Woning kopen Leiden

Jouw volgende woning kopen in Leiden? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Zuid-Holland. Op korte afstand heb je verschillende faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. Tevens ontdek je hier een groot natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 60.538 huizen (42,9% koopwoning, 56,8% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €405.468. Op dit woningplatform tonen wij het nieuwe woningaanbod in Leiden, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Zuid-Holland.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €287.000, de basis verkoopprijs is €405.468.
 • In de buurt vind je volop opties zoals openbaar vervoer, scholen, winkels, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Zuid-Holland
GemeenteLeiden
Postcode2311
Netnummer071 (+3171)
Inwoners (gemeente)125.099
Aantal huishoudens68.699
Aantal huishoudens met kinderen15.419
Gemiddelde huishoudensgrootte1,81
Aantal woningen60.538
Aantal koopwoningen25.388
Aantal huurwoningen35.150
Gemiddelde woonoppervlakte91 m2
Gemiddelde WOZ€287.000
Gemiddelde verkoopprijs€405.468
Gemiddeld gasverbruik820 m3
Gemiddeld stroomverbruik2360 kWh

Woningaanbod Leiden mei 2024

In onderstaande weergave verstrekken we de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van perceeloppervlakte, woningtype, woonoppervlakte, ligging, aantal kamers, bouwjaaren andere eigenschappen zoals zuinigheid en en de aanwezigheid van een balkon. Meer weten? Informeer dan bij het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen die te koop staan in Oegstgeest, Leiderdorp, Rijswijk, Leidschendam-Voorburg of Voorschoten.

woning-te-koop-leiden

Appartementen te koop Leiden

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, vaak gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Vergeet niet: de ruimte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en minder energiekosten.
 • Het gem. woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 & 104 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 630 m3 gas en daarbij 1950 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Leiden

De betekenis van een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 85 m2 & 117 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 990 kuub gas en daarbij 2820 kWh elektriciteitsverbruik.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een fraai hoekhuis in Leiden is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je hebt meer privacy, in de zomer meer zonlicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 95 m2 & 131 m2.
 • Schatting: er wordt 3020 kWh elektra & 1190 m3 gas ingekocht.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Leiden

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De bouwkosten deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Nadelen zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 126 m2 & 149 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3520 kWh elektra en 1660 kuub gas afgenomen.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 140 m2 – 202 m2.
 • Verwachting: er wordt 4350 stroom (kWh) + 2360 gas (m3) gebruikt.

In vijf stappen een woning kopen in Leiden

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst je maximale hypotheek te weten. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Vanaf het moment dat je weet wat je kunt lenen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Huislijn.nl kan je 24/7 woningen te koop in Leiden Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Maak dan direct een afspraak voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij het bekijken van de woning zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod stel je samen a.d.h.v. de te verwachten marktwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Tevens is het aan te raden een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze woning deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Loop na of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden staan. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis af te ronden. Aan de hand van koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. De overdracht is dan officieel en rechtsgeldig.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Leiden

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een geschikte woning. Deze huis-expert kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een huis inschat op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Het taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de bijgaande tabel bekijk je namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Leiden en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Leiden geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.350 en €2.950. In de lijst hierna vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Leiden.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Leiden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Leiden

In mei 2024 zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze gemeente. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Leiden en direct omgeving. Let op: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Mogelijk ook interessant: Aflossen hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Alles wat je moet weten over een woning kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Leiden kopen?

In de gemeente Leiden registreren wij 60.538 huizen. Het gaat om 25.388 (42,9%) koopwoningen en 35.150 (56,8%) huurhuizen. Het doorsnee woonoppervlakte is 91 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €287.000 en de gem. marktprijs is €405.468. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit zorgt ervoor dat dat er maar weinig aanbod is en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Leiden. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Leiden?

Een woonobject in Leiden gebruikt gemiddeld 820 m3 gas en 2360 kWh stroom. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (630 kuub gas en 1950 kWh elektra. Een vrijstaande woning is gemiddeld gezien een grootverbruiker (2360 m3 gas voor verwarming en warm water en 4350 kWh electriciteit). Een steeds groter deel eigenaren van huizen te koop in Leiden passen duurzame oplossingen als warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Leiden?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente verblijven 125.099 personen in 68.699 huishoudens. Het gaat om 37.323 eenpersoonshuishoudens, 15.957 families zonder kinderen en 15.419 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 1,81 bewoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste plaats moet je een verkoopprijs bepalen en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. In de volgende stap style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap starten biedingen en onderhandelingen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Leiden?

In deze provincie kun je kiezen voor bouwkavels die een woonbestemming hebben. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Leiden realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.leiden.nlgemeent) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Rvo.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 2300, 2301, 2302, 2303, 2311, 2312, 2313, 2314, 2315, 2316, 2317, 2318, 2321, 2322, 2323, 2324, 2331, 2332, 2333, 2334.

Plaats een reactie