Woning kopen Appelscha

Wil je een woning kopen in Appelscha? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Drenthe. In deze levendige buurt zijn er meerdere voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast vind je in de directe omgeving een prachtige natuur waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er 11.419 huizen (67,2% koophuis, 32,6% huur, particulier en woningcorporaties). De koopsom van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €319.631. Op dit huizenplatform ontdek je het huidige woningaanbod in Appelscha, adressen van makelaars, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Het aanbod is heel divers met rijtjeshuizen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €214.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €319.631.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals winkels, restaurants, sportclubs, kinderopvang, scholen.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteOoststellingwerf
PlaatsAppelscha
Postcode9422
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)25.469
Aantal huishoudens11.255
Aantal huishoudens met kinderen3.675
Gemiddelde huishoudensgrootte2,21
Aantal woningen11.419
Aantal koopwoningen10.292
Aantal huurwoningen1.127
Gemiddelde woonoppervlakte123 m2
Gemiddelde WOZ€214.000
Gemiddelde verkoopprijs€319.631
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2760 kWh

Woningaanbod Appelscha juni 2024

In het overzicht hieronder bekijk je alle huizen die deze maand (juni 2024) te koop staan. Maak een selectie aan de hand van woonoppervlakte, ligging, woningtype, aantal kamers, vraagprijs, bouwjaaren additionele aspecten als isolatie en mogelijkheden voor parkeren. Meer weten? Informeer dan bij de makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je het woningaanbod Hoogersmilde, Westerbork, Smilde, Bovensmilde en Drijber.

woning-te-koop-appelscha

Studio of appartement kopen in Appelscha

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, ze zijn centraal gelegen, in de basis gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en het onderhoud is zeer beperkt. Negatieve aspecten zijn: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een prettige ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • Woonoppervlak tussen de 63 m2 & 99 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 800 m3 gas en daarbij 1720 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Appelscha

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze hebben vrij lage energiekosten. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: geen garage en je hebt wat minder privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 89 m2 & 107 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1210 kuub gas en gem. 2080 kWh aan elektriciteit.

Hoekwoning

Een echt hoekhuis in Appelscha is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, er komt meer daglicht binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 85 m2 & 120 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 2170 kWh elektra en 1330 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Appelscha

Een twee onder een kap wil zeggen twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. De ruimtes zijn doorgaans erg groot met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren waardoor het financieel haalbaar blijft. Negatieve aspecten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 123 m2 – 140 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2650 kWh stroom en 1350 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woning

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: enorm veel (woon)ruimte en je geniet een grote mate van privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 190 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3440 stroom (kWh) & 1790 gas (m3) afgenomen.

Samenvatting: een woning kopen in Appelscha

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer je inzicht hebt in wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Appelscha Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging zie je met eigen ogen wat de staat van het huis is.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk goed of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Nu is het zaak om de financiering van de woning af te handelen. Door middel van aankoopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en toekomstige verbouwingen wordt voor jou berekend wat de maximale lening is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Appelscha

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Dit taxatierapport is benodigd voor het kopen van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. In de tabel hieronder tonen wij adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Appelscha en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een goede hypotheekadviseur in Appelscha geeft je persoonlijk advies bij het vinden van een goede hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een goed hypotheekadvies betaal je ongeveer tussen de €1.600 – €2.500. In de volgende weergave bekijk je contactgegevens van financieel adviseurs in Appelscha.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Appelscha. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Appelscha

Deze maand (juni 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in deze regio. Hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Appelscha en net daarbuiten. Let op: je vindt alleen de vraagprijs, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Mogelijk ook interessant: Opstalverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat kost nu een woning in Appelscha kopen?

In de hele gemeente Ooststellingwerf registreren wij 11.419 woonhuizen. Hierbij spreken we van 10.292 (67,2%) koopwoningen en 1.127 (32,6%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 123 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €214.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €319.631. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat de keuzes zeer beperkt zijn en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Appelscha. Woningen staan kort te koop en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Appelscha?

Een woning in Ooststellingwerf gebruikt gemiddeld 1470 m3 aan gas en 2760 kWh stroom. Een studio of appartement verbruikt het minst (800 m3 aan gas en 1720 stroom (kWh). Een huis dat vrijstaand is gebruikt vaak het meeste energie (1790 m3 per jaar aan gas en 3440 kWh stroom). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Appelscha passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, zonneboiler, dubbel glas, vloerisolatie, dakisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor huishoudens wonen in Appelscha?

Deze gemeente heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente zijn 25.469 inwoners die we kunnen onderverdelen in 11.255 huishoudens. Dat betreffen 3.700 eenpersoonshuishoudens, 3.880 gezinnen zonder kinderen en 3.675 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,21 bewoners.

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase bereken je de actuele marktprijs en maak je een verkoopplan. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, een open dag organiseren of social media en marktplaats. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna komen de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor de koopakte en de akte van levering via een notaris. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Appelscha?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Appelscha zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.ooststellingwerf.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de vierkante meter prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 8426, 9422.

Plaats een reactie