Woning kopen Wirdum

Een woning kopen in Wirdum? Het is hier heerlijk wonen in de provincie Friesland. In de nabije omgeving bestaan er voldoende dagelijkse voorzieningen als scholen, winkels, OV en sportclubs. Verder tref je hier mooie natuurgebieden waar je heerlijk samen kunt zijn. In de gemeente staan er 63.066 huizen (51,2% koopwoning, 48,2% huur). De prijs van een huis is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €262.188. Op dit woningplatform vind je het beschikbare woningaanbod in Wirdum, adresgegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en financieel adviseurs. Bovendien bieden we informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van bovenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €168.000, de gemiddelde transactieprijs is €262.188.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals kinderopvang, restaurants, openbaar vervoer, scholen, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteLeeuwarden
PlaatsWirdum
Postcode9088
Netnummer058 (+3158)
Inwoners (gemeente)124.084
Aantal huishoudens63.338
Aantal huishoudens met kinderen16.908
Gemiddelde huishoudensgrootte1,93
Aantal woningen63.066
Aantal koopwoningen40.388
Aantal huurwoningen22.678
Gemiddelde woonoppervlakte114 m2
Gemiddelde WOZ€168.000
Gemiddelde verkoopprijs€262.188
Gemiddeld gasverbruik1110 m3
Gemiddeld stroomverbruik2310 kWh

Woningaanbod Wirdum mei 2024

In ons overzicht bekijk je alle woningen die in mei 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op aantal kamers, ligging, woningtype, perceeloppervlakte, bouwjaar, woonoppervlakteen relevante factoren als zuinigheid en mogelijkheden voor parkeren. Heb je iets gevonden? Contacteer dan de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op onze website vind je ook huizen te koop in Wytgaard, Wyns, Swichum, Hempens & Teerns.

woning-te-koop-wirdum

Appartement kopen in Wirdum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Er gelden voor studio’s lage vanafprijzen, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, meestal gelijkvloers, verbruiken niet al te veel energie en zijn vaak onderdeel van een VvE. Maar let op: het woonoppervlak is niet al te groot, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Gunstige ligging en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 & 99 m2.
 • Het energiegebruik is circa 780 m3 gas en tevens 1670 kWh elektriciteitsverbruik.

Rijtjeshuis Wirdum

Een tussenwoning is een is een eengezinswoning is een huis dat in een rijtje staat en ingesloten is aan beide kanten. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Let wel op de volgende punten: beperkte woonruimte en vooral buiten minimale privacy.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 87 m2 en 113 m2.
 • Het jaarlijkse energiegebruik ligt rond de 1120 kuub gas en tevens 2390 kWh aan elektriciteit.

Informatie en voordelen van een hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Wirdum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, er komt meer daglicht binnen en je kunt eenvoudig een extra uitbouw realiseren. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en je betaalt vaak iets meer stookkosten.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 96 m2 – 128 m2.
 • Schatting: er wordt 2510 kWh stroom + 1280 m3 gas gebruikt.

2-onder-1 kap woning Wirdum

Onder een twee onder een kap verstaan we 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en veel privacy. Het merendeel van de bouwkosten deel je gezamelijk wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Aandachtspunten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 123 m2 – 150 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2790 kWh elektra & 1290 kuub gas gebruikt.

Vrijstaande woningen te koop

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je bent lekker op jezelf: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen is zeker niet voordelig. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De basis oppervlakte van de woning ligt tussen de 147 m2 & 196 m2.
 • Er wordt gemiddeld 3480 elektriciteit (kWh) en 1720 gas (m3) ingekocht.

Stappenplan: een woning kopen in Wirdum

 1. Hoeveel kan en wil ik lenen?

  Als je huizen gaat bekijken dan is het gebruikelijk om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens het duidelijk is wat je kunt betalen kan de zoektocht beginnen.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Huispedia, Zoekallehuizen.nl, Huizenzoeker.nl, Jaap.nl, Vbo.nl, Pararius kan je razendsnel woningen te koop in Wirdum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor een bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Maximale bod berekenen

  Wat je wilt bieden bepaal je op basis van de te verwachten marktwaarde en de voorwaarden van de hypotheek (max. leenbedrag). Jij kunt ook informeren om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Wordt je bod geaccepteerd? Dan wordt de koopakte opgesteld. Controleer zorgvuldig of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. De koper heeft 3 dagen bedenktermijn (wettelijk geregeld).

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van de koop af te handelen. Aan de hand van de overeengekomen prijs, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), spaartegoeden en eventuele verbouwplannen stelt de hypotheekadviseur vast wat de financieringsbehoefte is en welke geldverstrekker dit voordelig aan kan bieden. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Het eigendom wordt dan overschreven.

Woningtaxateurs en makelaars in Wirdum

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze deskundige weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Belangrijk: een NVM makelaar is erkend en moet aan bepaalde eisen voldoen. De taxateur is een objectief en gediplomeerde expert die de marktwaarde van een huis inschat aan de hand van zaken als bouwkundige staat en inhoud. Het taxatierapport is nodig bij het afsluiten van een lening, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In de onderstaande tabel kan je aan de slag met gegevens van taxatie experts en makelaars in Wirdum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Wirdum helpt je van A tot Z bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Een deskundig financieel adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en kijkt ook welke hypotheekvorm aansluit bij jouw leefstijl. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.850 & €2.800. In de opsomming hierna bekijk je adressen van financieel adviseurs in Wirdum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wirdum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent zijn verkocht in Wirdum

Recent (mei 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze buurt. Hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Wirdum en direct omgeving. Disclaimer: je vindt alleen de vraagprijs, dus de overeengekomen verkoopprijs kan fluctueren. Mogelijk ook interessant: Moderne woning.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Wirdum kopen?

In deze gemeente Leeuwarden bestaan er circa 63.066 woningen. De verdeling is als volgt: 40.388 (51,2%) koopwoningen en 22.678 (48,2%) huurwoningen. De gem. gebruiksoppervlakte is 114 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €168.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €262.188. De hedendaagse woningmarkt is overspannen. Je moet er rekening mee houden dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een verhoogde gemiddelde vierkantemeterprijs in Wirdum. De doorlooptijd van een woning is kort en overbieden is aan de orde van de dag.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Wirdum?

Een huis in Leeuwarden verbruikt gemiddeld 1110 kuub gas en 2310 kWh stroom. Een appartement of flat is relatief zuinig (780 m3 gas en 1670 kWh electriciteit. Een vrijstaande villa neemt flink meer energie af (1720 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3480 stroom (kWh)). Veel huiseigenaren van huizen te koop in Wirdum passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, dakisolatie, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, zonnepanelen, warmtepomp toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Welk type gezinnen wonen in Wirdum?

Deze regio kent een mooie variëteit van bewoners. In de gemeente zijn 124.084 mensen in 63.338 verschillende huishoudens. Het betreft 29.791 eenpersoonshuishoudens, 16.639 huishoudens zonder kinderen en 16.908 families met kinderen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1,93 mensen (volwassenen en kinderen).

Hoe snel kan ik mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste calculeer je de huidige marktprijs en maak je een verkoopplan. Bekende kanalen zijn Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Hiervoor ruim je alles netjes op, zorg je voor interieurfoto’s en maak je afspraken voor een rondleiding. In de volgende stap gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog de koopakte en de leveringsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Wirdum?

In deze provincie kun je kiezen voor bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Wirdum laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.leeuwarden.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9088.

Plaats een reactie