Woning kopen Drogeham

Jouw ideale woning kopen in Drogeham? Het is een gezellige plaats in de provincie Friesland. In de regio vind je veel faciliteiten winkels, scholen, restaurants en sportverenigingen. In aanvulling daarop geniet je hier ook van een schitterende natuur voor wandelingen en fietstochten. De gemeente biedt 12.181 woningen (63,8% koopwoning, 36,2% huurwoningen). De prijs van een woning is gestegen tot recordhoogte en ligt nu op €295.024. Op deze informatieve website blader je door het huidige woningaanbod in Drogeham, adressen van kantoren als makelaarskantoren, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Er is een mix van benedenwoningen en exclusieve chalets.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €191.000, de doorsnee verkoopprijs is €295.024.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals natuurgebieden, openbaar vervoer, restaurants, sportclubs, winkels.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteAchtkarspelen
PlaatsDrogeham
Postcode9289
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)27.843
Aantal huishoudens11.757
Aantal huishoudens met kinderen4.488
Gemiddelde huishoudensgrootte2,35
Aantal woningen12.181
Aantal koopwoningen10.699
Aantal huurwoningen1.482
Gemiddelde woonoppervlakte142 m2
Gemiddelde WOZ€191.000
Gemiddelde verkoopprijs€295.024
Gemiddeld gasverbruik1460 m3
Gemiddeld stroomverbruik2770 kWh

Woningaanbod Drogeham maart 2024

Met onze huizenzoeker maak je kennis met alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Filter eenvoudig op vraagprijs, bouwjaar, ligging, perceeloppervlakte, woningtype, aantal kamersen andere eigenschappen zoals zuinigheid of rolstoelvriendelijk. Bel of mail de verkopende makelaar voor een snelle bezichtiging Op ons woningplatform bekijk je ook het huizenaanbod in Kollum, Augsbuurt, Kootstertille, Twijzelerheide en Twijzel.

woning-te-koop-drogeham

Studio of appartement kopen in Drogeham

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, de stookkosten zijn laag en zijn ook nog eens onderhoudsarm Aandachtspunten zijn: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en onderhoudsvriendelijk.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 en 100 m2.
 • Het energieverbruik ligt rond de 860 m3 gas en doorgaans 1720 kWh elektriciteit.

Aanbod rijtjeshuis Drogeham

Een tussenwoning is een huis gelegen in een blok van meerdere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Deze rijwoningen zijn doorgaans betaalbaar en ze verbruiken niet veel energie. Rijtjeshuizen zijn al sinds jaar en dag de meest verkochte huizen en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: een kleine achtertuin en vooral buiten minimale privacy.

 • Een echte starterswoning.
 • Weinig warmteverlies en dus zuinig.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 71 m2 & 110 m2.
 • Dit woningtype verbruikt gemiddeld 1260 kuub gas + 2240 kWh aan stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een fraai hoekhuis in Drogeham is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt maar buren aan 1 kant, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De verkoopprijzen zijn een stukje hoger dan rijwoningen en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 95 m2 & 116 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2350 kWh elektriciteit + 1380 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Drogeham

De betekenis van een twee onder een kap is 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De casco woning wordt qua bouwkosten opgesplitst waardoor het financieel haalbaar blijft. Nadelen zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en dat je mogelijk geluidsoverlast van buren kunt ervaren.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Kunnen snel en met minder materiaal gebouwd worden.
 • Het woonoppervlak is lekker ruim en ligt zo tussen de 130 m2 en 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2800 kWh elektriciteit & 1350 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woningen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je bent lekker op jezelf: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Verder woon je ook wat meer buitenaf dan bij andere type huizen.

 • Je bent zelf verantwoordelijk voor het ontwerp.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 154 m2 & 198 m2.
 • Per kalenderjaar wordt er plus minus 3360 stroom (kWh) & 1760 gas (m3) ingekocht.

Uitleg: een woning kopen in Drogeham

 1. Mijn maximale hypotheekbedrag

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan doe je er goed aan om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra je inzicht hebt in wat jouw max. hypotheek is kun je online naar woningen zoeken.

