Woning kopen Leeuwarden

Een woning kopen in Leeuwarden? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot verschillende dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Verder vind je in de directe omgeving een groot natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. Er zijn in deze gemeente in totaal 63.066 woningen (51,2% koopwoning, 48,2% huur). De gemiddelde woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €262.188. Op deze website bekijk je het beschikbare woningaanbod in Leeuwarden, gegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel kleinere huizen en moderne huizen en bungalows.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
Postcode8911
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Leeuwarden juli 2024

Met onze woningzoeker ontdek je alle woningen die in juli 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. woningtype, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, ligging, aantal kamersen andere woningeigenschappen als CV-ketel of de aanwezigheid van een kelder. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor het inplannen van een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het huizenaanbod in Dantumadiel, Ameland, Vlieland, Terschelling en Harlingen.

woning-te-koop-leeuwarden

Studio of appartement kopen in Leeuwarden

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en de VvE doet het onderhoud. Niet vergeten: het is een relatief kleine woning, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 93 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 780 m3 gas en doorgaans 1670 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Leeuwarden

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Dit houdt dus in dat je aan 2 kanten ook directe buren hebt. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Let wel op de volgende punten: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 82 m2 & 105 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1120 kuub gas en tevens 2390 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een fraai hoekhuis in Leeuwarden is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een rijtjeshuis en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 85 m2 en 128 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2510 kWh elektra en 1280 m3 gas afgenomen.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Leeuwarden

Een twee onder een kap wil zeggen 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 133 m2 & 150 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2790 kWh stroom en 1290 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een huis dat niet vaststaat aan een ander gebouw of object. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 147 m2 & 193 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3480 elektriciteit (kWh) + 1720 gas (m3) afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Leeuwarden

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het gebruikelijk om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Als je inzicht hebt in wat je kunt lenen gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Zia zoekmachines zoals Funda, Pararius, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Leeuwarden Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Door te kiezen voor een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding stel je samen a.d.h.v. de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Eventueel kan je kiezen om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze professional gaat mee met de rondleiding door de woning en zal een indicatie geven van het ideale bod. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Loop na of alles correct staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst gaat nu naar de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te ronden. Gebaseerd op woningwaarde, kosten koper (k.k.), in te brengen spaargeld en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke hypotheek daarbij past. In de laatste fase die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Leeuwarden

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt je bij het verkoopproces. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een taxatierapport is een dossierstuk bij het aankopen van een huis, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. Bijgaand kan je aan de slag met adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Leeuwarden en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Leeuwarden geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.300 & €2.800. In de tabel hieronder verstrekken we adressen van financieel adviseurs in Leeuwarden.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Leeuwarden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Leeuwarden

Deze maand (juli 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze omgeving. In het overzicht hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Leeuwarden en in de buurt. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Toetsinkomen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Leeuwarden kopen?

In de buurt van de gemeente Leeuwarden zijn er 63.066 huizen. Je vindt hier circa 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. Het gebruiksoppervlakte is gemiddeld 114 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €168.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €262.188. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dat houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Leeuwarden. Je moet er heel snel bij zijn en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Leeuwarden?

Een woonobject in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 kuub aardgas en 2310 stroom (kWh). Een flat/appartement gebruikt het minste energie (780 kuub gas en 1670 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is gebruikt vaak het meeste energie (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3480 stroom (kWh)). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Leeuwarden passen duurzame oplossingen als dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, warmtepomp toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Leeuwarden?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente zijn 124.084 inwoners in 63.338 verschillende huishoudens. Wat meer specifiek: 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 families zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 1,93 personen (volwassenen en kinderen).

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of via online marktplaatsen en sociale media. Hiervoor zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Daarna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de akte van levering bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Leeuwarden?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels die al een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Leeuwarden bouwen of laten bouwen. Doe navraag bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 8900, 8901, 8902, 8903, 8911, 8912, 8913, 8914, 8915, 8916, 8917, 8918, 8919, 8921, 8922, 8923, 8924, 8925, 8926, 8927, 8931, 8932, 8933, 8934, 8935, 8936, 8937, 8938, 8939, 8941.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie