Woning kopen Wânswert

Een woning kopen in Wânswert? Je kunt hier heerlijk wonen midden in de provincie Friesland. In en rondom deze plek vind je voldoende faciliteiten zoals scholen, winkels en horeca. Bovendien is er vlakbij een groot natuurgebied waar je heerlijk kunt wandelen en fietsen. De gemeente biedt 20.690 huizen (66,4% koop, 33% huur). De woningprijs is recent fors gestegen en komt nu uit op €253.816. Op dit huizenplatform blader je door het woningaanbod in Wânswert, namen en adressen van makelaardijen, taxateurs en hypotheekbedrijven. Tevens lees je meer informatie over verschillende woningtypes en kan je ons stappenplan gebruiken bij het kopen van een huis.

 • Het is een diverse en populaire plaats in Friesland.
 • Je vind hier onder andere tussenwoningen en luxe villa’s.
 • In 2024 is de gemiddelde WOZ waarde €172.000, de gemiddelde huizenprijs is €253.816.
 • In de regio zijn veel faciliteiten zoals openbaar vervoer, natuurgebieden, kinderopvang, restaurants, scholen.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteNoardeast-Fryslân
PlaatsWânswert
Postcode9178
Netnummer0519 (+31519)
Inwoners (gemeente)45.228
Aantal huishoudens19.440
Aantal huishoudens met kinderen6.901
Gemiddelde huishoudensgrootte2,29
Aantal woningen20.690
Aantal koopwoningen18.423
Aantal huurwoningen2.267
Gemiddelde woonoppervlakte149 m2
Gemiddelde WOZ€172.000
Gemiddelde verkoopprijs€253.816
Gemiddeld gasverbruik1420 m3
Gemiddeld stroomverbruik2640 kWh

Woningaanbod Wânswert mei 2024

In deze lijst krijg je inzicht in optionele koophuizen die in mei 2024 worden verkocht. Je kunt jouw zoekopdracht specificeren met filters als ligging, woonoppervlakte, woningtype, perceeloppervlakte, aantal kamers, vraagprijsen andere eigenschappen zoals duurzaamheid en aanwezigheid van een garage. Neem contact op met de betreffende makelaar voor een bezichtigingsmoment. Op de Woningassistent bekijk je huizen te koop in Drachten, Drachten-Azeven, Jislum, Lichtaard & Reitsum.

woning-te-koop-wanswert

Studio of appartement kopen in Wânswert

Een appartement is een woonhuis dat deel uitmaakt van een groter gebouw. Deze studio’s zijn voordelig, zijn uitstekend bereikbaar, gelijkvloers en dus geschikt voor ouderen, hebben lage stookkosten en zijn ook nog eens onderhoudsarm Niet vergeten: ze hebben niet zoveel woonoppervlakte, je hebt meestal geen eigen tuin en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Geliefd bij studenten, starters en senioren.
 • Goede ligging en geen tuinonderhoud.
 • Het doorsnee woonoppervlakte ligt tussen de 61 m2 en 100 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 890 m3 gas + 1770 kWh stroom.

Rijtjeshuis kopen Wânswert

De betekenis van een tussenwoning is een huis die tussen 2 andere huizen (vaak in een rij) gevestigd is. Je woont dus tussen twee andere gezinnen in. Rijwoningen zijn relatief goedkoop en je hebt meestal niet zo’n hoge energierekening. Rijtjeshuizen is het meest populaire woningtype en ze liggen altijd goed in de markt voor langere termijn. Wat betreft de nadelige aspecten: een zeer beperkt vloeroppervlak en je krijgt veel meer mee van de buren.

 • Relatief goedkoop op de huizenmarkt.
 • Weinig onderhoud buitenshuis.
 • De doorsnee vloeroppervlakte ligt tussen de 86 m2 & 124 m2.
 • Gemiddeld energiegebruik is 1180 kuub gas en tevens 2140 kWh elektriciteit.

