Woning kopen Brantgum

Plannen om een woning te kopen in Brantgum? Het is een zeer geliefde plek in de provincie Friesland. In de nabije omgeving vind je diverse dagelijkse voorzieningen zoals basisscholen, supermarkten en openbaar vervoer. Daarbij tref je hier een groot natuurgebied waar je helemaal tot rust kunt komen. In de gemeente zijn er in totaal 20.690 huizen (66,4% koophuis, 33% huurwoning). De gemiddelde transactieprijs neemt ieder jaar toe en ligt nu rond de €253.816. Op dit woningportaal check je het actuele woningaanbod in Brantgum, gegevens van verkoop- en aankoopmakelaars, taxatiebedrijven en experts in financiële diensten. Tevens tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een unieke plek in de provincie Friesland.
 • Je vind hier onder andere kleine appartementen en grotere woningen.
 • De gemiddelde WOZ in 2024 ligt op €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is €253.816.
 • Je hebt hier toegang tot diverse mogelijkheden zoals natuurgebieden, sportclubs, winkels, kinderopvang, openbaar vervoer.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsBrantgum
Postcode9153
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Brantgum maart 2024

Met onze woningzoeker tref je alle woningen die in maart 2024 te koop worden aangeboden. Kies op basis van bouwjaar, vraagprijs, woonoppervlakte, woningtype, ligging, aantal kamersen additionele aspecten als energielabel of de aanwezigheid van een kelder. Extra info nodig? Bezoek dan de verkopende makelaar en bespreek de opties voor een bezichtiging. Via deze website bekijk je ook het actuele woningaanbod in Foudgum, Raard, Waaxens, Holwerd en Hiaure.

woning-te-koop-brantgum

Een appartement kopen in Brantgum

Een appartement is een woning in een groter gebouw, zoals een flat. Er wordt schappelijke tarieven gehanteerd voor studio’s, ze zijn centraal gelegen, zijn doorgaans gelijkvloers zijn zeer energiezuinig en zijn ook nog eens onderhoudsarm Negatieve aspecten zijn: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, er is meestal alleen een balkon en geen tuin en je moet meer rekening houden met andere bewoners van het appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Een fijne ligging en zeer betaalbaar.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 69 m2 – 98 m2.
 • Het jaarlijks energiegebruik is zo’n 890 m3 gas & 1770 kWh elektriciteit.

Rijtjeshuis kopen Brantgum

Onder een tussenwoning wordt verstaan een huis die grenst aan tenminste twee andere huizen. Je zit dus aan beide kanten vast. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de laatste jaren erg populair en je kan ze zonder al te veel risico kopen. Belangrijke aandachtspunten zijn: vaak een klein tuintje en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Minder warmteverlies door huizen aan weerszijden.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 76 m2 en 121 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en gem. 2140 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning: info en voordelen

Een specifiek hoekhuis in Brantgum is een eengezinswoning die gelegen is aan het einde van een rij tussenwoningen. De tuin is over het algemeen wat ruimer, je hebt maar buren aan 1 kant, minder last van schaduw en je kunt makkelijk rondom de woning lopen. Vaak zijn de aankoopkosten meer in vergelijking met rijwoningen en je verbruikt vaak iets meer gas.

 • Een hoekhuis is de blikvanger in de straat.
 • Minder het gevoel dat je opgesloten zit.
 • Het gem. gebruiksoppervlakte ligt tussen de 88 m2 – 124 m2.
 • Er wordt jaarlijks 2230 kWh stroom & 1290 m3 gas verbruikt

Uitleg en informatie 2-onder-1-kap woning Brantgum

Een twee onder een kap wil zeggen 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. Meestal zijn de huizen gespiegeld. Je geniet van maximale ruimte en je hebt deels het vrijstaande gevoel. De aanneemsom deel je met de buren wat maakt dat het geheel betaalbaar blijft. Punten van aandacht zijn: dat je niet helemaal rondom de woning kunt lopen en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Dubbelwoningen delen een binnenmuur en het dak met elkaar.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Reken bij een dubbelwoning op een gem. woonoppervlak van tussen de 134 m2 en 143 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2430 kWh elektriciteit en 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen kopen

Een vrijstaande woning staat volledig vrij en is zit dus niet vast aan andere objecten. Dit is voor velen een uiteindelijk doel. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Daarbij zijn het wel de duurdere woningtypes. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Samen met een architect kun je zelf het design bepalen.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 153 m2 – 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3) gebruikt.

In 5 stappen: een woning kopen in Brantgum

 1. Wat kan ik lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan is het verstandig om eerst te weten wat jouw financiële mogelijkheden zijn. Het beste plan je hiervoor een adviesgesprek in bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Zodra je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat jouw bestedingsruimte is gaat het leuke gedeelte beginnen: de woningjacht!

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Op de website van Funda, maar ook Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Vbo.nl, Zoekallehuizen.nl, Pararius, Huislijn.nl kan je razendsnel woningen te koop in Brantgum Centrum zoeken. Een mooi huis gevonden? Bel de makelaar dan direct voor een uitgebreide bezichtiging. Bij het doorlopen van de woning krijg je pas echt een realistisch beeld van het huis.

