Woning kopen Onderdendam

Jouw volgende woning kopen in Onderdendam? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Drenthe. In de buurt heb je voldoende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarbij geniet je hier ook van een schitterende natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. Er zijn in deze gemeente in totaal 22.878 woningen (67% koopwoning, 32,8% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een huis is de laatste jaren fors toegenomen tot €251.832. Op dit huizenplatform check je het woningaanbod in Onderdendam, namen en adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleine appartementen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €174.000, de gemiddelde transactieprijs is €251.832.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals natuurgebieden, sportclubs, scholen, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteHet Hogeland
PlaatsOnderdendam
Postcode9959
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Onderdendam maart 2024

In ons overzicht bieden we alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Kies op basis van vraagprijs, ligging, bouwjaar, perceeloppervlakte, aantal kamers, woningtypeen andere woningeigenschappen als zuinigheid & en de aanwezigheid van een tuin. Extra info nodig? Bezoek dan de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het nieuwste woningaanbod in Mensingeweer, Schouwerzijl, Saaxumhuizen, Den Andel of Rasquert.

woning-te-koop-onderdendam

Aanbod appartement kopen in Onderdendam

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Maar let op: het is allemaal wat kleiner, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 en 101 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 830 m3 gas en +/- 1720 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Onderdendam

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. De minpunten zijn: geen grote opslagruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 & 115 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1210 kuub gas en 2250 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Onderdendam is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 99 m2 en 118 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2340 kWh elektra + 1360 m3 gas afgenomen.

2-onder-1 kap woning Onderdendam

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 134 m2 & 153 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2430 kWh stroom + 1340 kuub gas gebruikt.

Vrijstaand huis te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 en 196 m2.
 • Verwachting: er wordt 3110 stroom (kWh) en 1840 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Onderdendam

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Als hij een goede calculatie heeft wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl kan je nagenoeg alle woningen te koop in Onderdendam Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Bieden op een woning

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de WOZ-waarde en de bestedingsruimte qua lening. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Controleer zorgvuldig of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. Gebaseerd op het geaccepteerde bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen geld en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en taxateurs in Onderdendam

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en komt op voor jouw belangen als verkoper. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxateur is een specialist die de waarde van een woning bepaalt op basis van een aantal factoren. Zo’n taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. Bijgaand bekijk je adresgegevens van taxateurs en makelaars in Onderdendam en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in Onderdendam helpt je van A tot Z bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.700 en €3.000. In het schema hier check je adressen van financieel adviseurs in Onderdendam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Onderdendam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Onderdendam

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Onderdendam en in de buurt. Erg belangrijk: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Advieskosten hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost nu een woning in Onderdendam kopen?

In de buurt van de gemeente Het Hogeland zijn er ruim 22.878 woonhuizen. Er zijn 20.586 (67%) koopwoningen en 2.292 (32,8%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 169 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €174.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €251.832. De woningmarkt is krap. Dit zorgt ervoor dat de keuzes zeer beperkt zijn en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Onderdendam. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Onderdendam?

Een woonobject in Het Hogeland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1490 m3 aan gas en 2620 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (830 kuub aardgas en 1720 kWh stroom. Een vrijstaande woning heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1840 m3 gas en 3110 stroom (kWh)). Steeds meer eigenaren van huizen te koop in Onderdendam passen duurzame artikelen zoals zonneboiler, dakisolatie, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, zonnepanelen toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Onderdendam?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente wonen 47.801 inwoners die we kunnen onderverdelen in 21.434 gezinnen. Het gaat om 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 families zonder kinderen en 6.988 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,19 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Daarna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en leg je bezichtigen vast in de agenda. Nu begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Onderdendam?

In deze provincie zijn diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Onderdendam plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.hethogeland.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 9959.

Plaats een reactie