Woning kopen Friens

Van plan om een woning te kopen in Friens? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving heb je toegang tot diverse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast kan je hier genieten van een heerlijk natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er 63.066 woningen (51,2% koophuis, 48,2% huur). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €262.188. Op deze website check je het laatste woningaanbod in Friens, adressen van makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Tevens vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Het aanbod is heel divers met kleine appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €168.000, de gemiddelde prijs van een woning is €262.188.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals kinderopvang, sportclubs, scholen, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsFriens
Postcode9009
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Friens februari 2024

In het schema hierna blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als vraagprijs, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, aantal kamersen andere eigenschappen zoals energieneutraal & mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Via deze website bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Jirnsum, Raerd, Reduzum, Idaerd en Eagum.

woning-te-koop-friens

Een appartement kopen in Friens

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de basis gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en de VvE doet het onderhoud. Belangrijke nadelen: het is een relatief kleine woning, er is geen tuin (soms wel een dakterras), en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 en 103 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas & 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Friens

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 & 125 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1120 kuub gas + 2390 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Friens is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 99 m2 & 123 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2510 kWh stroom & 1280 m3 gas afgenomen.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Friens

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Je geniet van maximale ruimte en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 124 m2 & 140 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2790 kWh stroom en 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van ontzettend veel woonruimte en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder staan de vrijstaande huizen vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 151 m2 – 192 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3480 elektra (kWh) + 1720 gas (m3)afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Friens

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer hij een goede calculatie heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Friens zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het doorlopen van de woning kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding zal afhangen van de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze expert zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  Nu is het zaak om de financiering van het huis rond te maken. Door middel van koopsom, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt vastgesteld wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Friens

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het aankopen van een woning. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport heb je nodig bij het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder bieden wij contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Friens en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een privé hypotheekadviseur in Friens geeft advies bij het afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur loopt jouw financiële situatie door en helpt bij het afsluiten van een hypotheekproduct. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.450 en €3.100. In de lijst hierna vind je gegevens van financieel adviseurs in Friens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Friens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Friens

In februari 2024 zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In de tool hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Friens en omliggende plekken. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Lees ook verder over Energielabel.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Hoe duur is een woning in Friens kopen?

In en rondom de gemeente Leeuwarden zijn er ruim 63.066 woonhuizen. Het gaat daarbij om 40.388 (51,2%) koophuizen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 114 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €168.000 en de gem. verkoopprijs is €262.188. De woningmarkt is vrij oververhit. Dat maakt dan dat je niet veel te kiezen hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Friens. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Friens?

Een woonhuis in Leeuwarden verbruikt gemiddeld 1110 m3 gas en 2310 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (780 m3 gas voor verwarming en warm water en 1670 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt vaak het meeste energie (1720 kuub aardgas en 3480 elektra (kWh)). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Friens passen duurzame oplossingen als warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Friens?

Deze regio kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 124.084 inwoners in 63.338 verschillende gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,93 mensen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Om te beginnen bereken je de actuele marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de voorlopige koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Friens?

In deze streek vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Friens zetten. Neem contact op met de gemeente (www.leeuwarden.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9009.

Plaats een reactie