Woning kopen Idaerd

Jouw aanstaande woning kopen in Idaerd? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er diverse dagelijkse voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Ook vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. Er zijn in deze gemeente in totaal 63.066 woningen (51,2% koophuis, 48,2% huurhuis). De gemiddelde prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €262.188. Op deze website tonen wij het woningaanbod in Idaerd, gegevens van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit starterswoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €168.000, de gemiddelde woningprijs is €262.188.
 • In de regio vind je volop faciliteiten zoals openbaar vervoer, scholen, kinderopvang, winkels, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsIdaerd
Postcode9007
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Idaerd maart 2024

In ons overzicht maak je kennis met optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Zoek op vraagprijs, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, bouwjaaren extra details als woninglabel & rolstoelvriendelijk. Extra info nodig? Bezoek dan de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Reduzum, Friens, Eagum, Wergea & Warstiens.

woning-te-koop-idaerd

Aanbod appartement kopen in Idaerd

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze zijn vaak gunstig gelegen, bijna altijd gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Goede ligging en lagere woonlasten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 101 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas & 1670 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Idaerd

Een tussenwoning is een woningtype waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte rondom de woning en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 – 106 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en 2390 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Idaerd is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 127 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2510 kWh stroom + 1280 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Idaerd

De definitie van een twee onder een kap is: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 132 m2 & 144 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2790 kWh elektra en 1290 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt veruit de meeste privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Een heerlijk grote tuin met volop ruimte voor een bijgebouw.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 & 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3480 elektra (kWh) & 1720 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Idaerd

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het verstandig om te beginnen met een financiële check. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als hij berekend heeft wat je kunt betalen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Huispedia, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Idaerd Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en stelt samen met jou het bod samen. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan ga je de koopakte tekenen. Loop na of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis af te handelen. Gebaseerd op woningwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Idaerd

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze deskundige onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Advies: een NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Dit taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In de bijgaande tabel tonen wij gegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Idaerd en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Idaerd geeft je passend en persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.200 & €2.600. In onderstaande lijst bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Idaerd.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Idaerd. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Idaerd

In maart 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze regio. In onderstaande visuele weergave tonen wij de recent verkochte woningen in Idaerd en in de buurt. Erg belangrijk: dit zijn alleen de vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Bekijk ook meer informatie over Verkoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost een woning in Idaerd kopen?

In de hele gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woonhuizen. Het gaat om 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 114 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €262.188. De woningmarkt is krap. Dat maakt dan dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Idaerd. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Idaerd?

Een woonobject in Leeuwarden verbruikt gemiddeld 1110 kuub aardgas en 2310 kWh elektra. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1670 kWh electriciteit. Een vrijstaande woning is topverbruiker qua energie (1720 m3 aan gas en 3480 kWh electriciteit). Meer en meer huizenbezitters van huizen te koop in Idaerd passen duurzame oplossingen als warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas, vloerisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Idaerd?

Deze omgeving kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente leven 124.084 personen in 63.338 verschillende huishoudens. Dit zijn 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 gezinnen zonder kinderen en 16.908 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,93 mensen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Tevens ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan regel je enkel nog de koopakte en de notariële overdrachtsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Idaerd?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Idaerd realiseren. Informeer bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Nibud, Consumentenbond, Milieucentraal voor postcodegebied 9007.

Plaats een reactie