Woning kopen Maastricht

Jouw volgende woning kopen in Maastricht? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Limburg. In de buurt zijn er verschillende faciliteiten zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. In aanvulling daarop tref je hier een mooi en rustig natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In 2024 zijn er in de gemeente 62.839 huizen (39,4% koopwoning, 59,5% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €353.620. Op deze informatieve website vind je het beschikbare woningaanbod in Maastricht, adresgegevens van makelaarskantoren, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. In aanvulling daarop lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een actieve plaats in Limburg.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kleinere huizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €224.000, de gemiddelde woningprijs is €353.620.
 • Je hebt hier toegang tot diverse opties zoals winkels, scholen, kinderopvang, natuurgebieden, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Limburg
GemeenteMaastricht
Postcode6211
Netnummer043 (+3143)
Inwoners (gemeente)121.575
Aantal huishoudens68.903
Aantal huishoudens met kinderen13.712
Gemiddelde huishoudensgrootte1,73
Aantal woningen62.839
Aantal koopwoningen32.014
Aantal huurwoningen30.825
Gemiddelde woonoppervlakte118 m2
Gemiddelde WOZ€224.000
Gemiddelde verkoopprijs€353.620
Gemiddeld gasverbruik1080 m3
Gemiddeld stroomverbruik2490 kWh

Woningaanbod Maastricht april 2024

Onderstaand maak je kennis met de beschikbare koopwoningen in april 2024. Selecteer op bouwjaar, woonoppervlakte, vraagprijs, woningtype, aantal kamers, perceeloppervlakteen extra details als isolatie & aanwezigheid van parkeerplaats. Je kunt direct contact zoeken met de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook het actuele woningaanbod in Meerssen, Eijsden-Margraten, Beek, Stein & Sittard-Geleen.

woning-te-koop-maastricht

Aanbod appartement kopen in Maastricht

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, ze zijn centraal gelegen, meestal gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn ook nog eens onderhoudsarm Vergeet niet: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Alle faciliteiten om de hoek en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 104 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en doorgaans 1930 kWh aan elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Maastricht

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 90 m2 en 106 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en doorgaans 2860 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Maastricht is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, in de zomer meer zonlicht en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 131 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2970 kWh elektra & 1370 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Maastricht

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. De kritieke factoren zijn: je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 124 m2 – 151 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3240 kWh elektra en 1610 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 140 m2 & 192 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 4290 elektra (kWh) & 2270 gas (m3) gebruikt.

Samenvatting: een woning kopen in Maastricht

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan doe je er goed aan om te beginnen met een financiële check. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat jouw bestedingsruimte is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen bezichtigen

  Via websites als Funda, Vbo.nl, Huispedia, Pararius, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Maastricht Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide rondleiding. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod bepaal je op basis van de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze woning deskundige zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Neem goed door of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop af te handelen. Op basis van het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, zelf in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten stelt de hypotheekadviseur vast wat het hypotheekbedrag moet worden en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase teken je de akte van levering bij de notaris. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaardijen in Maastricht

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het aankopen van een woning. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een deskundige die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Het taxatierapport is een vereiste bij de financiering van de aankoop van een woning, het oversluiten van een hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder vind je adressen van taxateurs en makelaars in Maastricht en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een deskundige hypotheekadviseur in Maastricht geeft financieel advies en helpt bij het vinden van een goede hypotheek. De adviseur loopt jouw financiële situatie door en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.250 – €2.900. In de tabel hieronder check je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Maastricht.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Maastricht. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Maastricht

De afgelopen periode (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Maastricht en direct omgeving. Disclaimer: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Check ook meer details over Aflossingsvrije hypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Maastricht kopen?

In de hele gemeente Maastricht registreren wij 62.839 huizen. Dit zijn 32.014 (39,4%) koophuizen en 30.825 (59,5%) huurwoningen. De gem. vloeroppervlakte is 118 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €224.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €353.620. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dit zorgt ervoor dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Maastricht. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je dient vaak flink te overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Maastricht?

Een huishouden in Maastricht heeft een verbruik van gemiddeld 1080 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2490 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (780 kuub gas p/jaar en 1930 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa verbruikt de meeste energie (2270 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4290 kWh elektra). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Maastricht passen duurzame bronnen zoals dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om te besparen op energiekosten.

Wat voor huishoudens wonen in Maastricht?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente leven 121.575 inwoners in 68.903 huishoudens. Er wonen 37.863 eenpersoonshuishoudens, 17.328 huishoudens zonder kinderen en 13.712 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 1,73 inwoners.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste denk je na over de vraagprijs en maak je een publiciteitsplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Daarna zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en plan je bezichtigingen in. Daarna starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je alles vast in de koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Maastricht?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels met woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Maastricht laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.gemeentemaastricht.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Nibud voor postcodegebied 6200, 6201, 6202, 6203, 6211, 6212, 6213, 6214, 6215, 6216, 6217, 6218, 6219, 6221, 6222, 6223, 6224, 6225, 6226, 6227, 6228, 6229.

Plaats een reactie