Woning kopen Kropswolde

Jouw volgende woning kopen in Kropswolde? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. In de omgeving heb je toegang tot diverse voorzieningen als winkels, scholen, kinderopvangcentra en sportverenigingen. Ook tref je hier een groen park en natuurgebied om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente staan er 28.154 woningen (62,1% koophuis, 37,6% huurwoning). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren flink gestegen richting €282.704. Op Woningassistent.nl tonen wij het woningaanbod in Kropswolde, gegevens van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Groningen.
 • Er is een mix van bovenwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €282.704.
 • In de regio zijn veel voorzieningen zoals openbaar vervoer, scholen, sportclubs, natuurgebieden, kinderopvang.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsKropswolde
Postcode9606
Netnummer0598 (+31598)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Kropswolde maart 2024

Bijgaand ontdek je alle huizen die deze maand (maart 2024) te koop staan. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamers, woonoppervlakte, bouwjaar, liggingen additionele aspecten als woninglabel & en de aanwezigheid van een balkon. Je kunt direct contact zoeken met de makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Foxhol, Westerbroek, Kiel-Windeweer, Hoogezand en Onstwedde.

woning-te-koop-kropswolde

Eigen appartement kopen in Kropswolde

Een appartement bevindt zich in een groter gebouw en heeft vaak 1 verdieping. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, je vind ze veel in het centrum, in de basis gelijkvloers, hebben lage stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Maar let op: het is een relatief kleine woning, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Centraal gelegen en zeer levensloopbestendig.
 • Woonoppervlak tussen de 65 m2 – 104 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 850 m3 gas & 1940 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Kropswolde

Met een tussenwoning bedoelen we een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je hebt wat minder privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 & 112 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1250 kuub gas + 2460 kWh aan elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Een echt hoekhuis in Kropswolde is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • De gebruiksoppervlakte ligt tussen de 92 m2 & 116 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2560 kWh elektra + 1410 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Kropswolde

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 126 m2 – 144 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2710 kWh elektra en 1390 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Je geniet van veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 153 m2 – 202 m2.
 • Verwachting: er wordt 3450 elektriciteit (kWh) & 1890 gas (m3) ingekocht.

In 5 stappen: een woning kopen in Kropswolde

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan adviseren wij om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw max. hypotheek is kan je beginnen met het zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Pararius kan je nagenoeg alle woningen te koop in Kropswolde Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Bij de bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je bieding zal afhangen van de te verwachten marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Loop na of alles volgens afspraak erin staat en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van de koop af te ronden. A.d.h.v. aankoopwaarde, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en directe verbouwkosten ontvang je een advies over wat de maximale lening is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Nu ben je bijna klaar. Als laatste die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaars en woningtaxateurs in Kropswolde

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een geschikte woning. Deze persoon weet waar een goed bod aan moet voldoen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Zo’n taxatierapport is een vereiste bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. Bijgaand tonen wij adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Kropswolde en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een erkende hypotheekadviseur in Kropswolde geeft advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 en €2.600. In de tabel hieronder bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Kropswolde.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kropswolde. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met recent verkochte huizen in Kropswolde

De afgelopen tijd (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze buurt. In onderstaande visuele weergave bekijk je onlangs verkochte woningen in Kropswolde en in de buurt. Belangrijk detail: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Aansprakelijkheidsverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Kropswolde kopen?

In de hele gemeente Midden-Groningen bestaan er circa 28.154 woningen. Dit zijn 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurwoningen. Huizen kennen een gem. vloeroppervlakte van 138 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €172.000 en de gem. verkoopprijs is €282.704. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Kropswolde. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Kropswolde?

Een huishouden in Midden-Groningen gebruikt gemiddeld 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2740 electriciteit (kWh). Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (850 kuub gas en 1940 kWh stroom. Een vrijstaand huis is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1890 m3 gas voor verwarming en warm water en 3450 kWh elektra). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Kropswolde passen duurzame artikelen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om de energienota te drukken.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Kropswolde?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 60.797 mensen die we kunnen onderverdelen in 27.754 verschillende gezinnen. Het gaat om 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 9.045 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,15 bewoners (volwassenen plus kinderen).

Kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste calculeer je de huidige marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Hiervoor moet je woning helemaal schoon en opgeruimd zijn en plan je bezichtigingen in. In de vervolgstap begint het onderhandelen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan resteert alleen nog het voorlopige koopcontract en de akte van overdracht (via de notaris). Je kunt dit in eigen beheer doen maar een NVM-verkoopmakelaar kan je hier uitstekend bij helpen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Kropswolde?

In de omgeving zijn er verschillende bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Kropswolde zetten. Neem contact op met de gemeente (www.midden-groningen.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal voor postcodegebied 9606.

Plaats een reactie