Woning kopen Sauwerd

Snel een woning kopen in Sauwerd? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Groningen. In de regio bestaan er meerdere dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In totaal zijn er in deze gemeente 22.878 woningen (67% koophuis, 32,8% huurwoningen). De prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €251.832. Op dit woningplatform bekijk je het recente woningaanbod in Sauwerd, adresgegevens van makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Bovendien lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Groningen.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €174.000, de gemiddelde transactieprijs is €251.832.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsSauwerd
Postcode9771
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Sauwerd maart 2024

Onderstaand ontdek je alle huizen die te koop staan in maart 2024. Zoom verder in op aantal kamers, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtypeen andere woningeigenschappen als energieprestaties of de aanwezigheid van een kelder. Bel of mail de verkoopmakelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Winsum, Wetsinge, Eelderwolde, Paterswolde & Eelde.

woning-te-koop-sauwerd

Een appartement kopen in Sauwerd

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en het onderhoud is zeer beperkt. Wat wel geldt: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 91 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas + 1720 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Sauwerd

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • Vloeroppervlakte tussen de 86 m2 – 125 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1210 kuub gas en +/- 2250 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Sauwerd is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 84 m2 en 120 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Sauwerd

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 122 m2 en 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2430 kWh stroom & 1340 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 – 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3110 stroom (kWh) & 1840 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Sauwerd

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kan de zoektocht beginnen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Sauwerd Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een bezichtiging. Door een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bieding komt tot stand door de marktwaarde van het huis en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze makelaar zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Is jouw bod het winnende bod? Dan ga je de koopakte tekenen. Check altijd of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop definitief te regelen. Op basis van aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen ontvang je een advies over wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Taxateurs en makelaardijen in Sauwerd

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel tonen wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Sauwerd en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Sauwerd helpt je bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.400 en €3.100. In onderstaande lijst check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Sauwerd.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Sauwerd. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Sauwerd

Deze maand (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in de regio. In het overzicht hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Sauwerd en net daarbuiten. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over BKR en leningen.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost een woning in Sauwerd kopen?

In deze gemeente Het Hogeland zijn er ruim 22.878 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 20.586 (67%) koopwoningen en 2.292 (32,8%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 169 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €174.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €251.832. De woningmarkt is krap. Je moet er rekening mee houden dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Sauwerd. Woning zijn vaak snel verkocht en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Sauwerd?

Een huis in Het Hogeland verbruikt gemiddeld 1490 m3 gas en 2620 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (830 m3 aan gas en 1720 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1840 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3110 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Sauwerd passen duurzame producten zoals dakisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Sauwerd?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 47.801 personen in 21.434 huishoudens. Het gaat om 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 huishoudens zonder kinderen en 6.988 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,19 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Maak gebruik van Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Ook ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. Daarna begint het onderhandelen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan teken je de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Sauwerd?

In deze buurt zijn er een aantal bouwkavels waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Sauwerd laten uittekenen. Neem contact op met de gemeente (www.hethogeland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9771.

Plaats een reactie