Woning kopen Westergeest

Snel een woning kopen in Westergeest? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er uiteenlopende faciliteiten als winkels, scholen en openbaar vervoer. Daarnaast is er vlakbij een park en natuurgebied waar je onbezorgd kunt wandelen en fietsen. De gemeente heeft 20.690 woningen (66,4% koop, 33% huurwoning). De gemiddelde verkoopprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €253.816. Op deze website check je het actuele woningaanbod in Westergeest, namen en adressen van aan- en verkoopmakelaars, taxatiebedrijven en hypotheekbedrijven. Daarnaast lees je alles over de meest populaire woningtypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Er is aanbod beschikbaar van o.a. bovenwoningen en vrijstaand.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €172.000, de gemiddelde transactieprijs van een woning is €253.816.
 • In de buurt vind je volop mogelijkheden zoals winkels, natuurgebieden, kinderopvang, openbaar vervoer, sportclubs.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsWestergeest
Postcode9295
Netnummer0511 (+31511)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Westergeest april 2024

In ons overzicht vind je de beschikbare koopwoningen in april 2024. Maak een selectie aan de hand van woningtype, bouwjaar, woonoppervlakte, perceeloppervlakte, vraagprijs, aantal kamersen additionele aspecten als woninglabel of parkeermogelijkheden. Je kunt direct contact zoeken met het makelaarskantoor voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op de Woningassistent bekijk je huizen die te koop staan in Veenklooster, Triemen, Oudwoude, Kollumerpomp & Augsbuurt.

woning-te-koop-westergeest

Aanbod appartement kopen in Westergeest

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Studio’s zijn betaalbaar voor de starter, zijn uitstekend bereikbaar, zijn gelijkvloers, ze zijn energiezuinig en vergen ook niet al te veel onderhoud. Belangrijke nadelen: je hebt minder ruimte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet rekening houden met de buren in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Een fijne ligging en erg waardevast.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 63 m2 & 95 m2.
 • Het verbruik ligt op gemiddeld 890 m3 gas en 1770 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Westergeest

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis waarbij de tussenmuren aan andere panden grenzen. Je hebt dus altijd aan beide zijde buren. Groot voordeel? Rijwoningen zijn niet duur en de gas- en stroomkosten vallen vaak erg mee. Rijtjeshuizen zijn geliefd en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Nadelen zijn: weinig ruimte (binnen en buiten) en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Waardevaste investering.
 • Betaalbaar, praktisch en zuinig.
 • De vloeroppervlakte varieert tussen de 76 m2 & 120 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en doorgaans 2140 kWh stroom.

Een hoekwoning kopen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Westergeest is een eengezinswoning deels gegrensd aan een naastgelegen huis en deels vrijstaand. Je hebt meer groen om de woning, je geniet van meer privacy, je hebt ook lichtinval van de zijkant en er zijn meer mogelijkheden voor een uitbouw. Ze zijn vaak wat duurder dan een rijtjeshuis en de energiekosten zijn wat hoger.

 • Meestal een extra stukje zijgrond.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 81 m2 en 121 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2230 kWh elektriciteit en 1290 m3 gas verbruikt

Voor- en nadelen van 2-onder-1-kap woning Westergeest

Een twee onder een kap wil zeggen 2 huizen met een gedeelde binnenmuur. Doorgaans zijn het 2 identieke gespiegelde huizen. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en veel privacy. De totale bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. De kritieke factoren zijn: dat je niet de volledige vrijheid hebt qua ontwerp en dat je mogelijk wat overlast hebt van de directe buren.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 120 m2 en 145 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2430 kWh elektriciteit + 1310 kuub gas verstookt.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Je geniet van erg veel woonoppervlak, een mooie grote tuin en je geniet een grote mate van privacy: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vaak zijn het wel dure huizen. Vaak liggen ze wat meer afgelegen.

 • Je mag alles zelf uitkiezen (ontwerp, materialen, tuin etc).
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning varieert tussen de 142 m2 & 200 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 stroom (kWh) + 1740 gas (m3) verstookt.

Samenvatting: een woning kopen in Westergeest

 1. Maximale hypotheek berekenen

  Wanneer je op woningjacht gaat dan is het verstandig om te achterhalen wat jouw maximale hypotheek is. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Als je weet wat jouw max. hypotheek is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen bezichtigen

  Via concepten als Funda, en ook Huispedia, Pararius, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl kan je razendsnel woningen te koop in Westergeest zoeken. Een mooi huis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar voor het bezichtigen van het huis. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Breng een bod uit

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een eigen aankoopmakelaar te contacteren. Deze expert gaat samen met jou het huis bekijken en adviseert je over de bieding. Tevens kan hij een bijdragen leveren aan het opstellen van de ontbindende voorwaarden.