Een hoekwoning kopen

Een fraai hoekhuis in Wânswert is een eengezinswoning die grenst aan een aanliggende woning. Je hebt een extra strook tuin aan de zijkant, je hebt veel meer vrijheid, je geniet van lekker veel daglicht en je hebt meer opties voor een uitbouw. De marktprijzen liggen wat hoger dan een rijtjeswoning en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Een hoekhuis is een herkenbaar huis in de straat.
 • Meer privacy en meer lichtinval.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 97 m2 & 123 m2.
 • Per 12 maanden wordt er gem. 2230 kWh elektriciteit & 1290 m3 gas gebruikt.

Aanbod 2-onder-1 kap woningen Wânswert

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen met tussenmuur en meestal een gedeeld dak. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. De ruimtes zijn doorgaans erg groot en je hebt een beetje het gevoel van vrijstaand wonen. De bouwkosten deel je met de buren wat zorgt voor relatief lage kosten per m2. Negatieve aspecten zijn je hebt minder keuze in ontwerp en uitstraling en je op moet letten qua geluidsoverlast.

 • Uniek woningtype waarbij binnenmuur en dak gedeeld worden.
 • Relatief goedkoop door bouwkosten te delen.
 • Gemiddelde woonoppervlak van een dubbelwoning ligt tussen de 124 m2 – 146 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2430 kWh stroom en 1310 kuub gas ingekocht.

Vrijstaand huis kopen

Een vrijstaande woning is een woning die niet is aangebouwd aan andere gebouwen. Het mooiste is: erg veel ruimte in en buiten je huis en je hebt het meeste privacy: je hebt praktisch geen last van de buren. Vaak zijn het wel dure huizen. Daarbij woon je ook vaak wat meer in een buitenwijk.

 • Je hebt de volledige vrijheid in het ontwerp van de kavel.
 • Geniet van een lekkere grote tuin.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 148 m2 – 191 m2.
 • Er wordt jaarlijks doorgaans 3280 elektriciteit (kWh) + 1740 gas (m3)verstookt.

Uitleg: een woning kopen in Wânswert

 1. Wat is mijn max. hypotheek?

  Als je naar woningen gaat zoeken dan adviseren wij om eerst te bekijken welk bedrag je kunt lenen met jouw inkomen. Plan een vrijblijvend adviesgesprek met een hypotheekadviseur die alle producten kan aanbieden. Zodra het duidelijk is wat je budget is kan jij heel specifieke naar huizen kijken.

 2. Plan een woning bezichtiging in

  Op de website van Funda, maar ook Vbo.nl, Pararius, Jaap.nl, Huislijn.nl, Huizenzoeker.nl, Huispedia kan je 24/7 woningen te koop in Wânswert Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Maak dan direct een afspraak voor een uitgebreide bezichtiging. Wanneer je de woning doorloopt kan je de daadwerkelijke staat van het huis goed inschatten.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bieding bepaal je op basis van de woningwaarde en wat je maximaal kunt lenen. In veel situaties is het een aanrader om een deskundige aankoopmakelaar te zoeken. Deze expert kijkt mee tijdens de bezichtiging en kan samen met jou een weloverwogen bod uitbrengen. Hij heeft ook kennis over ontbindende voorwaarden.

 4. Maak afspraken middels een voorlopig koopcontract

  Heb jij het winnende bod uitgebracht? Dan wordt de koopakte opgesteld. Bekijk goed of alles klopt en of de ontbindende voorwaarden in de overeenkomst vermeld staan. Deze koopovereenkomst passeert bij de notaris. Er geldt een bedenktermijn van 3 dagen.

 5. Teken de definitieve hypotheek en voorwaarden

  De volgende stap is om de financiering van het huis in orde te maken. Door middel van het geaccepteerde bod, overdrachtsbelasting, notariskosten (kosten koper), in te brengen spaargeld en eventuele verbouwplannen wordt voor jou berekend wat het hypotheekbedrag moet worden en welke bank/geldverstrekker goed matcht met jouw situatie. Helemaal aan het einde die je alleen nog de overdrachtsakte te ondertekenen. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaars in Wânswert

