Woning kopen Hantum

Ga je een woning kopen in Hantum? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In en rondom deze plek zijn er allerhande voorzieningen als winkels en scholen. Daarnaast vind je in de directe omgeving een bijzondere natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er 20.690 huizen (66,4% koophuis, 33% huurwoningen). De gemiddelde prijs van een huis is de afgelopen jaren met tientallen procenten toegenomen richting de €253.816. Op dit woningportaal bekijk je het huidige woningaanbod in Hantum, adresgegevens van NVM-makelaars, taxatiebedrijven en hypotheekadviseurs. In aanvulling daarop vertellen we je alles over de woningtypes die er zijn en bieden wij een handig stappenplan voor het kopen van een woning.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleinere huizen en grotere woningen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde prijs van een woning is €253.816.
 • In de directe omgeving zijn diverse voorzieningen zoals natuurgebieden, kinderopvang, winkels, sportclubs, restaurants.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsHantum
Postcode9147
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Hantum april 2024

In ons overzicht vind je alle huizen die deze maand (april 2024) te koop staan. Kies op basis van ligging, aantal kamers, woningtype, bouwjaar, perceeloppervlakte, vraagprijsen additionele aspecten als duurzaamheid & de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan de verkoopmakelaar voor een brochure of het inplannen van een bezichtiging. Bekijk ook huizen te koop in Hiaure, Holwerd, Hantumeruitburen, Ternaard en Hantumhuizen.

woning-te-koop-hantum

Eigen appartement kopen in Hantum

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Studio’s zijn betaalbaar, ze zijn vaak gunstig gelegen, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, worden gekenmerkt door een lage energierekening en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je moet de tuin vaak delen en je hebt meer overlast doordat je vaak aan 4 kanten buren hebt in het appartementencomplex.

 • Ideaal voor starters en ouderen.
 • Alles gelijkvloers en een goede investering voor de lange termijn.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 91 m2.
 • Het gemiddelde verbruik is 890 m3 gas en gem. 1770 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis te koop Hantum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Wat betreft de nadelige aspecten: geen garage en je hebt minder lichtinval.

 • Een typische starterswoning.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • Vloeroppervlakte tussen de 81 m2 en 121 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas & 2140 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Een net hoekhuis in Hantum is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, je geniet van lekker veel daglicht en je kunt vaak de auto goed parkeren. Ze zijn vaak wat duurder dan rijtjeshuizen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Unieke woning aan het begin of einde van een blok.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 100 m2 en 129 m2.
 • Schatting: er wordt 2230 kWh elektriciteit + 1290 m3 gas ingekocht.

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Hantum

Een twee onder een kap betekent twee wooneenheden met een gedeelde tussenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De aanneemsom deel je met de buren waardoor het betaalbaar is. Punten waar je op moet letten zijn dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 120 m2 & 144 m2.
 • Verwachting: er wordt 2430 kWh elektra & 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat helemaal los van andere gebouwen en objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt veruit de meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Veel privacy en geen geluidsoverlast.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 151 m2 en 199 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3280 elektriciteit (kWh) en 1740 gas (m3) gebruikt.

Uitleg: een woning kopen in Hantum

 1. Wat kan ik lenen?

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst te laten kijken welk hypotheekbedrag mogelijk is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Vanaf het moment dat het duidelijk is wat je kunt lenen kun je online naar woningen zoeken.

 2. Zoek naar mooie huizen en ga bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Hantum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Neem dan contact op met de makelaar voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het bekijken van de woning kan jij alle kleine details van het huis bekijken.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en het bedrag dat je qua hypotheek kunt krijgen. In veel situaties is het een aanrader om een erkende aankoopmakelaar in te schakelen. Deze deskundige zal met jou gezamenlijk de woning doorkijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Is jouw bod het winnende bod? Dan wordt de koopakte opgesteld. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De getekende koopovereenkomst zal de makelaar van de verkopende partij naar de makelaar sturen. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  De volgende stap is om de financiering van de woning af te ronden. Op basis van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, kadastrale kosten en notariskosten (kosten koper), spaartegoeden en te verwachten verbouwkosten en investeringen stelt de hypotheekadviseur vast wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Als laatste maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Je hebt nu officieel de woning aangekocht en overgedragen.

Makelaardijen en taxateurs in Hantum

De aankoopmakelaar kan advies geven voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert kan je goed helpen bij het uitbrengen van een bod. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en zorgt dat jij een goede prijs voor jouw huis krijgt. Belangrijk: een NVM makelaar voldoet aan alle eisen en heeft de juiste papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van vaste criteria. Het taxatierapport is verplicht voor het verkrijgen van een lening, een offerte voor een hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. In het overzicht hieronder tref je adressen van kantoren zoals taxatie experts en makelaars in Hantum en omliggende plaatsen.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een professionele hypotheekadviseur in Hantum helpt je van A tot Z bij alle zaken omtrent een hypotheek. Jouw adviseur bekijkt jouw financiële situatie en laat zien welke geldverstrekkers en hypotheekvormen mogelijk zijn. Hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.200 – €3.200. In de lijst hierna vind je contactgegevens van financieel adviseurs in Hantum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Hantum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Pas verkochte huizen in Hantum

In april 2024 zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze streek. In de lijst hieronder bekijk je eenvoudig de actuele verkochte woningen in Hantum en daarbuiten. Goed om te weten: dit zijn alleen de vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer informatie over Hypotheekrente.

Bekijk het aanbod op funda

Een koophuis: waar moet je op letten?

Wat kost gemiddeld een woning in Hantum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er 20.690 huizen. Het gaat om 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. Alle woningen bij elkaar hebben een woonoppervlakte van gemiddeld 149 m2. De gemiddelde WOZ waarde is €172.000 en qua gem. verkoopprijs noteren we €253.816. De woningmarkt is krap. Dat houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en tegelijkertijd ook een hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Hantum. De doorlooptijd van een woning is kort en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Hantum?

Een woonobject in Noardeast-Fryslân gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1420 m3 per jaar aan gas en 2640 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1770 kWh stroom. Een huis dat vrijstaand is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 m3 per jaar aan gas en 3280 electriciteit (kWh)). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Hantum passen duurzame oplossingen als zonneboiler, zonnepanelen, dakisolatie, vloerisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie toe om een besparing op de energiekosten te realiseren.

Wat voor type families wonen in Hantum?

Dit buurtschap kent een gevarieerde samenleving. In de gemeente zijn 45.228 inwoners in 19.440 gezinnen. Wat meer specifiek: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

In de eerste plaats bepaal je de vraagprijs en overweeg je de inzet van een verkoopsite. Dat kan bijvoorbeeld via Funda, de Open Huizen dagen of je eigen netwerk. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en ga je bezichtigingen inplannen. In de volgende stap kunnen huizenzoekers een bod doen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan is het tijd voor het voorlopige koopcontract en de akte van levering bij de notaris. Veel verkopers kiezen voor een NVM-verkoopmakelaar om hen te begeleiden.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Hantum?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Je kan op die manier een eigen nieuwbouwwoning in Hantum laten uittekenen. Doe navraag bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de m2 prijzen zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl, Nibud voor postcodegebied 9147.

Plaats een reactie