 4. Bevestig afspraken in het voorlopig koopcontract

  Heeft de verkoper jouw bod gekozen? De koopakte kan dan opgesteld worden. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De getekende koopovereenkomst passeert bij de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Voorwaarde voor overdracht is een getekende hypotheekofferte

  De volgende stap is om de financiering van de koop definitief te regelen. Op basis van het biedbedrag, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), spaargeld dat je zelf meeneemt en te verwachten verbouwkosten en investeringen berekent de adviseur hoeveel jij minimaal moet lenen en welke geldverstrekker dit onder de beste voorwaarden kan aanbieden. In de laatste fase teken je de akte van levering bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Woningtaxateurs en makelaardijen in Westergeest

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het aankopen van een woning. Deze professional onderhandelt over de koopprijs. De verkoopmakelaar helpt de verkopende partij met de verkoop van hun huis en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Belangrijk: een NVM makelaar beschikt over ruime marktkennis en voldoet aan alle eisen. Een taxateur is een specialist die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet door te kijken naar diverse aspecten. Het taxatierapport is een vereiste bij het aankopen van een huis, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of wanneer je de verkoopprijs van jouw huidige woning wil weten. In de tabel hieronder bieden wij adressen van kantoren zoals taxateurs en makelaars in Westergeest en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Waar heb ik een hypotheekadviseurs voor nodig?

Een erkend hypotheekadviseur in Westergeest geeft je passend en persoonlijk advies bij alles wat komt kijken bij het aanvragen van een hypotheek. Jouw adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en bemiddelt tussen jou en de hypotheekverstrekker. Voor een uitgebreid hypotheekadvies betaal je tussen de €2.000 en €2.500. In de tabel hieronder bieden we gegevens van financieel adviseurs in Westergeest.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Westergeest. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Westergeest

Recent (april 2024) zijn er veel woningen te koop aangeboden en verkocht in deze buurt. In de lijst hieronder bekijk je onlangs verkochte woningen in Westergeest en net daarbuiten. Noemenswaardig: je ziet hier de vraagprijzen, de feitelijke verkoopprijs ligt mogelijk hoger. Klik ook direct door naar de pagina over Airco.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is een woning in Westergeest kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er 20.690 huizen. We maken onderscheid tussen 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld vloeroppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000 en de gem. marktprijs is €253.816. De woningmarkt is vrij overspannen. Dit houdt in dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Westergeest. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is steeds vaker noodzakelijk.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Westergeest?

Een huis in Noardeast-Fryslân verbruikt qua energie gem. zo’n 1420 kuub gas en 2640 electriciteit (kWh). Een appartement is het meest zuinig (890 kuub gas p/jaar en 1770 kWh elektra. Een woning die vrijstaand gebouwd is verbruikt de meeste energie (1740 m3 gas voor verwarming en warm water en 3280 kWh electriciteit). Een steeds groter deel huiseigenaren van huizen te koop in Westergeest passen duurzame verwarmingsbronnen als vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie, warmtepomp, zonnepanelen toe om hun energierekening te verlagen.

Wat voor huishoudens wonen in Westergeest?

Dit gebied kent een grote diversiteit in de samenleving. In deze gemeente verblijven 45.228 mensen in 19.440 huishoudens. Er wonen 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 huishoudens met kinderen. Gemiddeld gezien bestaat een huishouden hier uit 2,29 mensen.

Op welke manier kan ik mijn eigen woning verkopen?

Als eerste bereken je de actuele marktprijs en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Populaire kanalen zijn Funda, Open Huizen dagen of social media en marktplaats. Vervolgens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en leg je bezichtigen vast in de agenda. Als dat allemaal gelukt is starten biedingen en onderhandelingen. Zit er een fraai bod tussen? Dan teken je het voorlopige koopcontract en de akte van levering via een notaris. Het is verstandig om je te laten begeleiden door een NVM-verkoopmakelaar.

Zijn er mogelijkheden voor nieuwbouw in Westergeest?

In de omgeving zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Westergeest zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) om te zien welke kavels eventueel beschikbaar zijn en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Rijksoverheid.nl, Rvo.nl, Consumentenbond, Nibud, Eigenhuis.nl voor postcodegebied 9295.

Plaats een reactie