Woning kopen Scharmer

Alles weten over woning kopen in Scharmer? Het is een geweldige plek in de provincie Groningen. In de omgeving zijn er diverse faciliteiten als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Ook tref je hier een prachtig groen natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 28.154 huizen (62,1% koopwoning, 37,6% huurwoning). De gemiddelde prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €282.704. Op dit huizenportaal vind je het nieuwe woningaanbod in Scharmer, adresgegevens van makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een unieke plek in de provincie Groningen.
 • Je hebt de keuze uit rijtjeshuizen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde huizenprijs is €282.704.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, restaurants, winkels, scholen, sportclubs.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsScharmer
Postcode9616
Netnummer050 (+3150)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Scharmer maart 2024

In ons overzicht krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, woningtype, bouwjaar, ligging, vraagprijs, aantal kamersen andere woningeigenschappen als energielabel of en de aanwezigheid van een balkon. Bel of mail de verkopende makelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Harkstede, Woudbloem, Kolham, Harkstede of Meerstad.

woning-te-koop-scharmer

Aanbod appartement kopen in Scharmer

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, vaak gelegen op een centrale plek, bijna altijd gelijkvloers, gebruiken weinig gas en stroom en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en binnen het appartementencomplex moeten faciliteiten gedeeld worden met buren.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Een prettige ligging en minder energiekosten.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 & 102 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 850 m3 gas & 1940 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis Scharmer

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Belangrijke aandachtspunten zijn: weinig ruimte rondom de woning en vooral buiten minimale privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 72 m2 & 117 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1250 kuub gas en +/- 2460 kWh stroomverbruik.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Scharmer is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. Je hebt een grotere tuin, je geniet van meer privacy, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeswoningen en hebben iets hogere stookkosten.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 88 m2 – 122 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2560 kWh elektra & 1410 m3 gas verbruikt

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Scharmer

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 151 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2710 kWh stroom & 1390 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Er is veel woonruimte, een grote tuin en je hebt veruit de meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 141 m2 – 193 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3450 stroom (kWh) & 1890 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Scharmer

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een financieel adviseur of hypotheek specialist. Als je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je kunt betalen kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via platforms zoals Funda, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia, Pararius, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl kan je woningen te koop in Scharmer Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Door een bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Hij of zij kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De koopovereenkomst passeert bij de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Als laatste is het tijd om de financiering van de koop definitief te regelen. D.m.v. koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen middelen en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur wat de maximale lening is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Scharmer

Een aankoopmakelaar helpt je bij het vinden van een geschikte woning. Deze woningdeskundige onderhandelt scherp voor jou. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij voldoet aan de hoogste vakbekwaamheidseisen en certificering. Een taxatie specialist is iemand die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder tonen wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Scharmer en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Scharmer helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. Een deskundig financieel adviseur bekijkt jouw financiële situatie en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.550 en €3.000. In de opsomming hierna vind je adressen van financieel adviseurs in Scharmer.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Scharmer. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Scharmer

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Scharmer en omliggende plekken. Erg belangrijk: het gaat hierbij om de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Lees op deze website ook alles over Antikraak wonen.

Bekijk het aanbod op funda

Belangrijke koophuis vragen en antwoorden

Hoe duur is een woning in Scharmer kopen?

In deze gemeente Midden-Groningen vind je ongeveer 28.154 huizen. Er zijn 22.281 (62,1%) koophuizen en 5.873 (37,6%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 138 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €282.704. De woningmarkt is krap. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Scharmer. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Scharmer?

Een huis in Midden-Groningen gebruikt gemiddeld 1420 kuub gas en 2740 electriciteit (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (850 kuub aardgas en 1940 kWh elektra. Een vrijstaand huis neemt flink meer energie af (1890 kuub gas en 3450 elektra (kWh)). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Scharmer passen duurzame oplossingen als warmtepomp, zonneboiler, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, dubbel glas toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor gezinnen wonen in Scharmer?

Deze buurt wordt omschreven als erg In deze gemeente zijn 60.797 personen die we kunnen onderverdelen in 27.754 huishoudens. Er wonen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 9.045 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,15 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Om te beginnen moet je een verkoopprijs bepalen en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open huis dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Daarbij style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Vervolgens begint het onderhandelen. een mooi bod ontvangen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Hoe zit het met de nieuwbouw in Scharmer?

In deze regio zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Scharmer plaatsen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9616.

Plaats een reactie