verbruikt gemiddeld 1120 kuub gas en 2760 kWh stroom. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (750 m3 gas voor verwarming en warm water en 2010 elektra (kWh). Een vrijstaande villa heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (2020 kuub aardgas en 4400 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Harderwijk passen duurzame producten zoals zonneboiler, dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor type families wonen in Harderwijk?

Dit buurtschap kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente wonen 48.414 inwoners in 20.531 huishoudens. Het gaat om 6.781 eenpersoonshuishoudens, 6.032 families zonder kinderen en 7.718 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,32 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Populaire kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. In de volgende stap moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Harderwijk?

In deze streek zijn er een aantal bouwkavels met woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Harderwijk bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.harderwijk.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 3840, 3841, 3842, 3843, 3844, 3845, 3846, 3847, 3848, 3849.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie