Woning kopen Waaxens

Jouw ideale woning kopen in Waaxens? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving zijn er diverse faciliteiten als scholen, winkels, OV en sportclubs. Ook ontdek je hier een prachtige natuur om te wandelen, fietsen of tot rust te komen. In de gemeente zijn er 20.690 woningen (66,4% koop, 33% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs stijgt ieder jaar en ligt op dit moment op €253.816. Op dit woningplatform vind je het actuele woningaanbod in Waaxens, contactgegevens van makelaardijen, taxateurs en experts in financiële diensten. Bovendien tonen wij extra informatie over huizentypes en geven wij tips bij het kopen of huren van een woning.

 • Het is een zeer geliefde plek midden in Friesland.
 • Je vind hier zowel bovenwoningen en grotere huizen.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • In de regio vind je volop voorzieningen zoals winkels, restaurants, sportclubs, scholen, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsWaaxens
Postcode9152
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Waaxens maart 2024

In het schema hierna verstrekken we alle huizen die te koop staan in maart 2024. Selecteer op perceeloppervlakte, vraagprijs, bouwjaar, woonoppervlakte, woningtype, aantal kamersen andere eigenschappen zoals verwarming of aanwezigheid van een garage. Interesse? Mail of bel het makelaarskantoor voor het inplannen van een bezichtiging. Op de Woningassistent bekijk je woningen die te koop staan in Brantgum, Foudgum, Holwerd, Hiaure of Hantum.

woning-te-koop-waaxens

Studio of appartement kopen in Waaxens

Een appartement is een woning dat zich bevindt in een groter gebouw zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, zijn uitstekend bereikbaar, bijna altijd gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Maar let op: de ruimte is beperkt, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt vaak wat meer geluidsoverlast in een appartementencomplex.

 • Een perfecte woning voor senioren en starters.
 • Goede ligging en zeer betaalbaar.
 • Het woonoppervlakte ligt tussen de 64 m2 & 96 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 890 m3 gas & 1770 kWh aan elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Waaxens

Een tussenwoning is een woningtype die grenst aan tenminste twee andere huizen. Aan de beide kanten heb je dus te maken met directe buren. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze hebben relatief lage stookkosten. Rijtjeshuizen zijn geliefd wat ervoor zorgt dat de waarde op lange termijn hoog blijft. Er zijn ook nadelen: een zeer beperkt vloeroppervlak en je hebt minder lichtinval.

 • Een van de meest gekozen woningtypes.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 87 m2 & 121 m2.
 • Dit type huis gebruikt gemiddeld 1180 kuub gas en doorgaans 2140 kWh elektriciteitsverbruik.

Een hoekwoning kopen

De betekenis van een hoekhuis in Waaxens is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt wat minder inkijk, je hebt ook lichtinval van de zijkant en je hebt meer opties voor een uitbouw. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan tussenwoningen en de verwarmingskosten zijn iets hoger.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Vaak extra grond aan de zijkant.
 • Het gebruiksoppervlakte ligt gemiddeld genomen tussen de 93 m2 en 115 m2.
 • Schatting: er wordt 2230 kWh elektriciteit & 1290 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Waaxens

Een twee onder een kap betekent 2 woningen gescheiden door een gedeelde tussenmuur en een gedeeld dak. Het betreffen 2 identieke huizen die gespiegeld zijn gebouwd. Rondom de woning heb je voldoende ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Minpunten zijn dat je minder keuze in bouwstijl hebt en je qua indeling van de tuin aan regels gebonden bent.

 • 2 huizen die dak en binnenmuur met elkaar delen.
 • Mogelijkheid tot een garage of carport naast het huis.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 122 m2 – 147 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 2430 kWh stroom en 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande woning te koop

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: ontzettend veel woonruimte en je bent lekker op jezelf: geluidsoverlast van de buren zul je niet snel ervaren. Vrijstaand heeft wel een prijskaartje. Meestal zijn ze wat meer in een buitenwijk gelegen.

 • Je kunt zelf het ontwerp / design bepalen.
 • Voldoende ruimte voor een tuinhuisje of garage.
 • De doorsnee oppervlakte van de woning ligt tussen de 154 m2 en 198 m2.
 • Verwachting: er wordt 3280 elektra (kWh) en 1740 gas (m3)verstookt.

In 5 stappen: een woning kopen in Waaxens

 1. Mijn maximale hypotheek

  Op het moment je een woning gaat zoeken dan is het een goed idee om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Laat je goed adviseren in een adviesgesprek met een financieel specialist of een hypotheekadviseur. Wanneer hij berekend heeft wat je kunt lenen kan het huizen zoeken gaan beginnen.

 2. Zoek en bekijk verschillende huizen

  Via woningzoeksites als Funda, Zoekallehuizen.nl, Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Huislijn.nl, Vbo.nl, Pararius kan je 24/7 woningen te koop in Waaxens Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Probeer dan een afspraak te maken voor een uitgebreide bezichtiging. Bij de bezichtiging krijg je een veel beter beeld bij de woning.

