Woning kopen Drachten-Azeven

Van plan om een woning te kopen in Drachten-Azeven? Het is een erg populaire woonplaats in de provincie Friesland. In de nabije buurt zijn er uiteenlopende faciliteiten als basisscholen, kinderopvang en winkels. Bovendien vind je in de directe omgeving een prachtige natuur voor wandelingen en fietstochten. De gemeente heeft 13.202 huizen (70,2% koop, 29,6% huurhuizen). De gemiddelde transactieprijs van een woning is de laatste jaren fors toegenomen tot €320.331. Op deze website blader je door het huidige woningaanbod in Drachten-Azeven, adressen van kantoren als NVM-makelaars, taxateurs en experts in financiële diensten. Daarnaast tonen wij extra informatie over huizentypes en helpt ons stappenplan jou bij het kopen van een eerste huis.

 • Het is een heerlijke plek in Friesland.
 • Je vindt hier een goede mix van starterswoningen en 2-onder-1-kappers en vrijstaande huizen.
 • Gemiddelde WOZ-waarde 2024 is €236.000, de gemiddelde koopsom van een huis is €320.331.
 • Je hebt hier toegang tot diverse faciliteiten zoals natuurgebieden, openbaar vervoer, winkels, restaurants, kinderopvang.
ProvincieProvincie Friesland
GemeenteOpsterland
PlaatsDrachten-Azeven
Postcode9207
Netnummer0512 (+31512)
Inwoners (gemeente)29.733
Aantal huishoudens12.582
Aantal huishoudens met kinderen4.516
Gemiddelde huishoudensgrootte2,31
Aantal woningen13.202
Aantal koopwoningen11.397
Aantal huurwoningen1.805
Gemiddelde woonoppervlakte162 m2
Gemiddelde WOZ€236.000
Gemiddelde verkoopprijs€320.331
Gemiddeld gasverbruik1470 m3
Gemiddeld stroomverbruik2920 kWh

Woningaanbod Drachten-Azeven mei 2024

In het schema hierna blader je door de beschikbare koopwoningen in mei 2024. Selecteer op vraagprijs, perceeloppervlakte, bouwjaar, woningtype, ligging, aantal kamersen additionele aspecten als energielabel en mogelijkheden voor parkeren. Neem contact op met de verkoopmakelaar voor een afspraak om het huis te bezichtigen. Op ons huizenplatform vind je ook het nieuwste woningaanbod in Kortehemmen, Boornbergum, Drachten, Wânswert of Jislum.

woning-te-koop-drachten-azeven

Appartement kopen in Drachten-Azeven

Een appartement is een woning in een gebouw met meerdere woningen. Deze studio’s zijn voordelig, vaak gelegen op een centrale plek, in de regel gelijkvloers, zijn zeer energiezuinig en hebben niet zoveel onderhoud nodig. Wat wel geldt: het woonoppervlak is niet al te groot, je moet de tuin vaak delen en je hebt sneller last van buren in een appartementencomplex.

 • Vaak gekozen door starters, stellen en studenten.
 • Alle voorzieningen dichtbij en erg waardevast.
 • De bandbreedte van het woonoppervlakte ligt tussen de 65 m2 en 101 m2.
 • Gemiddeld energieverbruik is 800 m3 gas + 1740 kWh aan stroom.

Rijtjeshuis kopen Drachten-Azeven

De betekenis van een tussenwoning is een huis die zich bevindt tussen twee andere huizen. Je zit dus ingebouwd tussen twee andere objecten. Je betaald voor rijwoningen gelukkig niet de hoofdprijs en ze gebruiken relatief weinig gas en stroom. Rijtjeshuizen zijn de meest populaire huizen in Nederland en ze zijn doorgaans een goede investering. Natuurlijk zijn er negatieve punten: weinig ruimte rondom de woning en vaak heb je geen toegangsweg tot achtertuin.

 • Een ideale woning voor starters.
 • Voordelig en comfortabel.
 • De gem. vloeroppervlakte ligt tussen de 83 m2 – 107 m2.
 • Het energieverbruik is circa 1180 kuub gas en tevens 2350 kWh elektriciteit.

Aanbod hoekwoningen

Wat er bedoeld wordt met een hoekhuis in Drachten-Azeven is een eengezinswoning dat aan de rand van een blok met woning ligt. Je hebt een grotere tuin, je hebt veel meer vrijheid, meer lichtinval en je kunt gemakkelijker een uitbouw doen. De tarieven / taxatiewaarden zijn gemiddeld gezien hoger dan rijwoningen en het gasverbruik ligt vaak wat hoger.

 • Vaak extra grond aan de zijkant van de woning.
 • Maar aan een kant te maken met buren.
 • Gebruiksoppervlakte tussen de 91 m2 & 129 m2.
 • Er wordt gemiddeld 2520 kWh stroom + 1300 m3 gas ingekocht.