Je kan een aankoopmakelaar inschakelen voor hulp bij het zoeken van huizen die passen bij jouw behoeftes. Deze specialist heeft kennis over bouwkundige thema’s en prijzen. Een verkoopmakelaar schakel je in als je zelf een huis wilt verkopen en weet precies wat er komt kijken bij de verkoop. Tip: neem een NVM makelaar want deze persoon voldoet aan strenge opleiding- en kwaliteitseisen. De taxateur is een onafhankelijk en gediplomeerd persoon die de marktwaarde van een object berekend op basis van vaste criteria. Een dergelijk taxatierapport is benodigd voor de financiering van de aankoop van een woning, het ophogen van een bestaande hypotheek of als je wilt weten wat jouw huidige woning waard is. In de onderstaande tabel bekijk je adressen van taxatiebedrijven en makelaars in Wânswert en omgeving.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Hypotheekadviseurs zoeken

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Wânswert geeft je passend en persoonlijk advies bij het kiezen en afsluiten van een hypotheekproduct. Deze expert kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en laat je zien welke hypotheken er allemaal zijn. Gedegen hypotheekadvies kost gemiddeld tussen de €2.000 – €2.500. In het schema hier bekijk je namen en adressen van financieel adviseurs in Wânswert.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Wânswert. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Lijst met verkochte huizen in Wânswert

Recent (mei 2024) is er een groot aantal woning verkocht in deze omgeving. In de lijst hieronder kun je zoeken door alle verkochte woningen in Wânswert en net daarbuiten. Belangrijk: dit zijn puur vraagprijzen, en niet om de uiteindelijke verkoopprijs. Bekijk ook meer info over Glasvezel vergelijken.

Bekijk het aanbod op funda

De meest gestelde vragen rondom koophuizen

Hoe duur is een woning in Wânswert kopen?

In de buurt van de gemeente Noardeast-Fryslân vinden we circa 20.690 woonhuizen. Je vindt hier circa 18.423 (66,4%) koopwoningen en 2.267 (33%) huurhuizen. De gem. woonoppervlakte is 149 m2. De WOZ-waarde van dit jaar bedraagt gemiddeld €172.000, de gemiddelde verkoopprijs is flink gegroeid naar €253.816. De woningmarkt is op dit moment vrij krap. Dit houdt in dat dat er relatief weinig huizen te koop staan en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Wânswert. Je moet er heel snel bij zijn en je dient vaak flink te overbieden.

Wat zijn de energieprestaties van huizen in Wânswert?

Een woonhuis in Noardeast-Fryslân gebruikt gemiddeld 1420 m3 gas (voor warm water en verwarming) en 2640 elektra (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (890 m3 aan gas en 1770 elektra (kWh). Een vrijstaande woning verbruikt de meeste energie (1740 m3 gas en 3280 kWh electriciteit). Steeds meer huizenbezitters van huizen te koop in Wânswert passen duurzame investeringen zoals dubbel glas, dakisolatie, zonneboiler, vloerisolatie, zonnepanelen, spouwmuurisolatie toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Wat voor type families wonen in Wânswert?

Dit buurtschap heeft een gevarieerde mix huishoudens. In deze gemeente wonen 45.228 personen die we kunnen onderverdelen in 19.440 huishoudens. Hier wonen 6.449 eenpersoonshuishoudens, 6.090 families zonder kinderen en 6.901 families met kinderen. Een gemiddeld gezin woont met 2,29 personen (volwassenen en kinderen).

Hoe kan ik het beste mijn eigen woning verkopen?

Ten eerste moet je een verkoopprijs bepalen en bedenk je hoe je de woning gaat promoten. Maak gebruik van Funda, een open dag organiseren of Facebook/instagram. Hierna maak je jouw woning helemaal verkoopklaar en laat je geïnteresseerden langskomen voor een bezichtiging. Nu komen de biedingen binnen. Zit er een fraai bod tussen? Dan regel je enkel nog de (voorlopige) koopakte en de notariële overdrachtsakte. Indien gewenst kan de NVM-verkoopmakelaar veel stappen voor je uit handen nemen.

Zijn er bouwkavels voor nieuwbouw in Wânswert?

In deze buurt zijn diverse bouwkavels die een woonbestemming hebben. Je kunt hier helemaal zelf een nieuwbouwwoning in Wânswert zetten. Informeer bij de gemeente (www.noardeast-fryslan.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en wat de prijs is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Consumentenbond, Nibud, Rvo.nl, Eigenhuis.nl, Rijksoverheid.nl voor postcodegebied 9178.

Plaats een reactie