Woning kopen Oudwoude

Een woning kopen in Oudwoude? Het is een heerlijke plek in de provincie Friesland. In de omgeving heb je meerdere dagelijkse voorzieningen als winkels, OV en scholen. Tevens ontdek je hier een mooi en rustig natuurgebied voor wandelingen en fietstochten. Er zijn in deze gemeente in totaal 20.690 huizen (66,4% koop, 33% huur, vrije sector en sociaal). De prijs van een woning is recent fors gestegen en komt nu uit op €253.816. Op deze informatieve website ontdek je het actuele woningaanbod in Oudwoude, adressen van kantoren als verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekspecialisten. In aanvulling daarop lees je meer informatie over verschillende woningtypes en geven we tips bij het kopen van jouw eerste huis.

 • Het is een mooie plaats in Friesland.
 • Het woningaanbod is een mooie mix van kleinere huizen en luxe villa’s.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde huizenprijs is €253.816.
 • In deze buurt vind jij veel voorzieningen zoals natuurgebieden, scholen, restaurants, sportclubs, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsOudwoude
Postcode9294
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Oudwoude maart 2024

Bijgaand verstrekken we optionele koophuizen die in maart 2024 worden verkocht. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als bouwjaar, aantal kamers, perceeloppervlakte, woningtype, woonoppervlakte, vraagprijsen andere eigenschappen zoals zuinigheid en en de aanwezigheid van een tuin. Meer weten? Informeer dan bij de bewoners of makelaardij voor een snelle bezichtiging Bekijk ook het actuele woningaanbod in Westergeest, Veenklooster, Kollumerpomp, Augsbuurt of Kollum.

woning-te-koop-oudwoude

Eigen appartement kopen in Oudwoude

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Deze studio’s zijn voordelig, ze liggen vaak op mooie centrale plekken, zijn doorgaans gelijkvloers gebruiken weinig gas en stroom en vergen ook niet al te veel onderhoud. Vergeet niet: het is allemaal wat kleiner, je moet de tuin vaak delen en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Met name gekozen door starters maar ook door senioren.
 • Alle faciliteiten om de hoek en een gunstige aanschafprijs.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 60 m2 & 99 m2.
 • Het jaarlijkse energieverbruik ligt rond de 890 m3 gas + 1770 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Oudwoude

Een tussenwoning is een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en qua energierekening kom je gunstig weg. Rijtjeshuizen zijn geliefd en ze zijn doorgaans een goede investering. Let wel op de volgende punten: weinig ruimte rondom de woning en je hebt minder gevoel van privacy.

 • Waardevaste investering.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De vloeroppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 88 m2 en 124 m2.
 • Het energiegebruik ligt rond de 1180 kuub gas en tevens 2140 kWh stroom.

Aanbod hoekwoningen

Een specifiek hoekhuis in Oudwoude is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt te maken met slechts 1 buurkant, minder last van schaduw en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Je betaald wat meer in verhouding tot rijwoningen en de energierekening is vaak net wat hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Slechts aan één zijde buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 94 m2 en 122 m2.
 • Op jaarbasis wordt er 2230 kWh stroom & 1290 m3 gas verbruikt

2-onder-1 kap woning Oudwoude

Een twee onder een kap houdt in 2 huizen met een gedeeld dak en een gedeelde muur. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. Het is een heel ruim huis met slechts beperkte inkijk. De bouwkosten deel je met de buren waardoor de kosten relatief beperkt blijven. Aandachtspunten zijn dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en bij nieuwbouw moet je buren vinden die dezelfde stijl mooi vinden.

 • 2 woningen met een gemeenschappelijke tussen- of scheidingsmuur.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning heeft een woonoppervlak van tussen de 125 m2 & 155 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2430 kWh stroom en 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Je geniet van een heerlijke grote tuin, veel woonoppervlak en je hebt veruit de meeste privacy: van de buren merk je vrijwel niets. Dit is tegelijkertijd wel het duurste type woning. Bovendien woon je vaak wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Veel privacy en volop mogelijkheden voor garage of tuinhuisje.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 144 m2 & 195 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) ingekocht.

