Woning kopen Muntendam

Plannen om een woning te kopen in Muntendam? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. In de nabije buurt vind je verschillende voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Verder geniet je hier ook van een groen park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. In de gemeente zijn er in totaal 28.154 huizen (62,1% koopwoning, 37,6% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde prijs van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €282.704. Op deze website tonen wij het huidige woningaanbod in Muntendam, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Ook lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Groningen.
 • Het aanbod is heel divers met tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de doorsnee verkoopprijs is €282.704.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals sportclubs, kinderopvang, scholen, openbaar vervoer, restaurants.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsMuntendam
Postcode9649
Netnummer0598 (+31598)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Muntendam februari 2024

In het overzicht hieronder tref je het huidige beschikbare woningaanbod van februari 2024. Je kunt eenvoudig zoeken op vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, aantal kamers, woningtype, liggingen andere eigenschappen zoals energieneutraal of aanwezigheid van een bad. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Bekijk ook het huizenaanbod in Meeden, Annerveenschekanaal, Wildervank, Zuidbroek en Noordbroek.

woning-te-koop-muntendam

Studio of appartement kopen in Muntendam

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, zijn uitstekend bereikbaar, in de regel gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en zijn ook nog eens onderhoudsarm Minpunten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 67 m2 en 103 m2.
 • Het energiegebruik is circa 850 m3 gas & 1940 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Muntendam

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. De minpunten zijn: weinig ruimte in en rondom huis en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 90 m2 en 116 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 1250 kuub gas + 2460 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Muntendam is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot een tussenwoning en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 95 m2 – 130 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2560 kWh elektriciteit + 1410 m3 gas afgenomen.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Muntendam

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Minpunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 124 m2 – 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 2710 kWh elektriciteit en 1390 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 149 m2 & 196 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3450 elektriciteit (kWh) en 1890 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Muntendam

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Als het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Jaap.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Muntendam Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Contacteer dan de verkopende makelaar voor het bezichtigen van het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze makelaar zal zelf een onafhankelijk oordeel over het huis geven en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Je kan bij hem ook terecht over advies aangaande ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk goed of alles klopt en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  Als laatste is het tijd om de financiering van de woning definitief te regelen. Door middel van het bod, kosten koper, eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen wordt vastgesteld hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. Helemaal aan het einde maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je wordt dan officieel eigenaar van de kavel.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Muntendam

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Hij of zij weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en helpt je bij het verkoopproces. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die de waarde van jouw woning kan schatten aan de hand van verschillende thema’s. Dit taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bieden wij adressen van kantoren zoals taxatiebedrijven en makelaars in Muntendam en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een professionele hypotheekadviseur in Muntendam geeft je persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.450 – €2.600. In de volgende weergave vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Muntendam.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Muntendam. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Muntendam

Deze maand (februari 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze streek. In de tool hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Muntendam en in de buurt. Belangrijk detail: dit zijn puur vraagprijzen, de daadwerkelijke verkoopprijs kan een stuk hoger zijn. Klik ook direct door naar de pagina over Levensloopbestendige woning.

Bekijk het aanbod op funda

Veelgestelde vragen (FAQ) over koopwoningen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Muntendam kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Midden-Groningen bestaan er circa 28.154 woonhuizen. Je vindt hier circa 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 138 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €172.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €282.704. De woningmarkt is vrij overspannen. Dat maakt dan dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Muntendam. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Muntendam?

Een woning in Midden-Groningen heeft een verbruik van gemiddeld 1420 kuub aardgas en 2740 kWh electriciteit. Een flat/appartement gebruikt het minste energie (850 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1940 kWh elektra. Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3450 kWh elektra). Meer en meer eigenaren van huizen te koop in Muntendam passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas toe om hun energiekosten te minderen.

Welk type gezinnen wonen in Muntendam?

Dit buurtschap kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente zijn 60.797 personen in 27.754 verschillende gezinnen. Er wonen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 families zonder kinderen en 9.045 huishoudens met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,15 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Allereerst denk je na over de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of via online marktplaatsen en sociale media. In de volgende stap ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en leg je bezichtigen vast in de agenda. Hierna begint het onderhandelen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopakte en de akte van levering bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Muntendam?

In deze regio vind je diverse bouwkavels met een woonbestemming. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Muntendam laten ontwerpen. Kijk online naar het aanbod bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9649.

Plaats een reactie