Woning kopen Smilde

Jouw aanstaande woning kopen in Smilde? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Drenthe. In de nabije omgeving heb je toegang tot voldoende dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarbij tref je hier een groot natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. De gemeente biedt 14.413 woningen (69,5% koopwoning, 30,4% huurwoning). De woningprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €349.627. Op deze informatieve website tonen wij het nieuwe woningaanbod in Smilde, adressen van kantoren als makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €225.000, de gemiddelde verkoopprijs is €349.627.
 • In de buurt vind je volop opties zoals kinderopvang, winkels, openbaar vervoer, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsSmilde
Postcode9422
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Smilde mei 2024

Onderstaand blader je door alle huizen die te koop staan in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, perceeloppervlakte, liggingen meer onderwerpen zoals CV-ketel en rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkoopmakelaar voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het huizenaanbod in Appelscha, Hoogersmilde, Bovensmilde, Drijber en Wijster.

woning-te-koop-smilde

Eigen appartement kopen in Smilde

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, kennen goede bereikbaarheid, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 68 m2 & 90 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 830 m3 gas en daarbij 1910 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Smilde

Een tussenwoning is een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Nadelen zijn: geen grote opslagruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 70 m2 en 111 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1210 kuub gas en +/- 2270 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Smilde is een eengezinswoning die aan het einde van een aantal woningen ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je geniet van meer privacy, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een rijtjeswoning en hebben iets hogere stookkosten.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 128 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2380 kWh stroom + 1370 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Smilde

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 128 m2 – 141 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2870 kWh elektriciteit en 1360 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: veel ruimte rondom de woning en je hebt het meeste privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 155 m2 en 196 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3710 stroom (kWh) & 1880 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Smilde

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het gebruikelijk om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Op het moment dat je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Via websites als Funda, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Smilde Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding door het huis. Wanneer je de woning doorloopt zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Jouw bod bereken je door te kijken naar de woningwaarde en de bestedingsruimte qua lening. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan tekenen beide partijen een koopakte. Check altijd of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering af te handelen. Op basis van het geaccepteerde bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen middelen en eventuele verbouwplannen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Smilde

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze deskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Dit taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In het overzicht hieronder bekijk je contactgegevens van taxateurs en makelaars in Smilde en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkend hypotheekadviseur in Smilde geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.500 & €2.750. In onderstaande lijst tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Smilde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Smilde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Smilde

De afgelopen periode (mei 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Smilde en in de buurt. Noemenswaardig: het gaat hier enkel om vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost gemiddeld een woning in Smilde kopen?

In en rondom de gemeente Midden-Drenthe zijn er ruim 14.413 woningen. Hierbij spreken we van 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 144 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €225.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €349.627. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Smilde. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Smilde?

Een woning in Midden-Drenthe heeft een verbruik van gemiddeld 1490 m3 gas en 2970 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (830 m3 aan gas en 1910 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis gebruikt (logischerwijs) wat meer energie (1880 kuub gas en 3710 electriciteit (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Smilde passen duurzame producten zoals zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie, warmtepomp, spouwmuurisolatie, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor type families wonen in Smilde?

Deze omgeving kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente leven 33.185 inwoners in 14.485 verschillende huishoudens. Het gaat om 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 gezinnen zonder kinderen en 4.849 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,26 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bereken je de actuele marktprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of via online marktplaatsen en sociale media. Vervolgens moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan teken je de (voorlopige) koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Smilde?

In de omgeving kun je kiezen voor bouwkavels met een woonbestemming. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Smilde realiseren. Informeer bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9422.

Plaats een reactie