Woning kopen Raerd

Wil je een woning kopen in Raerd? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In deze levendige buurt bestaan er allerhande voorzieningen als winkels en scholen. In aanvulling daarop vind je hier een schitterende natuur waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente zijn er 42.501 huizen (65,1% koopwoning, 34,5% huurwoningen). De gemiddelde transactieprijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €297.003. Op dit woningplatform ontdek je het huidige woningaanbod in Raerd, adresgegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. tussenwoningen en exclusieve chalets.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €210.000, de gemiddelde transactieprijs is €297.003.
 • In de regio zijn veel opties zoals openbaar vervoer, scholen, winkels, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteSúdwest-Fryslân
PlaatsRaerd
Postcode9012
Netnummer0566 (+31566)
Inwoners (gemeente)89.987
Aantal huishoudens39.929
Aantal huishoudens met kinderen13.257
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen42.501
Aantal koopwoningen34.625
Aantal huurwoningen7.876
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€210.000
Gemiddelde verkoopprijs€297.003
Gemiddeld gasverbruik1300 m3
Gemiddeld stroomverbruik2630 kWh

Woningaanbod Raerd mei 2024

Hieronder blader je door de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Zoom verder in op vraagprijs, woningtype, ligging, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakteen relevante factoren als energielabel of de aanwezigheid van een kelder. Neem contact op met de betreffende makelaar voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook huizen te koop in Poppenwier, Tersoal, Jirnsum, Friens & Reduzum.

woning-te-koop-raerd

Aanbod appartement kopen in Raerd

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, hebben een zeer goede bereikbaarheid, meestal gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Een fijne ligging en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 67 m2 & 97 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en gem. 1800 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Raerd

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn ook waardevast. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 & 115 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1160 kuub gas en daarbij 2350 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Raerd is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 94 m2 en 122 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2480 kWh elektriciteit en 1300 m3 gas gebruikt.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Raerd

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. De kritieke factoren zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 128 m2 & 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2690 kWh elektra & 1300 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je geniet een grote mate van privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 149 m2 – 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3460 stroom (kWh) en 1740 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Raerd

 1. Bereken je max. hypotheek

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst eens te zien wat je eigenlijk kunt lenen. Informeer naar de mogelijkheden tijdens een adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens hij een goede calculatie heeft wat je verantwoord kan lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Raerd zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod zal afhangen van de WOZ-waarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze huis-expert zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan ga je de koopakte tekenen. Neem goed door of alles correct staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop te bevestigen. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Vervolgens ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Taxateurs en makelaardijen in Raerd

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden en kopen van een huis. Deze persoon weet veel over realistische marktprijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Een actueel taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand tref je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Raerd en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Raerd helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt uitgebreid naar jouw (financiële) situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.200 en €3.000. In de opsomming hierna check je contactgegevens van financieel adviseurs in Raerd.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Raerd. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Raerd

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze regio. In de zoekmachine hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Raerd en in de buurt. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Check ook meer details over Woningtaxatie.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koopwoning

Hoe duur is een woning in Raerd kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Súdwest-Fryslân vinden we circa 42.501 woonobjecten. Het gaat daarbij om 34.625 (65,1%) koopwoningen en 7.876 (34,5%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. woonoppervlak van 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €210.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €297.003. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat maakt dan er niet veel aanbod is en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Raerd. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Raerd?

Een huishouden in Súdwest-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1300 m3 gas en 2630 stroom (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (830 kuub gas p/jaar en 1800 electriciteit (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is topverbruiker qua energie (1740 kuub gas en 3460 stroom (kWh)). Veel huizenbezitters van huizen te koop in Raerd passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Raerd?

Dit gebied heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 89.987 personen in 39.929 gezinnen. Dat betreffen 13.982 eenpersoonshuishoudens, 12.690 huishoudens zonder kinderen en 13.257 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,21 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Ook moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Vervolgens kunnen huizenzoekers een bod doen. Een passend bod ontvangen? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Raerd?

In deze streek zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Raerd bouwen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.gemeentesudwestfryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9012.

Plaats een reactie