2-onder-1 kap woning Drachten-Azeven

Met een twee onder een kap wordt bedoeld: 2 woningen die aan elkaar vast gebouwd zijn. De indeling is vaak gelijk, maar dan gespiegeld. In en rondom het huis is veel oppervlak met slechts beperkte inkijk. De totale bouwkosten deel je met de buren zodat de kosten beheersbaar blijven. Punten van aandacht zijn: dat je met 1 buitenmuur beperkte lichtinval hebt en dat je overlast kunt ervaren van de buren.

 • Vaak zijn de twee woningen elkaars spiegelbeeld.
 • Bouwkosten delen met de buren dus goedkoper.
 • Een dubbelwoning kent een gem. woonoppervlak tussen de 122 m2 – 140 m2.
 • Op jaarbasis wordt er +/- 2680 kWh elektra & 1310 kuub gas afgenomen.

Vrijstaande huizen

Een vrijstaande woning staat los van andere objecten. Voor veel mensen is dit de droom. Je hebt veel woonruimte, een grote tuin en je hebt maximale privacy: je kunt gemakkelijk beschutting creëren met bomen of struiken. Vrijstaand wonen heeft wel een prijs. Ook woon je vaak wat meer buitenaf.

 • Vrijheid van ontwerp en indeling.
 • Maximale woonruimte in en buitenshuis.
 • De oppervlakte van de woning ligt gemiddeld genomen tussen de 142 m2 en 190 m2.
 • Verwachting: er wordt 3540 stroom (kWh) & 1800 gas (m3)verstookt.

In vijf stappen een woning kopen in Drachten-Azeven

 1. Hoeveel kan ik maximaal lenen?

  Zodra je start met het zoeken naar een huis dan raden wij aan om eerst te kijken wat je eigenlijk kunt lenen. Krijg inzicht in je financiële situatie tijdens het adviesgesprek bij een hypotheekadviseur of je financiële contactpersoon. Eens je een accurate en betrouwbare berekening hebt wat je verantwoord kan lenen kan je gerichter zoeken naar woningen.

 2. Woningen zoeken en bezichtigen

  Middels Funda, of bijvoorbeeld Jaap.nl, Huizenzoeker.nl, Zoekallehuizen.nl, Huislijn.nl, Huispedia, Pararius kan je woningen te koop in Drachten-Azeven Centrum zoeken. Heb je een pareltje gevonden? Bel de makelaar dan direct voor het bezichtigen van het huis. Door te kiezen voor een bezichtiging krijg je pas echt een goed beeld van het huis.

 3. Breng een bod uit

  Je maximale bod zul je moeten bepalen met een analyse van de marktwaarde en jouw maximale hypotheekbedrag. Het is vaak niet onverstandig een speciale aankoopmakelaar mee te laten kijken. Deze professional loopt mee als je de woning gaat bekijken en zal een indicatie geven van het ideale bod. Eventueel kan hij ook helpen met de ontbindende voorwaarden.

 4. Leg alles vast in het voorlopige koopcontract

  Heb jij de bieding gewonnen? Dan is het tijd om de koopakte te tekenen. Neem goed door of alles juist vermeld is en of de ontbindende voorwaarden juist zijn ingevuld. De opgesteld koopovereenkomst wordt verstuurt naar de notaris. Volgens de wet heb je recht op 3 dagen bedenktijd.

 5. Hypotheek bevestigen en overdracht

  Nu is het zaak om de financiering af te ronden. Gebaseerd op woningwaarde, kosten koper (overdrachtsbelasting en notariskosten), eigen spaargeld dat je wilt inbrengen en noodzakelijke verbouwingen zal de expert een advies uitbrengen aangaande welk hypotheekbedrag nodig is en welke geldverstrekker dit het meest gunstig kan verstrekken. Helemaal aan het einde breng je een bezoek aan de notaris voor het tekenen van de akte van levering. Gefeliciteerd! Jij bent nu de eigenaar van de woning!

Taxateurs en makelaardijen in Drachten-Azeven

Een eigen aankoopmakelaar is in te zetten voor het zoeken van een woning die past bij je wensen. Deze specialist zorgt dat jij een eerlijke prijs betaalt voor jouw volgende huis. Een verkoopmakelaar zet jouw huis op een aantrekkelijke manier in de markt en neemt al het contact met potentiële koper uit handen. Advies: een NVM makelaar beschikt over de juiste kennis en opleiding. Een taxatie specialist is iemand die gefundeerd de waarde van een huis onderzoekt na aanleiding van een uitvoerige woninginspectie. Het taxatierapport is een dossierstuk bij de financiering van de aankoop van een woning, het aanvragen van een bouwdepot voor een hypotheek of als je van plan bent te verkopen en een indicatie van de marktwaarde wil hebben. Bijgaand vind je contactgegevens van taxatie experts en makelaars in Drachten-Azeven en daarbuiten.

