Woning kopen Utrecht

Een woning kopen in Utrecht? Het is een gezellige plaats in de provincie Utrecht. In de nabije omgeving bestaan er veel dagelijkse voorzieningen als winkels, scholen en openbaar vervoer. Tevens is er vlakbij een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er in totaal 159.671 woningen (45,3% koop, 54,3% huurhuizen). De woningprijs is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €469.949. Op deze website check je het recente woningaanbod in Utrecht, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. Verder lees je hier alles over de meest gekozen woningtypes en kan je aan de slag met een stappenplan voor het kopen van een huis.

 • Het is een heerlijke plek in Utrecht.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. rijwoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €327.000, de gemiddelde woningprijs is €469.949.
 • In de buurt vind je volop voorzieningen zoals scholen, kinderopvang, natuurgebieden, winkels, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Utrecht
GemeenteUtrecht
Postcode3521
Netnummer030 (+3130)
Inwoners (gemeente)357.597
Aantal huishoudens181.670
Aantal huishoudens met kinderen48.545
Gemiddelde huishoudensgrootte1,95
Aantal woningen159.671
Aantal koopwoningen68.405
Aantal huurwoningen91.266
Gemiddelde woonoppervlakte96 m2
Gemiddelde WOZ€327.000
Gemiddelde verkoopprijs€469.949
Gemiddeld gasverbruik710 m3
Gemiddeld stroomverbruik2360 kWh

Woningaanbod Utrecht februari 2024

Onderstaand ontdek je alle woningen die in februari 2024 te koop worden aangeboden. Zoom verder in op vraagprijs, aantal kamers, ligging, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, woningtypeen meer onderwerpen zoals verwarming of mogelijkheden voor parkeren. Interesse? Mail of bel de bewoners of makelaardij en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook huizen die te koop staan in Stichtse Vecht, De Ronde Venen, Woerden, Nieuwegein of Oudewater.

woning-te-koop-utrecht

Appartementen te koop Utrecht

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Studio’s zijn de goedkoopste huizen, gebouwd op centraal gelegen locaties, vaak gelijkvloers, de stookkosten zijn laag en vergen ook niet al te veel onderhoud. Negatieve aspecten zijn: je hebt minder ruimte, vaak is er een gedeelde tuin en de buren van het appartementencomplex kunnen gebruik maken van gedeelde faciliteiten.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en gemakkelijk in onderhoud.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 68 m2 – 102 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 510 m3 gas en gem. 1940 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Utrecht

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en ze zijn ook waardevast. Er zijn ook nadelen: beperkte woonruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Veruit de meest gekozen woning.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 78 m2 – 120 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 920 kuub gas en daarbij 2750 kWh aan elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Utrecht is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt een grotere kavel, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan tussenwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Lekker veel zonlicht in huis.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 87 m2 & 121 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er doorgaans 3020 kWh stroom + 1020 m3 gas verstookt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Utrecht

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Over het algemeen bieden de kavels veel ruimte met voldoende beschutting. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat jij altijd rekening moet houden met een medebouwer en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 132 m2 – 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 3740 kWh stroom & 1130 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je hebt erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je hebt het meeste privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Let op: Goedkoop is het niet. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Gem. oppervlakte van de woning tussen de 152 m2 en 205 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 4650 elektriciteit (kWh) & 1690 gas (m3)verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Utrecht

 1. Welk bedrag kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens hij berekend heeft wat je maandelijks aan hypotheek kunt betalen kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huispedia, Vbo.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius kan je woningen te koop in Utrecht Centrum zoeken. Heb je een voorkeur uitgesproken? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod zul je moeten bepalen met een analyse van de waarde van het huis en de bestedingsruimte qua lening. Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze persoon zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Check altijd of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Na het ondertekenen heb je altijd nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Bevestig de hypotheek offerte

  De volgende stap is om de financiering van het huis af te ronden. Gebaseerd op de overeengekomen prijs, overdrachtsbelasting (2% van de woningprijs) en de notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en noodzakelijke verbouwingen stelt de hypotheekadviseur vast hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. Vervolgens ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het eigendom wordt dan overschreven.

Makelaars en taxateurs in Utrecht

De aankoopmakelaar kan jou helpen bij het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze huis-expert weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en komt op voor jouw belangen als verkoper. Tip: de NVM makelaar voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie specialist is iemand die de marktwaarde van een huis inschat op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het ophogen van een bestaande hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder bieden wij namen en adressen van taxatie specialisten en makelaars in Utrecht en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een privé hypotheekadviseur in Utrecht helpt je bij het afsluiten van een hypotheek. De bank of adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.400 & €2.500. In de tabel hieronder check je bedrijfsgegevens van financieel adviseurs in Utrecht.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Utrecht. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Utrecht

Afgelopen maand (februari 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In de lijst hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Utrecht en omgeving. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Klik ook direct door naar de pagina over Halfvrijstaande woning.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Utrecht kopen?

In de hele gemeente Utrecht bestaan er circa 159.671 woningen. Er zijn 68.405 (45,3%) koophuizen en 91.266 (54,3%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 96 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €327.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €469.949. De woningmarkt is vrij oververhit. Dit heeft als gevolg dat er maar beperkt aanbod is en een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Utrecht. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het energieverbruik van woningen in Utrecht?

Een woonhuis in Utrecht verbruikt gemiddeld 710 m3 aan gas en 2360 kWh electriciteit. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (510 m3 gas voor verwarming en warm water en 1940 stroom (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1690 kuub aardgas en 4650 elektra (kWh)). Meer en meer huizenbezitters van huizen te koop in Utrecht passen duurzame oplossingen als warmtepomp, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, zonnepanelen, dubbel glas toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Utrecht?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente leven 357.597 mensen die we kunnen onderverdelen in 181.670 huishoudens. Dit zijn 92.312 eenpersoonshuishoudens, 40.813 families zonder kinderen en 48.545 huishoudens met kinderen. Gemiddeld genomen bestaat een huishouden uit 1,95 mensen.

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

In de eerste fase stel je een vraagprijs op en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Maak gebruik van Funda, de Open Huizen dagen of social media. Daarna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en maak je afspraken voor een rondleiding. In de volgende stap kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Utrecht?

In deze streek zijn er verschillende bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Utrecht realiseren. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.utrecht.nl) en controleer welke kavels eventueel te koop staan en welke kosten er bij deze kavels komen kijken.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal voor postcodegebied 3451, 3500, 3501, 3502, 3503, 3504, 3505, 3506, 3507, 3508, 3509, 3511, 3512, 3513, 3514, 3515, 3521, 3522, 3523, 3524, 3525, 3526, 3527, 3528, 3531, 3532, 3533, 3534, 3540, 3541, 3542, 3543, 3544, 3545, 3546, 3551, 3552, 3553, 3554, 3555, 3561, 3562, 3563, 3564, 3565, 3566, 3571, 3572, 3573, 3581, 3582, 3583, 3584, 3585, 3737.

Woningen in deze regio:

Plaats een reactie