 3. Denk na over een eventuele bieding

  Wat je wilt bieden stel je samen a.d.h.v. de waarde van het huis en je bestedingsruimte binnen de hypotheek. In veel situaties is het een aanrader om een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze huis-expert gaat samen met jou het huis bekijken en kan een strategie bepalen voor het biedingsproces. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Voorlopig koopcontract tekenen

  Wordt de woning aan jou gegund? De koopakte zal dan worden samengesteld. Kijk goed of alle gegevens juist staan en of de voor jou relevante ontbindende factoren zijn opgenomen. De opgesteld koopovereenkomst moet uiteindelijk notarieel worden verwerkt. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het tijd om de financiering van de woning definitief te regelen. D.m.v. het geaccepteerde bod, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen calculeert de specialist hoeveel jij minimaal moet lenen en welke hypotheek geschikt is. In het laatste stadium teken je de akte van levering bij de notaris. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Makelaardijen en woningtaxateurs in Waaxens

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het vinden van een passend koophuis. Deze woningdeskundige weet veel over realistische marktprijzen. De verkoopmakelaar kan helpen je eigen woning te verkopen en kent de regels en formaliteiten rondom het verkopen van een woning. Kies altijd voor een NVM makelaar want deze beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxateur is een deskundige die stapsgewijs de prijs van een huis vastzet op basis van criteria als inhoud, oppervlakte en energieprestaties. Een dergelijk taxatierapport is verplicht voor het kopen van een woning, het verhogen of aanpassen van jouw hypotheek of wanneer je jouw huidige huis gaat verkopen. In het overzicht hieronder vind je adresgegevens van taxatie specialisten en makelaars in Waaxens en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een deskundige hypotheekadviseur in Waaxens helpt je van A tot Z bij alle zaken omtrent een hypotheek. De adviseur bekijkt jouw bestedingsruimte en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.950 & €3.050. In het schema hier vind je bedrijfsnamen en gegevens van financieel adviseurs in Waaxens.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Waaxens. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Overzicht met verkochte huizen in Waaxens

Recent (maart 2024) zijn er veel woningen succesvol verkocht in deze regio. In de zoekmachine hieronder vind je een overzicht met onlangs verkochte woningen in Waaxens en omliggende plekken. Let op: het gaat hierbij om de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees op deze website ook alles over Verkoopmakelaar.

Bekijk het aanbod op funda

Koopwoning FAQ: alle veelgestelde vragen op een rij

Wat kost een woning in Waaxens kopen?

In en rondom de gemeente Noardeast-Fryslân zijn er ruim 20.690 woningen. Er zijn 18.423 (66,4%) koophuizen en 2.267 (33%) huurwoningen. Woningen hebben een gemiddeld woonoppervlakte van 149 m2. De WOZ waarde van een gemiddelde woning is €172.000 en de gem. verkoopprijs is €253.816. Tegenwoordig is de woningmarkt vrij krap. Dit zorgt ervoor dat het aanbod klein is en een best hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Waaxens. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en 10%+ overbieden is geen uitzondering.

Hoe zit het met het energieverbruik van huizen in Waaxens?

Een woning in Noardeast-Fryslân kent een gem. verbruik van 1420 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2640 stroom (kWh). Een appartement is het meest zuinig (890 kuub aardgas en 1770 elektra (kWh). Een vrijstaande villa is gemiddeld gezien een grootverbruiker (1740 kuub gas p/jaar en 3280 kWh electriciteit). Meer en meer bezitters van huizen te koop in Waaxens passen duurzame producten zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, dakisolatie, zonnepanelen, vloerisolatie, warmtepomp toe om de energierekening te verminderen.

Hoe zit het met de gezinssamenstelling van huishoudens die wonen in Waaxens?

Deze gemeente heeft een mooie mix van verschillende type huishoudens. In de gemeente wonen 45.228 inwoners in 19.440 verschillende huishoudens. Dit zijn 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 families zonder kinderen en 6.901 families met kinderen. Gemiddeld bestaat een huishouden uit 2,29 mensen (volwassenen en kinderen).

Op welke manier kan ik zelf een eigen woning verkopen?

Als eerste bepaal je de vraagprijs en kan je een keuze maken uit een van de verkoopwebsites. Je kunt dit natuurlijk doen via Funda, een open huis dag of via online marktplaatsen en sociale media. Vervolgens zorg je dat jouw huis er helemaal spik en span uitziet en ga je bezichtigingen inplannen. Daarna komen de biedingen binnen. een mooi bod ontvangen? Dan is het tijd voor de (voorlopige) koopakte en de akte van overdracht (via de notaris). Tip: kies een NVM-verkoopmakelaar. Deze helpt je bij alle genoemde stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Waaxens?

In deze streek zijn er meestal wel bouwkavels die een woonbestemming hebben. Hier kan jij jouw nieuwbouwwoning in Waaxens bouwen of laten bouwen. Vraag een brochure aan bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en check of er actief kavels worden aangeboden en wat de prijs van de kavel is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Nibud, Milieucentraal, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond, Rvo.nl voor postcodegebied 9152.

Plaats een reactie