Woning kopen Zuidwolde

Plannen om een woning te kopen in Zuidwolde? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Drenthe. In de buurt bestaan er allerhande voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Tevens vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 22.878 huizen (67% koop, 32,8% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde woningprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €251.832. Op deze website vind je het beschikbare woningaanbod in Zuidwolde, adressen van kantoren als makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Drenthe.
 • Je hebt de keuze uit kamers, appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €174.000, de gemiddelde huizenprijs is €251.832.
 • In de regio zijn veel mogelijkheden zoals openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteHet Hogeland
PlaatsZuidwolde
Postcode9785
Netnummer0528 (+31528)
Inwoners (gemeente)47.801
Aantal huishoudens21.434
Aantal huishoudens met kinderen6.988
Gemiddelde huishoudensgrootte2,19
Aantal woningen22.878
Aantal koopwoningen20.586
Aantal huurwoningen2.292
Gemiddelde woonoppervlakte169 m2
Gemiddelde WOZ€174.000
Gemiddelde verkoopprijs€251.832
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2620 kWh

Woningaanbod Zuidwolde maart 2024

In het schema hierna verstrekken we het huidige beschikbare woningaanbod van maart 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als bouwjaar, aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, vraagprijsen additionele aspecten als energielabel of rolstoelvriendelijk. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Ten Boer, Ten Post, Adorp, Wetsinge of Winsum.

woning-te-koop-zuidwolde

Eigen appartement kopen in Zuidwolde

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, gebouwd op centraal gelegen locaties, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, er is geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 67 m2 – 105 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas en daarbij 1720 kWh elektriciteitsverbruik.

Aanbod rijtjeshuis Zuidwolde

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Belangrijke aandachtspunten zijn: geen garage en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 73 m2 & 109 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1210 kuub gas en doorgaans 2250 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Zuidwolde is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 98 m2 & 111 m2.
 • Schatting: er wordt 2340 kWh elektriciteit + 1360 m3 gas gebruikt.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Zuidwolde

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 135 m2 en 144 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2430 kWh elektra & 1340 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je hebt het meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 151 m2 & 193 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3110 elektra (kWh) & 1840 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Zuidwolde

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan doe je er goed aan om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je 24/7 woningen te koop in Zuidwolde Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding door het huis. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze specialist loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? De koopakte zal dan worden samengesteld. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Door middel van aankoopwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en een bouwdepot voor verbouwing wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Vervolgens onderteken je alleen nog de leveringsakte bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Zuidwolde

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt aan de hand van verschillende thema’s. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het aanvragen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de bijgaande tabel bekijk je adressen van kantoren zoals taxatie specialisten en makelaars in Zuidwolde en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Zuidwolde helpt je bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.600 & €2.800. In het schema hier check je gegevens van financieel adviseurs in Zuidwolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Zuidwolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Zuidwolde

De afgelopen periode (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Zuidwolde en omliggende plekken. Let op: het gaat hier enkel om vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Check ook meer details over Makelaar.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Zuidwolde kopen?

In de hele gemeente Het Hogeland zijn er ruim 22.878 woningen. Er zijn 20.586 (67%) koophuizen en 2.292 (32,8%) huurhuizen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 169 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €174.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €251.832. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat wil zeggen dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Zuidwolde. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Wat is het energieverbruik van woningen in Zuidwolde?

Een woonhuis in Het Hogeland verbruikt gemiddeld 1490 m3 aan gas en 2620 kWh elektra. Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1720 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis heeft gemiddeld een grotere energiebehoefte (1840 kuub aardgas en 3110 kWh elektra). Veel bezitters van huizen te koop in Zuidwolde passen duurzame investeringen zoals spouwmuurisolatie, zonneboiler, dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor gezinnen wonen in Zuidwolde?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 47.801 mensen die we kunnen onderverdelen in 21.434 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 7.402 eenpersoonshuishoudens, 7.044 huishoudens zonder kinderen en 6.988 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,19 inwoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste plaats denk je na over de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, een open dag organiseren of social media. Hierna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Zuidwolde?

In deze buurt zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Zuidwolde laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.hethogeland.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 7920, 9785.

Plaats een reactie