Woning kopen Nieuwegein

Van plan om een woning te kopen in Nieuwegein? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Utrecht. In de nabije omgeving zijn er allerhande dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Bovendien vind je in de directe omgeving een prachtig groen natuurgebied, ideaal voor een wandeling of fietstocht. In de gemeente zijn er 29.445 huizen (59,9% koop, 39,5% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs van een woning stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €362.749. Op deze informatieve website bekijk je het recente woningaanbod in Nieuwegein, contactgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Verder vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Utrecht.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. kamers, appartementen en grotere huizen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €252.000, de gemiddelde huizenprijs is €362.749.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals sportclubs, scholen, restaurants, kinderopvang, winkels.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteNieuwegein
Postcode3431
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)63.462
Aantal huishoudens29.328
Aantal huishoudens met kinderen9.877
Gemiddelde huishoudensgrootte2,15
Aantal woningen29.445
Aantal koopwoningen17.808
Aantal huurwoningen11.637
Gemiddelde woonoppervlakte105 m2
Gemiddelde WOZ€252.000
Gemiddelde verkoopprijs€362.749
Gemiddeld gasverbruik510 m3
Gemiddeld stroomverbruik2790 kWh

Woningaanbod Nieuwegein maart 2024

Bijgaand bieden we de beschikbare koopwoningen in maart 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als woningtype, bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakte, ligging, vraagprijsen extra details als energielabel & mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een bezichtigingsmoment. Op ons woningplatform bekijk je ook het actuele woningaanbod in Woerden, Utrecht, Oudewater, Montfoort en Lopik.

woning-te-koop-nieuwegein

Aanbod appartement kopen in Nieuwegein

Een appartement is een zelfstandige woning in een gebouw met meerdere verdiepingen. Studio’s zijn niet duur, ze zijn vaak gunstig gelegen, in de regel gelijkvloers, hebben lage stookkosten en de VvE doet het onderhoud. Aandachtspunten zijn: het is een relatief kleine woning, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en een goede investering voor de lange termijn.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 & 105 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 230 m3 gas en tevens 2120 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis kopen Nieuwegein

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je zit dus aan beide kanten vast. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: beperkte woonruimte en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Een echte starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 113 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 580 kuub gas en tevens 3110 kWh stroom.

Een hoekwoning: info en voordelen

De betekenis van een hoekhuis in Nieuwegein is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De marktprijzen liggen wat hoger dan rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het doorsnee gebruiksoppervlakte ligt tussen de 87 m2 – 124 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3220 kWh stroom + 800 m3 gas verstookt.

Een 2-onder-1 kap woning kopen Nieuwegein

Een twee onder een kap houdt in 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Nadelen zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 120 m2 – 148 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3660 kWh elektriciteit & 1280 kuub gas verstookt.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 148 m2 & 199 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4310 elektra (kWh) + 1330 gas (m3) verbruikt

In vijf stappen een woning kopen in Nieuwegein

 1. Bereken je max. hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Je kunt altijd zonder verdere verplichting een adviesgesprek aanvragen met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. In de situatie dat je inzicht hebt in wat je maximaal kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Op de website van Funda, maar ook Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Huislijn.nl, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Pararius kan je vrijwel alle woningen te koop in Nieuwegein zoeken. Heb je iets moois gezien? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor een rondleiding waarbij je alles uitgebreid kunt bekijken. Tijdens een bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de WOZ-waarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Bekijk goed of alles correct staat en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  In de volgende fase is het tijd om de financiering van het huis dat je wilt kopen te bevestigen. Aan de hand van het bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en te verwachten verbouwkosten en investeringen zal de expert een advies uitbrengen aangaande hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. In de laatste fase ga je naar de de notaris om de akte van levering te tekenen. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaardijen en taxateurs in Nieuwegein

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden en kopen van een huis. Deze professional heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een actueel taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In de tabel hieronder bekijk je adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Nieuwegein en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Zoek een hypotheekadviseur

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Nieuwegein helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert loopt jouw financiële situatie door en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.550 & €3.150. In onderstaande lijst bieden we contactgegevens van financieel adviseurs in Nieuwegein.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Nieuwegein. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Onlangs verkochte huizen in Nieuwegein

In maart 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Nieuwegein en in de buurt. Belangrijk: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Bekijk ook meer info over Appartement.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Nieuwegein kopen?

In de buurt van de gemeente Nieuwegein registreren wij 29.445 woningen. Hierbij spreken we van 17.808 (59,9%) koophuizen en 11.637 (39,5%) huurhuizen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 105 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €252.000, de gemiddelde transactieprijs is flink gestegen en is nu zo’n €362.749. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Nieuwegein. Huizen gaan snel weg. Je moet er snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat is het energieverbruik van woningen in Nieuwegein?

Een woonhuis in Nieuwegein kent een gem. verbruik van 510 kuub gas p/jaar en 2790 elektra (kWh). Een flat of appartement is relatief zuinig (230 kuub gas en 2120 electriciteit (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1330 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 4310 kWh stroom). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Nieuwegein passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Nieuwegein?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 63.462 mensen in 29.328 gezinnen. Het betreft 10.773 eenpersoonshuishoudens, 8.678 huishoudens zonder kinderen en 9.877 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,15 mensen.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Allereerst bereken je de actuele marktprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Maak gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of Facebook/instagram. Daarna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna starten biedingen en onderhandelingen. Is iemand concreet met een mooi bod? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in het voorlopige koopcontract en de notariële overdrachtsakte. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Welke mogelijkheden zijn er voor nieuwbouw in Nieuwegein?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Nieuwegein laten uittekenen. Informeer bij de gemeente (www.nieuwegein.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 3430, 3431, 3432, 3433, 3434, 3435, 3436, 3437, 3438, 3439.

Plaats een reactie