Woning kopen Westerland

Snel een woning kopen in Westerland? Je woont hier heerlijk, midden in de provincie Noord-Holland. In de buurt heb je toegang tot diverse voorzieningen als kinderopvang, scholen en winkels. Ook geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 20.988 huizen (69,9% koop, 29,4% huur, particulier en woningcorporaties). De prijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €302.564. Op dit woningplatform check je het beschikbare woningaanbod in Westerland, namen en adressen van verkoop- en aankoopmakelaars, taxateurs en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een actieve plaats in Noord-Holland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleinere huizen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €223.000, de gemiddelde huizenprijs is €302.564.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals kinderopvang, restaurants, winkels, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Noord-Holland
GemeenteHollands Kroon
PlaatsWesterland
Postcode1778
Netnummer0227 (+31227)
Inwoners (gemeente)48.432
Aantal huishoudens21.042
Aantal huishoudens met kinderen7.404
Gemiddelde huishoudensgrootte2,28
Aantal woningen20.988
Aantal koopwoningen18.841
Aantal huurwoningen2.147
Gemiddelde woonoppervlakte133 m2
Gemiddelde WOZ€223.000
Gemiddelde verkoopprijs€302.564
Gemiddeld gasverbruik1340 m3
Gemiddeld stroomverbruik3060 kWh

Woningaanbod Westerland mei 2024

In het schema hierna ontdek je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. woonoppervlakte, bouwjaar, vraagprijs, aantal kamers, perceeloppervlakte, liggingen additionele aspecten als energielabel en mogelijkheden voor parkeren. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je het nieuwste woningaanbod in Den Oever, Julianadorp, Hippolytushoef, Middenmeer of Slootdorp.

woning-te-koop-westerland

Appartement kopen in Westerland

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, vaak gelegen op een centrale plek, vaak gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Belangrijke nadelen: slechts een beperkt vloeroppervlak, je moet de tuin vaak delen en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Uitstekend bereikbaar en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 90 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 760 m3 gas + 1980 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Westerland

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze zijn ook waardevast. Natuurlijk zijn er negatieve punten: geen grote opslagruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een echte starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 80 m2 – 115 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1060 kuub gas & 2700 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Westerland is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 95 m2 & 121 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2830 kWh stroom & 1230 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Westerland

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 133 m2 – 145 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3090 kWh elektra & 1320 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 152 m2 & 203 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3800 elektra (kWh) + 1820 gas (m3)afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Westerland

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Een bezichtiging plannen

  Via woningzoeksites als Funda, Jaap.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Westerland Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Door een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon gaat mee met de rondleiding door de woning en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De overeengekomen koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te handelen. Op basis van het biedbedrag, kosten koper, in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Afsluitend ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Westerland

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze persoon onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt door te kijken naar diverse aspecten. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand vind je namen en adressen van taxateurs en makelaars in Westerland en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Westerland geeft je passend en persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 & €2.550. In het schema hier bekijk je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Westerland.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westerland. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Westerland

Recent (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Westerland en daarbuiten. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer informatie over Energielabel.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost nu een woning in Westerland kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Hollands Kroon vind je ongeveer 20.988 woningen. De verdeling is als volgt: 18.841 (69,9%) koophuizen en 2.147 (29,4%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 133 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €223.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €302.564. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westerland. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Westerland?

Een huis in Hollands Kroon gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1340 m3 gas voor verwarming en warm water en 3060 elektra (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (760 kuub gas en 1980 kWh stroom. Een huis dat vrijstaand is verbruikt de meeste energie (1820 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3800 stroom (kWh)). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Westerland passen duurzame artikelen zoals zonneboiler, warmtepomp, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type gezinnen wonen in Westerland?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente verblijven 48.432 inwoners in 21.042 gezinnen. Het betreft 6.640 eenpersoonshuishoudens, 6.998 families zonder kinderen en 7.404 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,28 inwoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Tevens maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en plan je bezichtigingen in. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan volgen nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering via een notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Westerland?

In deze provincie zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Westerland laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.hollandskroon.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 1778.

Plaats een reactie