Woning kopen Paterswolde

Plannen om een woning te kopen in Paterswolde? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In en rondom deze plek zijn er voldoende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien geniet je hier ook van een groot natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. In totaal zijn er in deze gemeente 14.596 huizen (76,5% koopwoning, 23% huurhuizen). De gemiddelde prijs van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €411.599. Op dit woningplatform vind je het huidige woningaanbod in Paterswolde, namen en adressen van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een actieve plaats in Drenthe.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €288.000, de gemiddelde huizenprijs is €411.599.
 • In de buurt vind je volop opties zoals kinderopvang, natuurgebieden, scholen, restaurants, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteTynaarlo
PlaatsPaterswolde
Postcode9765
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)33.887
Aantal huishoudens14.306
Aantal huishoudens met kinderen5.144
Gemiddelde huishoudensgrootte2,3
Aantal woningen14.596
Aantal koopwoningen12.892
Aantal huurwoningen1.704
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€288.000
Gemiddelde verkoopprijs€411.599
Gemiddeld gasverbruik1570 m3
Gemiddeld stroomverbruik2930 kWh

Woningaanbod Paterswolde maart 2024

Bijgaand ontdek je de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Zoek specifiek o.b.v. bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, vraagprijs, aantal kamersen meer onderwerpen zoals isolatie en aanwezigheid van parkeerplaats. Bel of mail de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Eelderwolde, Sauwerd, Eelde, Glimmen of Onnen.

woning-te-koop-paterswolde

Een appartement kopen in Paterswolde

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar, kennen goede bereikbaarheid, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Maar let op: het is allemaal wat kleiner, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en lagere woonlasten.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 100 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 940 m3 gas en +/- 1980 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis te koop Paterswolde

Een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn doorgaans een goede investering. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en vooral buiten minimale privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 – 106 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1260 kuub gas en doorgaans 2390 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Paterswolde is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 84 m2 – 119 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2470 kWh elektra + 1400 m3 gas gebruikt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Paterswolde

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2970 kWh elektra & 1520 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 – 201 m2.
 • Verwachting: er wordt 3620 elektriciteit (kWh) + 2020 gas (m3) afgenomen.

In 5 stappen: een woning kopen in Paterswolde

 1. Bereken je max. hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het een goed idee om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huizenzoeker.nl, Pararius, Huislijn.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Paterswolde zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bieding zal afhangen van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Als laatste is het tijd om de financiering van jouw volgende huis definitief te regelen. D.m.v. het bod, kosten koper, eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen calculeert de specialist wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Paterswolde

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie specialist is iemand die de waarde van een woning bepaalt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel bieden wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Paterswolde en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkend hypotheekadviseur in Paterswolde helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.500 – €3.050. In de lijst hierna tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Paterswolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Paterswolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Paterswolde

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in de regio. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Paterswolde en omliggende plekken. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Op deze website lees je ook meer over Marktwaarde woning.

Bekijk het aanbod op funda

Vragen en antwoorden over huizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Paterswolde kopen?

In de buurt van de gemeente Tynaarlo registreren wij 14.596 woningen. Je vindt hier circa 12.892 (76,5%) koophuizen en 1.704 (23%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €288.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €411.599. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat maakt dan dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Paterswolde. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Paterswolde?

Een woning in Tynaarlo kent een gem. verbruik van 1570 m3 gas voor verwarming en warm water en 2930 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (940 m3 aan gas en 1980 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is is een grootverbruiker qua energie (2020 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3620 elektra (kWh)). Steeds meer bezitters van huizen te koop in Paterswolde passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, warmtepomp, vloerisolatie, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Paterswolde?

Dit gebied kent een mooie variëteit van bewoners. In deze gemeente leven 33.887 personen in 14.306 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 4.209 eenpersoonshuishoudens, 4.953 gezinnen zonder kinderen en 5.144 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,3 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of via bekenden, vrienden en familie. Daarbij moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. In de vervolgstap starten biedingen en onderhandelingen. Een passend bod ontvangen? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Paterswolde?

In en rondom deze gemeente zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Paterswolde bouwen. Informeer bij de gemeente (www.tynaarlo.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9765.

Plaats een reactie