Woning kopen Wergea

Van plan om een woning te kopen in Wergea? Het is een geweldige plek in de provincie Friesland. In de buurt heb je verschillende voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. In aanvulling daarop is er vlakbij een schitterende natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente herbergt in totaal 63.066 huizen (51,2% koophuis, 48,2% huurwoningen). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €262.188. Op deze website check je het laatste woningaanbod in Wergea, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en grote gezinswoningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €168.000, de doorsnee verkoopprijs is €262.188.
 • Veel voorzieningen zoals voorzieningen zoals openbaar vervoer, kinderopvang, restaurants, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsWergea
Postcode9005
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Wergea februari 2024

In het schema hierna verstrekken we de beschikbare koopwoningen in februari 2024. Zoek op vraagprijs, perceeloppervlakte, ligging, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamersen additionele aspecten als energieneutraal of parkeermogelijkheden. Je kunt direct contact zoeken met de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook woningen die te koop staan in Eagum, Idaerd, Warstiens, Warten & Grou.

woning-te-koop-wergea

Appartement kopen in Wergea

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, kennen goede bereikbaarheid, in de regel gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vallen vaak binnen een VvE constructie. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, een tuin ontbreekt vaak en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en onderhoudsvriendelijk.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 91 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 780 m3 gas en daarbij 1670 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Wergea

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 78 m2 & 114 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1120 kuub gas + 2390 kWh stroomverbruik.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Wergea is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt wat minder inkijk, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 99 m2 & 122 m2.
 • Schatting: er wordt 2510 kWh stroom en 1280 m3 gas verstookt.

2-onder-1 kap woning Wergea

Een twee onder een kap betekent 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 134 m2 & 155 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2790 kWh elektra & 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Veel Nederlanders dromen ervan. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 155 m2 & 193 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3480 elektra (kWh) & 1720 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Wergea

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Eens hij een goede calculatie heeft wat jouw bestedingsruimte is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Vbo.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Wergea Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een privé aankoopmakelaar te kiezen. Hij of zij loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Is jouw bod het winnende bod? Dan ga je de koopakte tekenen. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De opgesteld koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het tijd om de financiering van de koop af te ronden. Op basis van aankoopwaarde, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Wergea

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een object berekend op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de bijgaande tabel kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Wergea en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wergea geeft je natuurlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. De bank of adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.500 & €2.500. In het schema hier bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Wergea.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wergea. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Wergea

Afgelopen maand (februari 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Wergea en in de buurt. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Makelaar.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Wergea kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Leeuwarden vind je ongeveer 63.066 huizen. Het gaat daarbij om 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een gebruiksoppervlakte van gemiddeld 114 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €168.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €262.188. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit betekent dat de keuzes zeer beperkt zijn en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Wergea. Woningen staan kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Wergea?

Een huis in Leeuwarden gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1110 m3 gas voor verwarming en warm water en 2310 elektra (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (780 kuub gas p/jaar en 1670 kWh stroom. Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1720 m3 gas voor verwarming en warm water en 3480 kWh electriciteit). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Wergea passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, dubbel glas, zonneboiler, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor huishoudens wonen in Wergea?

Deze woonplaats wordt omschreven als erg In deze gemeente wonen 124.084 mensen die we kunnen onderverdelen in 63.338 gezinnen. Dit zijn 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 1,93 personen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Als eerste stel je een vraagprijs op en maak je een publiciteitsplan. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Tevens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de volgende stap krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Wergea?

In en rondom deze gemeente zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Wergea bouwen of laten bouwen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9005.

Plaats een reactie