Woning kopen Schouwerzijl

Jouw volgende woning kopen in Schouwerzijl? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. In de buurt zijn er verschillende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Ook tref je hier een groot natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In totaal zijn er in deze gemeente 22.878 woningen (67% koophuis, 32,8% huurwoning). De gemiddelde prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €251.832. Op dit woningplatform bekijk je het recente woningaanbod in Schouwerzijl, contactgegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekspecialisten. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Groningen.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijtjeshuizen en grotere huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €174.000, de gemiddelde woningprijs is €251.832.
 • In de regio vind je volop opties zoals winkels, natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants, kinderopvang.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteHet Hogeland
PlaatsSchouwerzijl
Postcode9962
Netnummer0595 (+31595)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Schouwerzijl mei 2024

Hieronder ontdek je de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Kies op basis van vraagprijs, ligging, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaar, perceeloppervlakteen relevante factoren als isolatie en rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Wehe-den Hoorn, Zuurdijk, Mensingeweer, Onderdendam of Saaxumhuizen.

woning-te-koop-schouwerzijl

Studio of appartement kopen in Schouwerzijl

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Maar let op: slechts een beperkt vloeroppervlak, een tuin ontbreekt vaak en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 97 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 830 m3 gas + 1720 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Schouwerzijl

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Een echte starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 72 m2 & 105 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1210 kuub gas en gem. 2250 kWh aan stroom.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Schouwerzijl is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt iets meer beschutting, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 98 m2 en 122 m2.
 • Schatting: er wordt 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Schouwerzijl

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 128 m2 en 144 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2430 kWh elektriciteit & 1340 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 155 m2 & 201 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3110 elektra (kWh) & 1840 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Schouwerzijl

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het het beste om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Schouwerzijl Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Door een bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bieding bereken je door te kijken naar de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze deskundige kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Is jouw bod het winnende bod? De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering af te ronden. Door middel van aankoopsom, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen wordt vastgesteld wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Taxateurs en makelaardijen in Schouwerzijl

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het aankopen van een woning. Deze expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Goed om te weten: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxatie expert is een specialist die de marktwaarde van een huis inschat op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de onderstaande tabel bekijk je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Schouwerzijl en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een goede hypotheekadviseur in Schouwerzijl geeft financieel advies en helpt bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.850 – €3.250. In onderstaande lijst bekijk je adressen van financieel adviseurs in Schouwerzijl.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Schouwerzijl. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Schouwerzijl

Afgelopen maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in de regio. In het overzicht hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Schouwerzijl en omliggende plekken. Erg belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Nationale Hypotheekgarantie.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is gemiddeld een woning in Schouwerzijl kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Het Hogeland registreren wij 22.878 huizen. Hierbij spreken we van 20.586 (67%) koophuizen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 169 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €174.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €251.832. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Hierdoor kunnen we stellen dan de keuzes zeer beperkt zijn en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Schouwerzijl. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Schouwerzijl?

Een woonhuis in Het Hogeland heeft een verbruik van gemiddeld 1490 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2620 electriciteit (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (830 kuub gas p/jaar en 1720 electriciteit (kWh). Een huis dat vrijstaand is neemt flink meer energie af (1840 m3 gas voor verwarming en warm water en 3110 kWh elektra). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Schouwerzijl passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, warmtepomp, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Schouwerzijl?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 47.801 mensen in 21.434 verschillende huishoudens. Er wonen 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 families zonder kinderen en 6.988 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,19 mensen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin bereken je de actuele marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Daarna moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna kunnen huizenzoekers een bod doen. een mooi bod ontvangen? Dan resteert alleen nog de koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Schouwerzijl?

In deze regio zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Schouwerzijl bouwen. Informeer bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9962.

Plaats een reactie