Woning kopen Oudewater

Jouw volgende woning kopen in Oudewater? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Utrecht. In de regio zijn er meerdere faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Daarnaast vind je hier een park en natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In 2024 zijn er in de gemeente 4.323 huizen (68,7% koop, 31,1% huurhuis). De woningprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €426.664. Op dit woningportaal bieden wij het beschikbare woningaanbod in Oudewater, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekmakelaars. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een populaire locatie onder woningzoekers in Utrecht.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. benedenwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €318.000, de basis verkoopprijs is €426.664.
 • Veel voorzieningen zoals opties zoals kinderopvang, sportclubs, openbaar vervoer, winkels, scholen.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteOudewater
Postcode3421
Netnummer0348 (+31348)
Inwoners (gemeente)10.230
Aantal huishoudens4.265
Aantal huishoudens met kinderen1.611
Gemiddelde huishoudensgrootte2,37
Aantal woningen4.323
Aantal koopwoningen3.536
Aantal huurwoningen787
Gemiddelde woonoppervlakte137 m2
Gemiddelde WOZ€318.000
Gemiddelde verkoopprijs€426.664
Gemiddeld gasverbruik1290 m3
Gemiddeld stroomverbruik3110 kWh

Woningaanbod Oudewater mei 2024

Bijgaand maak je kennis met het actuele woningaanbod van mei 2024. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als vraagprijs, perceeloppervlakte, woningtype, woonoppervlakte, aantal kamers, bouwjaaren andere woningeigenschappen als woninglabel en de aanwezigheid van een kelder. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Via deze website bekijk je ook het woningaanbod Nieuwegein, Woerden, Montfoort, Lopik of IJsselstein.

woning-te-koop-oudewater

Studio of appartement kopen in Oudewater

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, vaak gelijkvloers, hebben een beperkt gas en stroom verbruik en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: het is allemaal wat kleiner, er is geen eigen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Gunstige ligging en beperkt jaarlijks onderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 105 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 770 m3 gas en daarbij 2180 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis Oudewater

Met een tussenwoning bedoelen we een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland wat maakt dat het een veilige investering is. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 85 m2 & 108 m2.
 • Het gemiddelde energiegebruik is 1130 kuub gas en tevens 2890 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Oudewater is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. Je betaald wat meer in verhouding tot rijtjeswoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 80 m2 en 115 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 3010 kWh elektriciteit + 1310 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Oudewater

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Het is een heel ruim huis en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De totale bouwkosten deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Minpunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Het woonoppervlak van een dubbelwoning is royaal: tussen de 132 m2 & 150 m2.
 • Verwachting: er wordt 3580 kWh elektra en 1670 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Het mooiste is: erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Volop privacy en weinig geluidsoverlast.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 150 m2 – 203 m2.
 • Er wordt gemiddeld 4410 elektriciteit (kWh) & 1980 gas (m3) afgenomen.

Uitleg: een woning kopen in Oudewater

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan raden wij aan om eerst te weten te komen welk bedrag je kunt lenen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Als je weet wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Huizen zoeken en bekijken

  Via websites als Funda, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Vbo.nl, Jaap.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Oudewater Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging kun je zelf de woning opnemen.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Je maximale bod stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Eventueel kan je kiezen om een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze deskundige loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het tijd om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. A.d.h.v. het biedbedrag, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen middelen en toekomstige verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en taxateurs in Oudewater

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Goed om te weten: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie expert is een specialist die objectief de waarde van een huis kan vaststellen op basis van vaste criteria. Een actueel taxatierapport is nodig bij het kopen van een woning, het wijzigen van jouw huidige hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In het overzicht hieronder bekijk je gegevens van taxatie specialisten en makelaars in Oudewater en in de buurt.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een erkende hypotheekadviseur in Oudewater geeft je passend en persoonlijk advies bij het afsluiten van een hypotheek. De adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Let op: voor het stukje hypotheekadvies rekent men tussen de €1.700 – €3.100. In de lijst hierna verstrekken we gegevens van financieel adviseurs in Oudewater.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oudewater. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Oudewater

In mei 2024 zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In het overzicht hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Oudewater en net daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn puur vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over 2-onder-1-kap.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Hoe duur is een woning in Oudewater kopen?

In deze gemeente Oudewater vind je ongeveer 4.323 woonobjecten. De verdeling is als volgt: 3.536 (68,7%) koopwoningen en 787 (31,1%) huurwoningen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 137 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €318.000 en de gem. marktprijs is €426.664. De woningmarkt is krap. Dat wil zeggen dat er maar beperkt aanbod is en een toenemende gemiddelde vierkantemeterprijs in Oudewater. Woning zijn vaak snel verkocht en je zult steeds vaker moeten overbieden.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Oudewater?

Een huis in Oudewater kent een gem. verbruik van 1290 m3 aan gas en 3110 stroom (kWh). Een appartement of flat is relatief zuinig (770 m3 per jaar aan gas en 2180 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1980 kuub aardgas en 4410 stroom (kWh)). Een steeds groter deel bezitters van huizen te koop in Oudewater passen duurzame producten zoals vloerisolatie, zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dubbel glas, dakisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Welk type huishoudens wonen in Oudewater?

Dit buurtschap is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 10.230 inwoners in 4.265 gezinnen. Om wat specifieker te zijn: 1.307 eenpersoonshuishoudens, 1.347 huishoudens zonder kinderen en 1.611 families met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 2,37 personen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

Aan het begin denk je na over de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, de Open Huizen dagen van NVM of Facebook/instagram. Vervolgens style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en ga je bezichtigingen inplannen. Hierna begint het onderhandelen. Een koper gevonden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van levering bij de notaris. Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Oudewater?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar die reeds een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Oudewater bouwen of laten bouwen. Informeer bij de gemeente (www.oudewater.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 3420, 3421.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie