Woning kopen Aalsum

Snel een woning kopen in Aalsum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de buurt zijn er meerdere faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Ook vind je hier een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente staan er 20.690 woningen (66,4% koophuis, 33% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €253.816. Op dit woningportaal vind je het beschikbare woningaanbod in Aalsum, adressen van makelaardijen, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. Verder lees je alles over de meest populaire woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het aanbod is divers met zowel bovenwoningen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €253.816.
 • In de regio zijn veel opties zoals sportclubs, scholen, restaurants, natuurgebieden, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsAalsum
Postcode9121
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Aalsum februari 2024

Met onze huizenzoeker bekijk je het actuele woningaanbod van februari 2024. Maak een selectie aan de hand van vraagprijs, perceeloppervlakte, woonoppervlakte, bouwjaar, woningtype, liggingen andere woningeigenschappen als energieneutraal en aanwezigheid van een bad. Je kunt direct contact zoeken met de bewoners of makelaardij en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Op ons huizenplatform vind je ook het woningaanbod Wetsens, Metslawier, Driezum, Wâlterswâld & Burdaard.

woning-te-koop-aalsum

Een appartement kopen in Aalsum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, worden gekenmerkt door een lage energierekening en vallen vaak binnen een VvE constructie. Negatieve aspecten zijn: het woonoppervlak is niet al te groot, vaak is er een gedeelde tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Centraal gelegen en een gunstige aanschafprijs.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 66 m2 en 105 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas en tevens 1770 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Aalsum

De betekenis van een tussenwoning is een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Er zijn in Nederland miljoenen rijtjeshuizen en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Wat betreft de nadelige aspecten: beperkte woonruimte en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Een typische starterswoning.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • Vloeroppervlakte tussen de 73 m2 en 106 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas & 2140 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Aalsum is een eengezinswoning dat aan 1 kant volledig vrijstaand is. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, er komt ook licht vanaf de zijkant binnen en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met tussenwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Kenmerkende woning die zich bevindt aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 93 m2 & 114 m2.
 • Schatting: er wordt 2230 kWh elektriciteit & 1290 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Aalsum

De definitie van een twee onder een kap is: twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. In en rondom het huis is veel oppervlak met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je mogelijk wat minder lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 135 m2 & 144 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 2430 kWh elektra en 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaande huizen te koop

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel ruimte rondom de woning en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 – 195 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 3280 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3)verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Aalsum

 1. Wat kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Wanneer het duidelijk is wat jouw bestedingsruimte is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via platforms zoals Funda, Huizenzoeker.nl, Pararius, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huispedia kan je gemakkelijk woningen te koop in Aalsum zoeken. Een droomhuis gezien? Maak dan direct een afspraak voor een bezichtiging. Tijdens een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Bepaal je maximale bod

  Jouw bod bepaal je op basis van de woningwaarde en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt de woning aan jou gegund? Dan worden afspraken vastgelegd in een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alles klopt en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. Je koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. De wettelijke bedenktijd is 3 dagen (minimaal 2 werkdagen).

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van het huis dat je wilt kopen definitief te regelen. D.m.v. het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen wordt vastgesteld wat de maximale lening is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Afsluitend breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Makelaars en woningtaxateurs in Aalsum

Een aankoopmakelaar geeft tips en advies voor het vinden van een passend koophuis. Deze specialist weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Advies: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. Een taxateur is een onafhankelijk persoon die objectief de waarde van een huis kan vaststellen door een uitgebreide inspectie uit te voeren. Het taxatierapport is een vereiste bij het afsluiten van een lening, het oversluiten van een hypotheek maar ook bijvoorbeeld bij een overbruggingshypotheek. In het overzicht hieronder kan je aan de slag met namen en adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Aalsum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een privé hypotheekadviseur in Aalsum helpt je van A tot Z bij het verkrijgen van een hypotheek. De financieel adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.450 & €2.950. In het schema hier tref je contactgegevens van financieel adviseurs in Aalsum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Aalsum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Aalsum

Deze maand (februari 2024) zijn er weer flink wat huizen verkocht in de regio. In de lijst hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Aalsum en omliggende plekken. Noemenswaardig: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Waterontharder.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Hoe duur is gemiddeld een woning in Aalsum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân vind je ongeveer 20.690 woonhuizen. Dit zijn 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. verkoopprijs is €253.816. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dat houdt in dat dat er maar weinig aanbod is en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Aalsum. Je moet er heel snel bij zijn en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Aalsum?

Een woonhuis in Noardeast-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 per jaar aan gas en 2640 kWh electriciteit. Een appartement is het meest zuinig (890 kuub gas en 1770 kWh elektra. Een vrijstaand huis neemt flink meer energie af (1740 m3 aan gas en 3280 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel eigenaren van huizen te koop in Aalsum passen duurzame bronnen zoals vloerisolatie, zonnepanelen, dakisolatie, dubbel glas, warmtepomp, spouwmuurisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Aalsum?

Deze buurt wordt omschreven als erg In de gemeente verblijven 45.228 inwoners in 19.440 huishoudens. Wat meer specifiek: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 gezinnen met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 inwoners.

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase calculeer je de huidige marktprijs en ga je aan de slag met een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Hierna style je jouw huis, laat je mooie foto’s maken en plan je bezichtigingen in. Daarna kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. een mooi bod ontvangen? Dan teken je de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar heeft veel expertise en kan je hierbij inhuren.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Aalsum?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Aalsum bouwen of laten bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Milieucentraal, Rvo.nl voor postcodegebied 9121.

Plaats een reactie