Woning kopen Harkstede

Alles weten over woning kopen in Harkstede? Het is een gezellige plaats in de provincie Groningen. In en rondom deze plek heb je toegang tot uiteenlopende dagelijkse voorzieningen zoals openbaar vervoer, winkels en scholen. Daarbij ontdek je hier mooie natuurgebieden waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 28.154 woningen (62,1% koopwoning, 37,6% huur). De koopsom van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €282.704. Op deze informatieve website check je het laatste woningaanbod in Harkstede, contactgegevens van makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Daarnaast vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je hebt de keuze uit tussenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde transactieprijs is €282.704.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals sportclubs, kinderopvang, openbaar vervoer, restaurants, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsHarkstede
Postcode9617
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Harkstede mei 2024

In deze lijst check je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Zoek specifiek o.b.v. aantal kamers, woningtype, bouwjaar, ligging, vraagprijs, perceeloppervlakteen andere eigenschappen zoals energielabel en rolstoelvriendelijk. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Woudbloem, Froombosch, Scharmer, Kolham & Harkstede.

woning-te-koop-harkstede

Een appartement kopen in Harkstede

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Uitstekend bereikbaar en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 60 m2 en 103 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 850 m3 gas & 1940 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Harkstede

Met een tussenwoning bedoelen we een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Kenmerkend voor rijwoningen is de lage prijs en ze hebben vrij lage energiekosten. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. De minpunten zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 86 m2 & 108 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1250 kuub gas en +/- 2460 kWh stroom.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Harkstede is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 en 112 m2.
 • Schatting: er wordt 2560 kWh elektra en 1410 m3 gas ingekocht.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Harkstede

Een twee onder een kap betekent 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Vaak zijn de woningen elkaars spiegelbeeld. Rondom de woning heb je voldoende ruimte met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 131 m2 – 148 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2710 kWh elektra & 1390 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Belangrijkste voordelen: enorm veel (woon)ruimte en je ervaart bijzonder veel privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 143 m2 en 194 m2.
 • Verwachting: er wordt 3450 elektra (kWh) + 1890 gas (m3) verstookt.

Stappenplan: een woning kopen in Harkstede

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het het beste om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Eens het duidelijk is wat je kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Huispedia, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Pararius, Vbo.nl kan je woningen te koop in Harkstede Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Wanneer je de woning doorloopt krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod zal afhangen van de waarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige gaat samen met jou het huis bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Controleer zorgvuldig of alles volgens afspraak erin staat en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  De volgende stap is om de financiering van jouw volgende huis te bevestigen. Door middel van het bod, kosten koper, spaargeld dat je zelf meeneemt en directe verbouwkosten calculeert de specialist wat het hypotheekbedrag moet worden en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Woningtaxateurs en makelaars in Harkstede

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze professional zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en helpt met zaken als bezichtigingen. Advies: een NVM makelaar voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxateur is een deskundige die de marktwaarde van een huis inschat door te kijken naar diverse aspecten. Een actueel taxatierapport heb je nodig bij het afsluiten van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder tref je adresgegevens van taxatie experts en makelaars in Harkstede en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Het vinden van een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Harkstede geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Jouw financiële man loopt jouw financiële situatie door en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.400 & €2.700. In het schema hier vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Harkstede.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Harkstede. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Harkstede

Recent (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Harkstede en daarbuiten. Noemenswaardig: het gaat hierbij om de vraagprijzen, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Mogelijk ook interessant: Zelf huis verkopen.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Harkstede kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Midden-Groningen vind je ongeveer 28.154 huizen. De verdeling is als volgt: 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 138 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €172.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €282.704. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit zorgt ervoor dat het aanbod klein is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Harkstede. Huizen staan gemiddeld genomen maar kort te koop en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Harkstede?

Een huis in Midden-Groningen gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1420 kuub gas en 2740 stroom (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 kuub gas en 1940 kWh stroom. Een vrijstaande villa is een grootverbruiker qua energie (1890 m3 gas voor verwarming en warm water en 3450 electriciteit (kWh)). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Harkstede passen duurzame oplossingen als dubbel glas, zonneboiler, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Welk type gezinnen wonen in Harkstede?

Deze regio kent een grote diversiteit in de samenleving. In de gemeente zijn 60.797 personen in 27.754 gezinnen. Er wonen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 gezinnen zonder kinderen en 9.045 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,15 mensen.

Zijn er tips voor eigen woning verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Bijvoorbeeld via Funda, een open huis dag of Facebook/instagram. Hierna ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan volgen nog de koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Een NVM-verkoopmakelaar kan je hierbij helpen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Harkstede?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels die reeds een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Harkstede realiseren. Neem contact op met de gemeente (www.midden-groningen.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rvo.nl voor postcodegebied 9617.

Plaats een reactie