Woning kopen Overschild

Plannen om een woning te kopen in Overschild? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Groningen. In de nabije omgeving heb je meerdere faciliteiten als kinderopvang, scholen en winkels. Daarbij ontdek je hier een groen park en natuurgebied waar je heerlijk samen kunt zijn. De gemeente herbergt in totaal 28.154 woningen (62,1% koophuis, 37,6% huur). De gemiddelde verkoopprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €282.704. Op deze website ontdek je het huidige woningaanbod in Overschild, gegevens van makelaardijen, taxateurs en hypotheekspecialisten. Daarnaast bieden we informatie over verschillende woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Groningen.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de doorsnee verkoopprijs is €282.704.
 • In de buurt vind je volop faciliteiten zoals scholen, sportclubs, natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels.
ProvincieProvincie Groningen
GemeenteMidden-Groningen
PlaatsOverschild
Postcode9625
Netnummer0596 (+31596)
Inwoners (gemeente)60.797
Aantal huishoudens27.754
Aantal huishoudens met kinderen9.045
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen28.154
Aantal koopwoningen22.281
Aantal huurwoningen5.873
Gemiddelde woonoppervlakte138 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€282.704
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2740 kWh

Woningaanbod Overschild mei 2024

Met onze woningzoeker maak je kennis met alle huizen die deze maand (mei 2024) te koop staan. Filter eenvoudig op aantal kamers, woonoppervlakte, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, vraagprijsen extra details als zuinigheid of mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met het makelaarskantoor en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons woningplatform bekijk je ook het nieuwste woningaanbod in Schildwolde, Hellum, Luddeweer, Lageland & Lageland.

woning-te-koop-overschild

Studio of appartement kopen in Overschild

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, zijn uitstekend bereikbaar, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, ze zijn energiezuinig en zijn vaak onderdeel van een VvE. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, er is geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Een fijne ligging en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 93 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 850 m3 gas en daarbij 1940 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Overschild

Een tussenwoning is een woningtype die zich bevindt tussen twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn betaalbaar en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Wat betreft de nadelige aspecten: een kleine achtertuin en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Waardevaste investering.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 – 108 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1250 kuub gas + 2460 kWh elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

Een specifiek hoekhuis in Overschild is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeswoning en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 89 m2 – 121 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2560 kWh elektriciteit + 1410 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Overschild

De definitie van een twee onder een kap is: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. Soms staat de ene woning haaks op de andere. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Nadelen zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 122 m2 en 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 2710 kWh elektriciteit & 1390 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je geniet van veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: van de buren zul je niet veel vernemen. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 en 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3450 elektriciteit (kWh) + 1890 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Overschild

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan adviseren wij om te beginnen met een financiële check. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Wanneer je weet wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Via websites als Funda, Huispedia, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Jaap.nl kan je gemakkelijk woningen te koop in Overschild Centrum zoeken. Heb je iets moois gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en jouw maximale hypotheekbedrag. Het kan handig zijn een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze makelaar gaat samen met jou het huis bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan wordt de koopakte opgesteld. Check altijd of alles volgens afspraak erin staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Gebaseerd op koopsom, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), zelf in te brengen spaargeld en een bouwdepot voor verbouwing zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel jij minimaal moet lenen en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In het laatste stadium ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Overschild

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Deze deskundige kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar helpt je om je woning goed in de markt te zetten en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Tip: de NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van een aantal factoren. Het taxatierapport is nodig bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Bijgaand bieden wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Overschild en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een erkende hypotheekadviseur in Overschild geeft je persoonlijk advies bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw financiële man kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.950 – €2.500. In de volgende weergave tref je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Overschild.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Overschild. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Overschild

Afgelopen maand (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze gemeente. In het overzicht hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Overschild en omliggende plekken. Goed om te weten: je vindt alleen de vraagprijs, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Appartement.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost nu een woning in Overschild kopen?

In de gemeente Midden-Groningen registreren wij 28.154 woonhuizen. Dit zijn 22.281 (62,1%) koopwoningen en 5.873 (37,6%) huurwoningen. Alle woningen bij elkaar hebben een vloeroppervlakte van gemiddeld 138 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. verkoopprijs is €282.704. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Dat maakt dan de keuzes zeer beperkt zijn en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Overschild. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Overschild?

Een woonhuis in Midden-Groningen kent een gem. verbruik van 1420 m3 gas en 2740 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (850 m3 gas voor verwarming en warm water en 1940 stroom (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is topverbruiker qua energie (1890 kuub aardgas en 3450 kWh elektra). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Overschild passen duurzame investeringen zoals zonnepanelen, zonneboiler, vloerisolatie, dubbel glas, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type gezinnen wonen in Overschild?

Deze woonplaats kent een gevarieerde samenleving. In deze gemeente verblijven 60.797 mensen in 27.754 verschillende gezinnen. Dat betreffen 9.620 eenpersoonshuishoudens, 9.089 gezinnen zonder kinderen en 9.045 gezinnen met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,15 personen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste stel je een vraagprijs op en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Bekende kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Daarbij moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan is het tijd voor de voorlopige koopovereenkomst en de akte van levering via een notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Overschild?

In deze provincie kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Overschild plaatsen. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.midden-groningen.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Nibud voor postcodegebied 9625.

Plaats een reactie