Woning kopen Wetsens

Alles weten over woning kopen in Wetsens? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt heb je toegang tot meerdere dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Ook vind je in de directe omgeving een groen park en natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In de gemeente zijn er in totaal 20.690 huizen (66,4% koop, 33% huur, vrije sector en sociaal). De gemiddelde prijs van een woning neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €253.816. Op dit huizenportaal bekijk je het beschikbare woningaanbod in Wetsens, adressen van kantoren als makelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. bovenwoningen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • In de directe omgeving zijn diverse opties zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, scholen, kinderopvang, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsWetsens
Postcode9122
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Wetsens april 2024

Hieronder bekijk je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Zoek specifiek o.b.v. perceeloppervlakte, ligging, vraagprijs, bouwjaar, aantal kamers, woonoppervlakteen extra details als energieprestaties & aanwezigheid van een garage. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op onze website vind je ook het huizenaanbod in Metslawier, Jouswier, Aalsum, Driezum & Wâlterswâld.

woning-te-koop-wetsens

Studio of appartement kopen in Wetsens

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn niet duur, je vind ze veel in het centrum, in de basis gelijkvloers, hebben lage stookkosten en vallen vaak binnen een VvE constructie. Aandachtspunten zijn: je hebt minder ruimte, er is geen eigen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Goede ligging en zeer levensloopbestendig.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 70 m2 – 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas en doorgaans 1770 kWh stroom.

Aanbod rijtjeshuis Wetsens

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair wat maakt dat het een veilige investering is. Er zijn ook nadelen: weinig ruimte rondom de woning en je hebt wat minder privacy.

 • Een zeer waardevast woningtype.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 70 m2 en 125 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas en tevens 2140 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een echt hoekhuis in Wetsens is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt vaak extra grond aan de zijkant, je geniet van meer privacy, minder last van schaduw en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 96 m2 – 124 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2230 kWh elektra + 1290 m3 gas gebruikt.

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Wetsens

De betekenis van een twee onder een kap is 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. Het zijn ook vaak gespiegelde woningen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. Je kunt de bouwkosten delen zodat de kosten beheersbaar blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Minder materiaal nodig en dus goedkoper dan vrijstaand.
 • Een doorsnee dubbelwoning beslaat een woonoppervlak van tussen de 129 m2 & 151 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh stroom + 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een huis die niet verbonden is met andere woningen of objecten. Belangrijkste voordelen: veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • Het gem. oppervlakte van de woning ligt tussen de 145 m2 & 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3280 elektra (kWh) & 1740 gas (m3) verbruikt

Stappenplan: een woning kopen in Wetsens

 1. Hoeveel kan ik lenen?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan doe je er goed aan om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. In de situatie dat hij berekend heeft wat je kunt betalen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Een bezichtiging plannen

  Via concepten als Funda, en ook Huispedia, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl kan je vrijwel alle woningen te koop in Wetsens zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een bezichtiging. Bij de bezichtiging kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Bepaal je maximale bod

  Je maximale bod bereken je door te kijken naar de woningwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Tevens is het aan te raden een aankoopmakelaar in de hand te nemen. Deze professional zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en adviseert je over de bieding. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Gefeliciteerd, jouw bod is geaccepteerd! Dan kan de koopakte worden opgesteld. Kijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De opgesteld koopovereenkomst passeert bij de notaris. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de woning te bevestigen. A.d.h.v. het geaccepteerde bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en eventuele verbouwplannen wordt vastgesteld hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Als laatste teken je de akte van levering bij de notaris. Jij bent dan echt de nieuwe eigenaar van het huis.

Woningtaxateurs en makelaardijen in Wetsens

Je neemt een aankoopmakelaar in de hand voor het vinden van een passend koophuis. Hij of zij kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Belangrijk: een NVM makelaar is professioneel en vakbekwaam (wordt gecontroleerd). Een taxateur is een specialist die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij het kopen van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek en als je de overwaarde van jouw huidige woning nodig hebt. In het overzicht hieronder bekijk je adresgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Wetsens en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een deskundige hypotheekadviseur in Wetsens geeft financieel advies en helpt bij het afsluiten van een passende hypotheek. Jouw financiële man bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 – €2.650. In de opsomming hierna verstrekken we contactgegevens van financieel adviseurs in Wetsens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wetsens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Wetsens

In april 2024 zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze omgeving. In de zoekmachine hieronder doorzoek je onlangs verkochte woningen in Wetsens en daarbuiten. Disclaimer: je ziet hier enkel de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Check ook meer details over Hypotheken.

Bekijk het aanbod op funda

Antwoorden op relevante koopwoning-vragen

Wat kost gemiddeld een woning in Wetsens kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er ruim 20.690 woningen. Dit zijn 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurwoningen. Het doorsnee vloeroppervlakte is 149 m2. De WOZ waarde bedraagt gemiddeld €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €253.816. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Je moet er rekening mee houden dat er maar beperkt aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wetsens. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Wetsens?

Een woonhuis in Noardeast-Fryslân kent een gem. verbruik van 1420 m3 per jaar aan gas en 2640 kWh elektra. Een flat of appartement is relatief zuinig (890 kuub aardgas en 1770 stroom (kWh). Een vrijstaand huis verbruikt de meeste energie (1740 kuub gas p/jaar en 3280 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal bezitters van huizen te koop in Wetsens passen duurzame artikelen zoals zonnepanelen, dakisolatie, spouwmuurisolatie, zonneboiler, warmtepomp, vloerisolatie toe om de energierekening te verminderen.

Wat voor gezinnen wonen in Wetsens?

Deze omgeving heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In deze gemeente wonen 45.228 mensen in 19.440 verschillende huishoudens. Hier wonen 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 huishoudens zonder kinderen en 6.901 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 2,29 personen.

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Allereerst stel je een vraagprijs op en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, de Open Huizen dagen of Facebook/instagram. Daarna zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de akte van levering via een notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Wetsens?

In deze buurt kun je kiezen voor bouwkavels met woonbestemming. Voor veel mensen een droom, want je kunt hier een nieuwbouwwoning in Wetsens bouwen. Bel of kijk eens bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Nibud, Consumentenbond voor postcodegebied 9122.

Plaats een reactie