Samenvatting: een woning kopen in Oudwoude

 1. Wat kan ik lenen?

  Op het moment dat je begint met het zoeken van huizen dan is het gebruikelijk om eerst je maximale hypotheek te weten. Vraag daarom direct een kosteloos adviesgesprek aan met een hypotheekadviseur of jouw eigen bank. Als je weet wat je budget is kan je gericht gaan zoeken naar huizen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via websites als Funda, Vbo.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Huispedia kan je nagenoeg alle woningen te koop in Oudwoude Centrum zoeken. Een droomhuis gezien? Probeer dan een afspraak te maken voor een rondleiding door het huis. Op het moment dat je een bezichtiging doet kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Maximale bod berekenen

  Jouw bod bereken je door te kijken naar de marktwaarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. Jij kunt ook informeren om een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze deskundige gaat mee met de rondleiding door de woning en helpt bij het uitbrengen van het bod. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Stel het voorlopige koopcontract op

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? Dan tekenen beide partijen een koopakte. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Dankzij de 3 dagen bedenktijd kan je er nog rustig over nadenken.

 5. Maak de financiering rond voor overdracht

  In de volgende fase is het tijd om de financiering definitief te regelen. D.m.v. het bod, makelaarskosten, kosten koper, notariskosten, spaartegoeden en toekomstige verbouwingen calculeert de specialist hoeveel je moet lenen en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Vervolgens ga je nog naar de notaris voor de akte van levering. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Makelaardijen en woningtaxateurs in Oudwoude

Privé aankoopmakelaars bieden diensten aan voor het vinden en daadwerkelijk kopen van jouw volgende huis. Deze makelaar heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar zet jouw woning op de markt en regelt al het papierwerk en contact met de notaris. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. Een taxatie expert is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van factoren als staat van het huis en inhoud. Een actueel taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel vind je adressen van taxatie specialisten en makelaars in Oudwoude en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een goede hypotheekadviseur in Oudwoude helpt je van A tot Z bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De adviseur kijkt naar jouw financiële uitgangspositie en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Voor persoonlijk hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 & €3.050. In de lijst hierna vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Oudwoude.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Oudwoude. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Huizen die recent verkocht zijn in Oudwoude

De afgelopen periode (maart 2024) zijn er behoorlijk wat woningen verkocht in deze streek. In onderstaande visuele weergave vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Oudwoude en omliggende plekken. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Lees op deze website ook alles over CV-ketel.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: koophuis gerelateerde vragen

Wat zijn de actuele marktprijzen voor een woning in Oudwoude kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân bestaan er circa 20.690 huizen. Het gaat daarbij om 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. Huizen kennen een gem. gebruiksoppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €172.000 en de gemiddelde transactieprijs van een woning is €253.816. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat er niet veel aanbod is en een relatief hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Oudwoude. De woningen die wel te koop staan zijn binnen mum van tijd weg en overbieden is daarbij geen uitzondering meer.

Hoeveel gas en stroom verbruiken woningen in Oudwoude?

Een woonhuis in Noardeast-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2640 elektra (kWh). Een appartement is het meest zuinig (890 m3 aan gas en 1770 kWh electriciteit. Een vrijstaand huis is een grootverbruiker qua energie (1740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3280 kWh elektra). Een aanmerkelijk deel huiseigenaren van huizen te koop in Oudwoude passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, vloerisolatie, warmtepomp, dubbel glas, zonnepanelen, zonneboiler toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor huishoudens wonen in Oudwoude?

Dit gebied wordt omschreven als erg In de gemeente leven 45.228 mensen in 19.440 huishoudens. Wat meer specifiek: 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 families zonder kinderen en 6.901 gezinnen met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Via welk platform kan ik een eigen woning verkopen?

Allereerst moet je een verkoopprijs bepalen en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Populaire kanalen zijn Funda, de NVM Open Huizen Dag of via persoonlijke en zakelijke netwerken. Ook zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Hierna gaan als het goed is de biedingen binnenkomen. Zit er een fraai bod tussen? Dan resteert alleen nog de (voorlopige) koopovereenkomst en de akte van overdracht (via de notaris). Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Oudwoude?

In deze regio zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Oudwoude zetten. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Consumentenbond, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9294.

Plaats een reactie