 2. Woningen bezichtigen

  Zia zoekmachines zoals Funda, Vbo.nl, Pararius, Huispedia, Huislijn.nl, Jaap.nl, Zoekallehuizen.nl kan je woningen te koop in Drogeham Centrum zoeken. Heb je iets gaafs gezien? Plan zo snel mogelijk een afspraak voor een rondleiding door het huis. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Bieden op een woning

  Wat je wilt bieden komt tot stand door de te verwachten marktwaarde en wat je maximaal kunt lenen. Jij kunt ook informeren om een privé aankoopmakelaar te kiezen. Deze huis-expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en zal een indicatie geven van het ideale bod. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan wordt de koopakte opgesteld. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. De koopovereenkomst zal naar een notaris worden gestuurd. Je hebt wettelijk nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Financiering definitief regelen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering van het huis te bevestigen. Aan de hand van woningwaarde, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, eigen middelen en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist wat de maximale lening is en welke hypotheek daarbij past. Als laatste ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en taxateurs in Drogeham

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar kan een bod doen dat past bij de staat van de woning. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: de NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxatie expert is een specialist die een actuele en geldige schatting van de marktwaarde geeft aan de hand van verschillende thema’s. Zo’n taxatierapport heb je nodig bij het verkrijgen van een lening, het oversluiten van een hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel vind je adressen van taxateurs en makelaars in Drogeham en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een goede hypotheekadviseur in Drogeham geeft je natuurlijk advies bij het vergelijken van de verschillende soorten hypotheken. Deze expert bekijkt jouw bestedingsruimte en adviseert welke hypotheekvorm past bij jouw situatie. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €1.600 & €2.800. In de lijst hierna tref je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Drogeham.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drogeham. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Drogeham

Afgelopen maand (maart 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in de regio. In de lijst hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Drogeham en direct omgeving. Belangrijk: je vindt alleen de vraagprijs, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over Warmtepomp.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Hoe duur is gemiddeld een woning in Drogeham kopen?

In en rondom de gemeente Achtkarspelen vinden we circa 12.181 woonobjecten. Het gaat om 10.699 (63,8%) koophuizen en 1.482 (36,2%) huurwoningen. De gemiddelde vloeroppervlakte is 142 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €191.000 en de gem. verkoopprijs is €295.024. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat dat je niet veel te kiezen hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Drogeham. Woning zijn vaak snel verkocht en standaard wordt er behoorlijk overboden.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Drogeham?

Een woning in Achtkarspelen verbruikt qua energie gem. zo’n 1460 m3 gas voor verwarming en warm water en 2770 kWh elektra. Een appartement of flat is relatief zuinig (860 m3 per jaar aan gas en 1720 kWh elektra. Een huis dat vrijstaand is is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1760 kuub gas en 3360 kWh electriciteit). Een steeds groter deel huizenbezitters van huizen te koop in Drogeham passen duurzame verwarmingsbronnen als spouwmuurisolatie, dakisolatie, zonneboiler, dubbel glas, zonnepanelen, vloerisolatie toe om de energienota te drukken.

Wat voor gezinnen wonen in Drogeham?

Deze woonplaats heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente wonen 27.843 mensen in 11.757 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.573 eenpersoonshuishoudens, 3.696 huishoudens zonder kinderen en 4.488 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,35 inwoners.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Aan het begin moet je een verkoopprijs bepalen en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Je kunt kanalen inzetten zoals Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Tevens zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen plannen. Hierna krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een geschikt bod binnengekomen? Dan leg je alles vast in de (voorlopige) koopovereenkomst en de leveringsakte bij de notaris. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Kan ik ook kiezen voor nieuwbouw in Drogeham?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Onder sommige omstandigheden kan je hier zelfs jouw eigen nieuwbouwwoning in Drogeham laten ontwerpen. Neem contact op met de gemeente (www.achtkarspelen.nl) en bekijk of er eventueel kavels in de directe verkoop staan en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl, Eigenhuis.nl, Milieucentraal, Nibud voor postcodegebied 9289.

Plaats een reactie