 3. Start met het biedingsproces

  Jouw bod komt tot stand door de marktwaarde van het huis en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze huis-expert loopt mee als je de woning gaat bekijken en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Ook bespreekt hij de ontbindende voorwaarden.

 4. Handtekening onder voorlopig koopcontract zetten

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan kan de koopakte worden opgesteld. Neem goed door of de juiste dingen erin staan en of jouw ontbindende voorwaarden zijn opgenomen. De gezamenlijke koopovereenkomst stuurt de makelaar naar de notaris. Na koop van de woning heb je nog 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Het belangrijkste gedeelte is om de financiering van jouw volgende huis rond te maken. Op basis van de overeengekomen prijs, kosten koper (k.k.), eigen geld en toekomstige verbouwingen berekent de adviseur wat het te lenen bedrag is en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. In de laatste fase moet alleen nog de leveringsakte getekend worden. Het huis staat nu definitief op jouw naam.

Woningtaxateurs en makelaars in Brantgum

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze professional weet waar een goed bod aan moet voldoen. Een verkoopmakelaar levert diensten om je eigen woning op de markt te brengen en helpt met zaken als bezichtigingen. Tip: de NVM makelaar heeft alle benodigde papieren op zak. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt op basis van o.a. woonoppervlakte en energiezuinigheid. Een dergelijk taxatierapport is een dossierstuk bij het verkrijgen van een lening, het wijzigen van jouw huidige hypotheek en ook als je de overwaarde van je huidige huis wilt weten. Bijgaand bekijk je namen en adressen van taxatie experts en makelaars in Brantgum en regio.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Bekijk lokale hypotheekadviseurs

Een vakbekwame hypotheekadviseur in Brantgum geeft advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. De bank of adviseur bekijkt jouw persoonlijke en financiële situatie en zal uiteindelijk ook de hypotheek ook voor je afsluiten. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €1.250 en €2.800. In de tabel hieronder tref je namen en adressen van financieel adviseurs in Brantgum.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Brantgum. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Recent verkochte huizen in Brantgum

Afgelopen maand (maart 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze gemeente. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Brantgum en omliggende plekken. Disclaimer: het gaat hier enkel om vraagprijzen, de uiteindelijke transactieprijs ligt soms hoger. Bekijk ook meer info over WOZ waarde.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: Info over koophuizen kopen

Wat kost een woning in Brantgum kopen?

In de direct omgeving van de gemeente Noardeast-Fryslân registreren wij 20.690 woonhuizen. De verdeling is als volgt: 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. Woningen hebben een gemiddeld gebruiksoppervlakte van 149 m2. De WOZ-waarde ligt gemiddeld op €172.000 en de gem. marktprijs is €253.816. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit heeft als gevolg dat dat je als koper niet veel keuze hebt en een fors hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Brantgum. De tijd dat een woning te koop staat is minimaal en overbieden is aan de orde van de dag.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Brantgum?

Een woning in Noardeast-Fryslân heeft een verbruik van gemiddeld 1420 m3 gas voor verwarming en warm water en 2640 electriciteit (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (890 m3 gas voor verwarming en warm water en 1770 stroom (kWh). Een vrijstaande villa is topverbruiker qua energie (1740 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 3280 electriciteit (kWh)). Een groeiend aantal eigenaren van huizen te koop in Brantgum passen duurzame bronnen zoals spouwmuurisolatie, dubbel glas, vloerisolatie, zonnepanelen, warmtepomp, dakisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type gezinnen wonen in Brantgum?

Deze regio heeft een gevarieerde mix huishoudens. In de gemeente verblijven 45.228 mensen in 19.440 verschillende gezinnen. Hier wonen 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 gezinnen zonder kinderen en 6.901 families met kinderen. De gemiddelde huishoudensgrootte is 2,29 inwoners.

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Om te beginnen denk je na over de vraagprijs en kun jij je aanmelden bij een verkoopplatform. Kies bijvoorbeeld voor gebruik van Funda, de NVM Open Huizen Dag of social media. Tevens moet je huis verkoopklaar worden gemaakt (schoon) en plan je bezichtigingen in. Nu krijg je schriftelijk de biedingen binnen. Is er een bod met aantrekkelijke voorwaarden? Dan schrijf je de gemaakte afspraken in de koopovereenkomst en de notariële leveringsakte. De NVM-verkoopmakelaar is gespecialiseerd en kan je hierbij ondersteunen.

Welke projecten zijn er voor nieuwbouw in Brantgum?

In deze provincie vind je diverse bouwkavels die al een woonbestemming hebben. In sommige gevallen kan je hier jouw eigen nieuwbouwwoning Brantgum zetten. Vraag aanvullende informatie op bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en ontdek of/welke kavels er te koop worden aangeboden en wat de kosten zijn.


Bronvermelding: o.a. CBS, Eigenhuis.nl, Nibud, Milieucentraal, Rvo.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9153.

Plaats een reactie