Woning kopen Metslawier

Een woning kopen in Metslawier? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de omgeving heb je toegang tot diverse dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Verder vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied, perfect voor een wandeling of fietstocht. De gemeente biedt 20.690 woningen (66,4% koopwoning, 33% huur, vrije sector en sociaal). De koopsom van een huis stijgt elk jaar verder door en ligt nu rond de €253.816. Op dit huizenplatform vind je het actuele woningaanbod in Metslawier, namen en adressen van NVM-makelaars, taxateurs en financieel adviseurs. Tevens lees je alles over de meest populaire woningtypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een graag bezochte plek in Friesland.
 • Er is een mix van kleine appartementen en grote gezinswoningen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • Veel voorzieningen zoals mogelijkheden zoals natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsMetslawier
Postcode9123
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Metslawier juli 2024

Bijgaand krijg je inzicht in alle huizen die deze maand (juli 2024) te koop staan. Zoek specifiek o.b.v. vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, aantal kamers, woonoppervlakte, woningtypeen extra details als energielabel en parkeeropties. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de verkopende makelaar en kijk wanneer je langs kunt komen voor een bezichtiging. Bekijk ook het woningaanbod Jouswier, Oostrum, Wetsens, Aalsum & Driezum.

woning-te-koop-metslawier

Studio of appartement kopen in Metslawier

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, vaak gelijkvloers, hebben lage stookkosten en je hebt weinig onderhoud. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en het appartementencomplex kan soms druk en lawaaierig zijn.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een prettige ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • Woonoppervlak tussen de 64 m2 – 100 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 890 m3 gas & 1770 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Metslawier

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen behoren tot de meest betaalbare huizen en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze zijn doorgaans een goede investering. Er zijn ook nadelen: geen garage en je hebt snel last van geluidsoverlast.

 • Een typische starterswoning.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 83 m2 & 109 m2.
 • Het jaarlijks energieverbruik is zo’n 1180 kuub gas en 2140 kWh elektriciteitsverbruik.

De voordelen en nadelen van een hoekwoning

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Metslawier is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een grotere kavel, je hebt iets meer beschutting, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je kunt vaak de auto goed parkeren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan een tussenwoning en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 93 m2 & 128 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2230 kWh elektriciteit en 1290 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Metslawier

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen met een gedeelte buitenkant. Soms staat de ene woning haaks op de andere. Je geniet van maximale ruimte met veel privacy. Je kunt de bouwkosten delen waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 125 m2 – 143 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh elektriciteit en 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Belangrijkste voordelen: erg veel ruimte in en om de woning en je bent lekker op jezelf: van de buren merk je vrijwel niets. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 151 m2 – 204 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3280 elektriciteit (kWh) & 1740 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Metslawier

 1. Mijn maximale hypotheek

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. In de situatie dat het duidelijk is wat jouw max. hypotheek is kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je woningen te koop in Metslawier Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een uitgebreide rondleiding. Bij het bekijken van de woning krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Je maximale bieding zal afhangen van de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. Het kan handig zijn een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze persoon loopt mee als je de woning gaat bekijken en stelt samen met jou het bod samen. Ook heeft hij verstand van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Bekijk samen met de aankoopmakelaar of alle gegevens juist staan en of afspraken als koopsom, aanvaarding en andere voorbehouden zijn opgenomen. De overeengekomen koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van de koop af te handelen. Aan de hand van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen wordt voor jou berekend welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. Nu ben je bijna klaar. Als laatste moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Metslawier

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze makelaar zorgt dat je niet teveel betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar kan jouw woning als geen ander aantrekkelijk op de markt zetten en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Kies voor een NVM-makelaar. Hij of zij beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de waarde van een woning bepaalt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Een taxatierapport is verplicht voor het aanvragen van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bekijk je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Metslawier en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Vind een hypotheekadviseurs

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Metslawier geeft je natuurlijk advies bij het verkrijgen van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw financiële situatie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.350 – €2.500. In onderstaande lijst bekijk je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Metslawier.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Metslawier. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Metslawier

Afgelopen maand (juli 2024) zijn er flink wat huizen van eigenaar verwisseld in deze omgeving. Hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Metslawier en direct omgeving. Erg belangrijk: je ziet hier de vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Mogelijk ook interessant: Annuïteitenhypotheek.

Bekijk het aanbod op funda

Meest gestelde vragen over een koophuis

Wat kost nu een woning in Metslawier kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân registreren wij 20.690 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurwoningen. Het woonoppervlakte is gemiddeld 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €172.000 en de gem. marktprijs is €253.816. We hebben te maken met krapte op de woningmarkt. Dit houdt in dat er maar beperkt aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Metslawier. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is eerder regel dan uitzondering.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Metslawier?

Een woonhuis in Noardeast-Fryslân kent een gem. verbruik van 1420 kuub gas en 2640 stroom (kWh). Een studio of appartement verbruikt het minst (890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1770 elektra (kWh). Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 aan gas en 3280 electriciteit (kWh)). Een aanmerkelijk deel huizenbezitters van huizen te koop in Metslawier passen duurzame oplossingen als dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp, zonneboiler, spouwmuurisolatie toe om te besparen op energiekosten.

Welk type huishoudens wonen in Metslawier?

Deze woonplaats is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In deze gemeente wonen 45.228 personen in 19.440 verschillende huishoudens. Het betreft 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 families zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

In de eerste fase denk je na over de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Ook zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en leg je bezichtigen vast in de agenda. In de vervolgstap komen de biedingen binnen. Heb je een mooi bod gekregen? Dan volgen nog de koopakte en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Metslawier?

In en rondom deze gemeente vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Metslawier laten uittekenen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de tarieven hiervan zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Milieucentraal, Eigenhuis.nl, Consumentenbond, Nibud voor postcodegebied 9123.

Plaats een reactie