Geen taxateurs en makelaars gevonden
In deze plaats zijn er nog geen taxateurs of makelaardijen gevonden. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Wat doet een hypotheekadviseur?

Een gediplomeerd hypotheekadviseur in Drachten-Azeven geeft financieel advies en helpt bij het verkrijgen van een hypotheek. De adviseur kijkt wat je maximaal kunt lenen en maandelijks aan hypotheek kunt betalen, en helpt bij het kiezen van een hypotheek. Dit heeft wel een prijskaartje. Goed hypotheekadvies kost tussen de €1.950 – €2.900. In de opsomming hierna vind je adressen van financieel adviseurs in Drachten-Azeven.

Geen hypotheekadviseurs gevonden
We hebben nog geen financieel adviseurs gevonden in Drachten-Azeven. Klik hier om een nieuw bedrijf aan te melden.

Reeds verkochte huizen in Drachten-Azeven

De afgelopen tijd (mei 2024) zijn er weer veel woningen verkocht in deze regio. In de lijst hieronder doorzoek je moeiteloos alle huidige verkochte woningen in Drachten-Azeven en direct omgeving. Goed om te weten: je ziet hier de vraagprijzen, en niet de daadwerkelijke verkoopprijs. Lees ook verder over Inboedelverzekering.

Bekijk het aanbod op funda

FAQ: onderwerpen over woningen aankopen

Wat kost gemiddeld een woning in Drachten-Azeven kopen?

In de buurt van de gemeente Opsterland vinden we circa 13.202 woonobjecten. We maken onderscheid tussen 11.397 (70,2%) koophuizen en 1.805 (29,6%) huurwoningen. De gem. woonoppervlakte is 162 m2. Dit jaar komt de gem. WOZ-waarde neer op €236.000 en de gem. marktprijs is €320.331. De situatie op de woningmarkt is onevenwichtig. Dat houdt in dat er niet veel aanbod is en een historisch hoge gemiddelde vierkantemeterprijs in Drachten-Azeven. Woningen staan kort te koop en je dient vaak flink te overbieden.

Hoe energiezuinig zijn woningen in Drachten-Azeven?

Een woonhuis in Opsterland gebruikt in de basis gemiddeld zo’n 1470 kuub gas p/jaar en 2920 stroom (kWh). Een appartement of flat in deze gemeente gebruikt het minst (800 m3 per jaar aan gas en 1740 kWh elektra. Een groot vrijstaand woonhuis is een grootverbruiker qua energie (1800 kuub aardgas en 3540 stroom (kWh)). Een groeiend aantal huiseigenaren van huizen te koop in Drachten-Azeven passen duurzame artikelen zoals dakisolatie, dubbel glas, spouwmuurisolatie, vloerisolatie, zonneboiler, zonnepanelen toe om te bezuinigen op de maandelijkse energierekening.

Welk type huishoudens wonen in Drachten-Azeven?

Deze gemeente is heel divers als het gaat om soorten huishoudens. In de gemeente zijn 29.733 mensen die we kunnen onderverdelen in 12.582 verschillende huishoudens. Om wat specifieker te zijn: 3.863 eenpersoonshuishoudens, 4.203 gezinnen zonder kinderen en 4.516 huishoudens met kinderen. De grootte van een gemiddeld gezin is 2,31 mensen (volwassenen en kinderen).

Is het mogelijk om zelf mijn eigen woning te verkopen?

In de eerste fase bepaal je de vraagprijs en ga je nadenken hoe je de woning onder de aandacht gaat brengen. Populaire kanalen zijn Funda, de Open Huizen dagen of via bekenden, vrienden en familie. Vervolgens zorg je dat alles goed opgeruimd is en gestyled is en neem je contact op met kopers voor een bezichtiging. Nu kunnen geïnteresseerden een bod uitbrengen. Een passend bod ontvangen? Dan leg je afspraken vast in de voorlopige koopovereenkomst en de overdrachtsakte bij de notaris. Veel mensen nemen een NVM-verkoopmakelaar in de hand voor al deze stappen.

Waar kan ik informatie krijgen voor een nieuwbouw in Drachten-Azeven?

In de omgeving zijn er een aantal bouwkavels waar een woonbestemming op zit. Daar kan jij jouw eigen nieuwbouwwoning in Drachten-Azeven zetten. Informeer bij de gemeente (www.opsterland.nl) en bekijk of er kavels te koop zijn en hoe duur het is.


Bronvermelding: o.a. CBS, Milieucentraal, Rvo.nl, Nibud, Rijksoverheid.nl, Consumentenbond voor postcodegebied 9207.

Plaats een reactie