Woning kopen Hoogersmilde

Jouw aanstaande woning kopen in Hoogersmilde? Het is een gezellige plaats in de provincie Drenthe. In de buurt bestaan er uiteenlopende dagelijkse voorzieningen als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarbij ontdek je hier een prachtig groen natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 14.413 huizen (69,5% koophuis, 30,4% huurhuizen). De prijs van een woning is de afgelopen jaren flink gestegen richting €349.627. Op deze pagina vind je het huidige woningaanbod in Hoogersmilde, adressen van makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Verder tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Drenthe.
 • Je vindt hier een goede mix van kleine appartementen en moderne huizen en bungalows.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €225.000, de basis verkoopprijs is €349.627.
 • In de buurt vind je volop opties zoals kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs, natuurgebieden, restaurants.
ProvincieProvincie Drenthe
GemeenteMidden-Drenthe
PlaatsHoogersmilde
Postcode9423
Netnummer0592 (+31592)
Inwoners (gemeente)33.185
Aantal huishoudens14.485
Aantal huishoudens met kinderen4.849
Gemiddelde huishoudensgrootte2,26
Aantal woningen14.413
Aantal koopwoningen12.755
Aantal huurwoningen1.658
Gemiddelde woonoppervlakte144 m2
Gemiddelde WOZ€225.000
Gemiddelde verkoopprijs€349.627
Gemiddeld gasverbruik1490 m3
Gemiddeld stroomverbruik2970 kWh

Woningaanbod Hoogersmilde februari 2024

Met onze woningzoeker blader je door het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Selecteer op perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, aantal kamers, liggingen additionele aspecten als energieneutraal & aanwezigheid van een garage. Bel of mail de betreffende makelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Bekijk ook het nieuwste woningaanbod in Westerbork, Zuidveld, Appelscha, Smilde & Bovensmilde.

woning-te-koop-hoogersmilde

Studio of appartement kopen in Hoogersmilde

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, gebouwd op centraal gelegen locaties, in de regel gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Minpunten zijn: de woonoppervlakte is beperkt, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alle faciliteiten om de hoek en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 93 m2.
 • Het energiegebruik is circa 830 m3 gas + 1910 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Hoogersmilde

Met een tussenwoning bedoelen we een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Er zijn ook nadelen: vaak een klein tuintje en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • Vloeroppervlakte tussen de 75 m2 en 109 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1210 kuub gas en gem. 2270 kWh aan stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een net hoekhuis in Hoogersmilde is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt wat minder inkijk, in de zomer meer zonlicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Je betaald wat meer in verhouding tot tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 127 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2380 kWh stroom & 1370 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Hoogersmilde

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis met voldoende beschutting. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. De kritieke factoren zijn: dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 130 m2 & 142 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2870 kWh elektra en 1360 kuub gas verstookt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Het mooiste is: veel woonruimte, een grote tuin en je hebt veruit de meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 143 m2 & 198 m2.
 • Verwachting: er wordt 3710 elektra (kWh) en 1880 gas (m3) ingekocht.

5-stappenplan: een woning kopen in Hoogersmilde

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een 100% onafhankelijke hypotheekadviseur. Wanneer je inzicht hebt in wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Jaap.nl, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl kan je razendsnel woningen te koop in Hoogersmilde Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze specialist gaat samen met jou het huis bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Kijk goed of alles correct staat en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. Je koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis dat je wilt kopen af te handelen. Gebaseerd op koopsom, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten calculeert de specialist hoeveel je moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Afsluitend breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Hoogersmilde

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden van een passend koophuis. Deze huis-expert zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt je bij het verkoopproces. Goed om te weten: de NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de marktwaarde van een huis inschat door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Een taxatierapport is benodigd voor het aanvragen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de bijgaande tabel tonen wij adressen van taxatie specialisten en makelaars in Hoogersmilde en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Hoogersmilde geeft advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. De financieel adviseur bekijkt en onderzoekt jouw financiële situatie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.750 – €2.700. In de volgende weergave verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Hoogersmilde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hoogersmilde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Hoogersmilde

De afgelopen tijd (februari 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze buurt. In het overzicht hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Hoogersmilde en net daarbuiten. Belangrijk detail: je ziet hier de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Lees ook verder over Brandverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost een woning in Hoogersmilde kopen?

In de buurt van de gemeente Midden-Drenthe bestaan er circa 14.413 woningen. Het gaat om 12.755 (69,5%) koopwoningen en 1.658 (30,4%) huurhuizen. Het vloeroppervlakte is gemiddeld 144 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €225.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €349.627. De woningmarkt is krap. Hierdoor kunnen we stellen dan dat er maar weinig aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hoogersmilde. Je moet er heel snel bij zijn en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Hoogersmilde?

Een woonobject in Midden-Drenthe gebruikt gemiddeld 1490 m3 aan gas en 2970 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (830 m3 gas voor verwarming en warm water en 1910 kWh electriciteit. Een woning die vrijstaand gebouwd is is een grootverbruiker qua energie (1880 kuub gas p/jaar en 3710 elektra (kWh)). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Hoogersmilde passen duurzame oplossingen als vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler toe om hun energiekosten te minderen.

Wat voor type families wonen in Hoogersmilde?

Deze regio wordt omschreven als erg In de gemeente leven 33.185 inwoners in 14.485 gezinnen. Dit zijn 4.384 eenpersoonshuishoudens, 5.252 families zonder kinderen en 4.849 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,26 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en maak je een verkoopplan. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de NVM Open Huizen Dag of je eigen netwerk. Ook zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een koper gevonden? Dan is het tijd voor de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Hoogersmilde?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Hoogersmilde zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.middendrenthe.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 9423.

Plaats een reactie