Woning kopen Midden-Drenthe

Jouw volgende woning kopen in Midden-Drenthe? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In deze levendige buurt zijn er diverse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Daarbij ontdek je hier een groot natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In totaal zijn er in deze gemeente 14.413 woningen (69,5% koopwoning, 30,4% huurhuizen). De woningprijs is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €349.627. Op deze informatieve website vind je het beschikbare woningaanbod in Midden-Drenthe, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Tevens vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een heerlijke plek in Drenthe.
 • Je vind hier onder andere bovenwoningen en grotere woningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €225.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €349.627.
 • In de regio vind je volop opties zoals kinderopvang, sportclubs, restaurants, winkels, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
Postcode9411
Netnummer0593 (+31593)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Midden-Drenthe juni 2024

Onderstaand vind je het actuele woningaanbod van juni 2024. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, aantal kamers, woningtype, ligging, bouwjaar, woonoppervlakteen relevante factoren als isolatie en mogelijkheden voor parkeren. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook huizen die te koop staan in Aa en Hunze, Tynaarlo, Assen, Westerkwartier en Noordenveld.

woning-te-koop-midden-drenthe

Appartementen te koop Midden-Drenthe

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, gebouwd op centraal gelegen locaties, meestal gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Negatieve aspecten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer betaalbaar.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 91 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 830 m3 gas en tevens 1910 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Midden-Drenthe

Een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en de maandelijkse energiekosten zijn beperkt. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je hebt minder lichtinval.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 81 m2 & 109 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1210 kuub gas en gem. 2270 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Midden-Drenthe is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 89 m2 en 122 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2380 kWh elektriciteit en 1370 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Midden-Drenthe

Een twee onder een kap betekent 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Minpunten zijn dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 127 m2 & 151 m2.
 • Verwachting: er wordt 2870 kWh elektriciteit & 1360 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande woningen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt maximale privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Let op: Goedkoop is het niet. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 150 m2 & 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3710 stroom (kWh) + 1880 gas (m3)afgenomen.

5-stappenplan: een woning kopen in Midden-Drenthe

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het een goed idee om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Eens het duidelijk is wat je maximaal kunt lenen kan de zoektocht beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius kan je gemakkelijk woningen te koop in Midden-Drenthe Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide rondleiding. Bij de bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de marktwaarde en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Hij of zij zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Controleer zorgvuldig of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Aan de hand van het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en noodzakelijke verbouwingen ontvang je een advies over wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Midden-Drenthe

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en kopen van een huis. Deze makelaar weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de tabel hieronder kan je aan de slag met adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Midden-Drenthe en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Midden-Drenthe geeft financieel advies en helpt bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.850 en €2.700. In de lijst hierna vind je adressen van financieel adviseurs in Midden-Drenthe.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Midden-Drenthe. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Midden-Drenthe

Afgelopen maand (juni 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder tonen wij de recent verkochte woningen in Midden-Drenthe en omgeving. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Voorlopig koopcontract.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen over koopwoningen

Hoe duur is een woning in Midden-Drenthe kopen?

In en rondom de gemeente Midden-Drenthe registreren wij 14.413 huizen. De verdeling is als volgt: 12.755 (69,5%) koophuizen en 1.658 (30,4%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 144 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €225.000 en de gem. marktprijs is €349.627. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit heeft als gevolg dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Midden-Drenthe. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Midden-Drenthe?

Een woning in Midden-Drenthe gebruikt gemiddeld 1490 m3 per jaar aan gas en 2970 electriciteit (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (830 kuub gas p/jaar en 1910 elektra (kWh). Een vrijstaande woning verbruikt de meeste energie (1880 m3 gas voor verwarming en warm water en 3710 kWh elektra). Meer en meer huizenbezitters van huizen te koop in Midden-Drenthe passen duurzame bronnen zoals dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, dakisolatie toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor huishoudens wonen in Midden-Drenthe?

Dit buurtschap heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente leven 33.185 inwoners die we kunnen onderverdelen in 14.485 verschillende gezinnen. Dit zijn 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 families zonder kinderen en 4.849 huishoudens met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,26 bewoners.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst denk je na over de vraagprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open dag organiseren of je eigen netwerk. Hierna moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en maak je afspraken voor een rondleiding. Als dat allemaal gelukt is gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan leg je afspraken vast in het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Midden-Drenthe?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Midden-Drenthe zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 9433.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie