Woning kopen Kollum

Wil je een woning kopen in Kollum? Het is een bijzonder fijne plek in de provincie Friesland. In de omgeving heb je verschillende voorzieningen zoals scholen, winkels en horeca. Daarnaast geniet je hier ook van een mooi en rustig natuurgebied waar je echt tot rust kan komen. In 2024 zijn er in de gemeente 20.690 woningen (66,4% koopwoning, 33% huur, particulier en woningcorporaties). De gemiddelde transactieprijs is de afgelopen jaren flink gestegen richting €253.816. Op dit woningportaal bekijk je het laatste woningaanbod in Kollum, adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxateurs en hypotheekmakelaars. Ook vertellen we jou de voor- en nadelen van verschillende type woningen en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je hebt de keuze uit bovenwoningen en moderne huizen en bungalows.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de basis verkoopprijs is €253.816.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals sportclubs, restaurants, scholen, openbaar vervoer, natuurgebieden.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsKollum
Postcode9291
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Kollum mei 2024

In deze lijst blader je door alle huizen die te koop staan in mei 2024. Maak een selectie aan de hand van woonoppervlakte, ligging, vraagprijs, aantal kamers, bouwjaar, perceeloppervlakteen andere woningeigenschappen als verwarming en parkeermogelijkheden. Interesse? Mail of bel de makelaardij voor een snelle bezichtiging Op onze website vind je ook het woningaanbod Augsbuurt, Kollumerpomp, Drogeham, Kootstertille of Twijzelerheide.

woning-te-koop-kollum

Appartementen te koop Kollum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. De prijs van studio’s zijn doorgaans concurrerend, hebben een zeer goede bereikbaarheid, zijn gelijkvloers, hebben weinig stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: slechts een beperkt vloeroppervlak, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Populair bij alleenstaanden, starters en ouderen.
 • Alle voorzieningen dichtbij en minder energiekosten.
 • Het woonoppervlakte valt in de range tussen de 64 m2 – 97 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 890 m3 gas en doorgaans 1770 kWh stroomverbruik.

Rijtjeshuis te koop Kollum

Kies je voor een tussenwoning dan krijg je een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. De prijs van rijwoningen liggen onder het gemiddelde en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Natuurlijk zijn er negatieve punten: beperkte woonruimte en je hebt minder lichtinval.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Relatief lage stookkosten.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 86 m2 en 122 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en tevens 2140 kWh elektriciteit.

Hoekwoning

De betekenis van een hoekhuis in Kollum is een eengezinswoning dat aan de linker of rechterkant van een woonblok ligt. Je hebt meestal een wat grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, er komt meer daglicht binnen en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan een tussenwoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Het gebruiksoppervlakte varieert tussen de 86 m2 – 121 m2.
 • Schatting: er wordt 2230 kWh stroom & 1290 m3 gas ingekocht.

Bekijk aanbod 2-onder-1-kap woning Kollum

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 wooneenheden die aan elkaar vastzitten met een gedeelde binnenmuur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en bij vrij bouwen moet je het kunnen overleggen met de buren.

 • Je deelt aan één kant een scheidingsmuur met de buren.
 • Vaak voorzien van een eigen carport of garage.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 122 m2 en 153 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh elektra en 1310 kuub gas verbruikt

Vrijstaand huis

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Je hebt enorm veel (woon)ruimte en je hebt maximale privacy: je zult eigenlijk niets horen van de buren. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Deel de kavel en het huis in op de manier hoe jij dat wilt.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 & 194 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 3280 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Kollum

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het gebruikelijk om eerst je maximale hypotheek te weten. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een onafhankelijke hypotheekadviseur. Op het moment dat je weet wat je kunt lenen kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Het plannen van een bezichtiging

  Via concepten als Funda, en ook Vbo.nl, Huislijn.nl, Pararius, Huispedia, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Kollum Centrum zoeken. Heb jij een keuze gemaakt? Informeer dan bij de verkoopmakelaar voor het bezichtigen van het huis. Wanneer je de woning doorloopt krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Je bieding zul je moeten bepalen met een analyse van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en helpt bij het uitbrengen van het bod. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Het voorlopige koopcontract opmaken

  Heb je het hoogste bedrag geboden? Dan is de volgende stap een koopakte samenstellen. Kijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden staan. De overeengekomen koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. De financiering definitief rondmaken

  Nu is het zaak om de financiering rond te maken. Aan de hand van het bod, aankoopkosten en financieringskosten (kosten koper), eigen geld en noodzakelijke verbouwingen berekent de adviseur wat de financieringsbehoefte is en welke hypotheek het beste aansluit bij jouw situatie. In de laatste fase maak je een afspraak bij de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Taxateurs en makelaars in Kollum

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een geschikte woning. Deze expert onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en helpt je bij het verkoopproces. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie expert is een specialist die de waarde van jouw woning kan schatten op basis van een aantal factoren. Dit taxatierapport is een dossierstuk bij het afsluiten van een lening, een offerte voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. Hieronder bieden wij contactgegevens van taxatiebedrijven en makelaars in Kollum en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een deskundige hypotheekadviseur in Kollum geeft je persoonlijk advies bij het kiezen, aanvragen en afsluiten van een hypotheek. Deze expert bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €1.800 – €2.700. In de tabel hieronder tref je adressen van financieel adviseurs in Kollum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Kollum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Actuele lijst verkochte huizen in Kollum

Afgelopen maand (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de tool hieronder check je de onlangs verkochte woningen in Kollum en omliggende plekken. Belangrijk detail: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de echte transactieprijs ligt mogelijk hoger. Check ook meer details over Zonneboiler.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ koophuis: veelgestelde vragen en antwoorden

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Kollum kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân vind je ongeveer 20.690 woonhuizen. Het gaat daarbij om 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. De gemiddelde gebruiksoppervlakte is 149 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €172.000 en de gem. verkoopprijs is €253.816. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat dat je niet veel te kiezen hebt en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Kollum. Woning zijn vaak snel verkocht en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat is het gas- en stroomverbruik van huizen in Kollum?

Een woning in Noardeast-Fryslân gebruikt gemiddeld 1420 m3 gas en 2640 kWh stroom. Een appartement of kamer gebruikt gemiddeld het minst (890 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 1770 elektra (kWh). Een woning die vrijstaand gebouwd is neemt flink meer energie af (1740 m3 aan gas en 3280 kWh electriciteit). Meer en meer huiseigenaren van huizen te koop in Kollum passen duurzame verwarmingsbronnen als dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler, spouwmuurisolatie, warmtepomp, dakisolatie toe om hun energierekening te verlagen.

Welk type gezinnen wonen in Kollum?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 45.228 personen in 19.440 verschillende gezinnen. Er wonen 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 huishoudens zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 bewoners.

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Aan het begin calculeer je de huidige marktprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen van NVM of social media. Vervolgens moet je het huis compleet schoonmaken, opruimen, stylen en maak je afspraken voor een rondleiding. Nu gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. een mooi bod ontvangen? Dan volgen nog het (voorlopige) koopcontract en de leveringsakte bij de notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er ook opties voor nieuwbouw in Kollum?

In de omgeving zijn meerdere bouwkavels beschikbaar waar je dankzij een woonbestemming mag bouwen. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Kollum laten ontwerpen. Doe navraag bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Nibud, Consumentenbond, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9290, 9291.

Plaats een reactie