Woning kopen Winsum

Snel een woning kopen in Winsum? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Groningen. Op korte afstand zijn er meerdere dagelijkse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook geniet je hier ook van een groot natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. In de gemeente zijn er 22.878 woningen (67% koop, 32,8% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €251.832. Op deze informatieve website ontdek je het beschikbare woningaanbod in Winsum, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en grote gezinswoningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €174.000, de gemiddelde transactieprijs is €251.832.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals winkels, scholen, sportclubs, restaurants, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsWinsum
Postcode9773
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Winsum maart 2024

In het overzicht hieronder verstrekken we de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op woonoppervlakte, vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, ligging, woningtypeen meer onderwerpen zoals verwarming & parkeermogelijkheden. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Wetsinge, Adorp, Sauwerd, Eelderwolde en Paterswolde.

woning-te-koop-winsum

Een appartement kopen in Winsum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de regel gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vallen vaak binnen een VvE constructie. Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Centraal gelegen en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 93 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en gem. 1720 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Winsum

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte in en rondom huis en vooral buiten minimale privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 – 108 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1210 kuub gas en +/- 2250 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Winsum is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 91 m2 en 116 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas ingekocht.

2-onder-1-kap woningen Winsum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 en 147 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2430 kWh elektriciteit en 1340 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van enorm veel (woon)ruimte en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 152 m2 & 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3110 stroom (kWh) en 1840 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Winsum

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om eerst je maximale hypotheek te berekenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Vanaf het moment dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Jaap.nl, Vbo.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Winsum Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Tijdens een bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Start met het biedingsproces

  Je maximale bod zal afhangen van de WOZ-waarde en wat je maximaal kunt lenen. Het kan handig zijn een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb je het hoogste bedrag geboden? De koopakte zal dan worden samengesteld. Bekijk goed of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Twijfel je ineens? Je hebt altijd 3 dagen bedenktermijn.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis definitief te regelen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens teken je de akte van levering bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in Winsum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze deskundige zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van een aantal factoren. Het taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bieden wij adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Winsum en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Winsum geeft advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 – €2.550. In de lijst hierna verstrekken we bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Winsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Winsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Winsum

Recent (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Winsum en net daarbuiten. Erg belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Hypotheek oversluiten.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Winsum kopen?

In de hele gemeente Het Hogeland vind je ongeveer 22.878 woonobjecten. Het gaat om 20.586 (67%) koopwoningen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 169 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €174.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €251.832. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat wil zeggen dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Winsum. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Winsum?

Een huishouden in Het Hogeland gebruikt gemiddeld 1490 kuub gas en 2620 kWh electriciteit. Een studio of appartement verbruikt het minst (830 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1720 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt vaak het meeste energie (1840 m3 gas en 3110 kWh electriciteit). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Winsum passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, zonneboiler, warmtepomp, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Winsum?

Deze regio heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente leven 47.801 personen die we kunnen onderverdelen in 21.434 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 families zonder kinderen en 6.988 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,19 inwoners.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Bijvoorbeeld via Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media en marktplaats. Hiervoor zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de vervolgstap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Winsum?

In deze streek zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Winsum bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud, Rvo.nl voor postcodegebied 9773.

Plaats een reactie